Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή προς τις παρατάξεις Ενιαία και ΔΑΣ

Αθήνα, 3 Δεκέμβρη 2009

Προς τις παρατάξεις Ενιαία και ΔΑΣ

Ένα μήνα από τις προγραμματικές δηλώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους της ελαστικής και μαύρης εργασίας, τους ανέργους και τους απολυμένους, σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προϋπολογισμός λιτότητας, νέα σκληρή επίθεση στο Ασφαλιστικό, αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση, μπαράζ νέων ιδιωτικοποιήσεων και αποδοχή των παλιότερων, γενίκευση της «ελαστασφάλειας», σκληρή φορολογία για τους φτωχούς. Στο πλαίσιο της κρίσης, των οδηγιών της Ε.Ε. και του Συμφώνου Σταθερότητας (Σταθερότητας των υπερκερδών των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των χρηματιστηρίων), στο όνομα του δημόσιου χρέους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το «μονόδρομο» μιας τέτοιας σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους. Την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια χαρίζονται στις τράπεζες, στους εργαζομένους προσφέρονται απολύσεις και ανεργία!

Η πολιτική της λιτότητας και της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος συνεχίζεται. Οι αποφάσεις για ουσιαστικό πάγωμα των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η επιδίωξη των βιομηχάνων για μηδενικές αυξήσεις στη νέα ΕΓΣΣΕ δείχνουν το δρόμο. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε προβλέπεται τρομακτική μείωση των κοινωνικών δαπανών σε υγεία και παιδεία, η μείωση της επιχορήγησης των ταμείων, ενώ μένουν άθικτοι ο σύγχρονος κεφαλικός φόρος των 12 δις € τον χρόνο τόκων του χρέους, οι επιχορηγήσεις στους επιχειρηματίες.

Απέναντι σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό και μια τέτοια επίθεση, καμιά ανακωχή – καμιά αναμονή δεν μπορεί να υπάρξει. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μέχρι στιγμής αρνούνται να προκηρύξουν πανεργατική απεργία, δίνοντας «χέρι βοηθείας» στην κυβέρνηση.

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες! Το απέδειξαν οι αγώνες των εργαζόμενων σε χώρους που μπόρεσαν να ακυρώσουν έστω προσωρινά αντεργατικά μέτρα, να ανακαλέσουν απολύσεις, να αποτρέψουν ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να συνεχίσουμε, το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει σε απεργίες ενάντια στις απολύσεις, τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση της ελαστικής εργασίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για να επιστρέψουν στο δημόσιο όσες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για μείωση των ωρών εργασίας, για την υπεράσπιση των σύγχρονων ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι η προκήρυξη από όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και ομοσπονδίες πανεργατικής απεργίας στις 17/12. Είναι πρόκληση να ψηφιστεί προϋπολογισμός λιτότητας χωρίς εργατική απάντηση.
Ήδη μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 17/12: πάνω από 25 πρωτοβάθμια σωματεία στην εκπαίδευση, δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων κλπ.
Σας καλούμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που δίνει το καταστατικό του ΣΥΕΤΕ (έγγραφη αίτηση τουλάχιστον 5 συμβούλων) και να ζητήσουμε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την προκήρυξη απεργίας του ΣΥΕΤΕ στις 17/12, μαζί και για τα άλλα θέματα που μας αφορούν (επιχειρ. σύμβαση, προσλήψεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις κλπ). Περιμένουμε την απάντησή σας άμεσα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Κοινοποίηση: Αγωνιστική Παρέμβαση Εθνικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: