Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών ΣΥΕΤΕ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ -
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής



Κόντρα στη μαυρίλα και την απογοήτευση,
έλαμψε μια αχτίδα φωτός κι ελπίδας…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ελπίδα και δυνατότητες για τους αγώνες μας γέννησε το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΕΤΕ. Οι εκλογές του συλλόγου έγιναν σε μια κρίσιμη περίοδο, στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αρχίσει να φαίνονται με πολύ οξύ τρόπο για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η Πρόταση Προοπτικής-Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Εθνικής είχε σημαντική αύξηση ψήφων, 172 (από 111 το 2006), και ποσοστού και 1 έδρα στο ΔΣ, σε μεγάλη πτώση συμμετοχής και ενώ όλες οι μεγάλες παρατάξεις είχαν λιγότερους ψήφους*!

Όσο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα είναι η ενίσχυση των ανεξάρτητων ριζοσπαστικών εργατικών δυνάμεων, τόσο ανησυχητική και απογοητευτική είναι η παγίωση της απόλυτης αυτοδυναμίας της ΔΗΣΥΕ. Η δε σημαντική αποχή των συναδέλφων (δεν ψήφισαν 2330 συνάδελφοι από τα 10300 μέλη του ΣΥΕΤΕ!), δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, αφού δείχνει ότι η απουσία - απαξίωση των συναδέλφων τα προηγούμενα χρόνια από τους αγώνες, την ενεργητική συμμετοχή, την παρουσία στη Γ. Συνέλευση, συνεχίστηκε και με απουσία - αδιαφορία στις εκλογές.

Είναι πάρα πολλά αυτά που οδήγησαν στην απογοήτευση και την παραίτηση τους συναδέλφους τα προηγούμενα χρόνια:το ξεπούλημα του ωραρίου το 2006, οι πενιχρές αυξήσεις της τάξης του 1 ευρω, η αμφισβήτηση της ίδιας της κλαδικής σύμβασης αλλά πάνω από όλα η έλλειψη σοβαρών αγώνων.
Αυτά οδήγησαν στη σημαντική πτώση της ΔΗΣΥΕ (κατά 316 ψήφους) καθώς και της ΔΑΚΕ ως φορέα της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής (κατά 945 ψήφους), δεν μπόρεσαν όμως να αλλάξουν συνολικά το σκηνικό. Ας μη γελιόμαστε. Η δράση τους είναι πια κόλαφος για το συνδικαλισμό! Η δικιά τους ιδέα για συνδικαλισμό είναι μόνο το δικαστικό κυνήγι των τραπεζιτών και η «λευκή επιταγή» των συνάδελφων κάθε 3 χρόνια, διασφαλίζοντας τη θέση τους παίζοντας το γνωστό πλέον σε όλους αλισβερίσι.

*Όλα τα αποτελέσματα για όλες τις κάλπες (ΟΤΟΕ, ΔΣ ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΚΑ) αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας: www.protasiprooptikis.blogspot.com

Κόντρα στον επαγγελματικό υποταγμένο συνδικαλισμό,
να αναδείξουμε ένα εργατικό κίνημα με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους…

Εμείς μιλάμε για έναν άλλο συνδικαλισμό, έναν συνδικαλισμό που θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι! Ανεξάρτητο, μαχητικό, ριζοσπαστικό!
Γι αυτό δεν πρέπει να είναι αποσπασμένος σε γραφεία συλλόγων, δηλαδή αποσπασμένος από την πραγματικότητα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Πρέπει να μην υποτάσσεται, να μην κάνει παζάρια με τα αφεντικά και να παλεύει για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου που τώρα λόγω κρίσης είναι σκληρότερη παρά ποτέ.
Πάνω από όλα, πρέπει να πάψει να είναι επαγγελματικός συνδικαλισμός, γραφειοκρατικός, της εκπροσώπησης, της ανάθεσης σε κάποιους εκλεγμένους, «ειδικούς» και «φωτισμένους».
Να προτάξουμε αντίθετα ένα εργατικό κίνημα όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά, θα έχουν λόγο στην διαμόρφωση των αιτημάτων, στην οργάνωση των αγώνων, δεν θα είναι απλοί παρατηρητές των εκλεγμένων, αλλά πρωταγωνιστές στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αυτό είναι και η βασική μας επιδίωξη ως Ανεξάρτητη Αριστερή κίνηση.
Για αυτό και η έδρα που εκλέξαμε στο ΔΣ είναι στη διάθεση όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα και θα λειτουργήσει μόνο προς όφελος τους κόντρα στην αντεργατική επίθεση των τραπεζιτών, της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και τον υποταγμένο συνδικαλισμό.

Και η πιο μεγάλη πορεία ξεκινά με ένα μικρό βήμα εμπρός…

Το θετικό για μας αποτέλεσμα των εκλογών μας δίνει νέα ώθηση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους, και να τους καλέσουμε να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν πιο ενεργά για να χτίσουμε μαζί ένα άλλο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, φόβητρο για κυβέρνηση για εργοδότες.
Δεν έχουμε βέβαια ούτε καλλιεργούμε στους συναδέλφους αυταπάτες ότι ξαφνικά θα αλλάξει ο Σύλλογος ή θα βελτιωθούν δραματικά τα πράγματα επειδή μια μικρή και ανεξάρτητη κίνηση σαν τη δικιά μας ανέβηκε σε ψήφους κι εξέλεξε μια έδρα στο ΔΣ των 25.
Αντίθετα, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν αν δεν «βάλουν πλάτη» όλοι οι συνάδελφοι. Καμία ανάθεση σε κανένα συνδικαλιστή όσο τίμιος και με καλές προθέσεις να είναι δεν δίνει τη λύση στα προβλήματα, αν και οι ίδιοι δεν οργανωθούν και δεν πάρουν πρωτοβουλίες για δράση. Από την τήρηση των αυτονόητων (π.χ. ωράριο), από την αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία, μέχρι τη διεκδίκηση των πιο μεγάλων μας ονείρων.

Στο βαθμό όμως που μας αναλογεί, δεσμευόμαστε ότι θα επιδιώξουμε την αναζωογόνηση των διαδικασιών διαλόγου των εργαζόμενων, την εκλογή και πραγματική λειτουργία των ΕΑΚ, την ενημέρωση και τη συμμετοχή των συναδέλφων σε δράση και συνδιαμόρφωση αιτημάτων, και καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουμε αυτά τα «μικρά βήματα» με τα οποία μπορεί όμως να φτάσουμε σε «μεγάλα πράγματα».
Για να πάρει ο Σύλλογος ξανά ζωή, να αλλάξει και να βγει επιθετικά μπροστά με νέες διεκδικήσεις. Για αγώνες οργανωμένους, μαζικούς και ανυποχώρητους. Για να νικήσουμε!

ΜΑΪΟΣ 2009

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τακτικό μέλος ΔΣ: Μαρία Ξιφαρά (Σόλωνος) 6974861242, 2103695042-25042
Αναπλ. μέλος ΔΣ: Δήμητρα Κωσταγιώργου (Σπ. Μερκούρη) 6978198912
e-mail:
protasiprooptik@in.gr
Ιστοσελίδα: www.protasiprooptikis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: