Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο τύπου Πρωτοβουλίας Συντονισμού 31 Πρωτοβάθμιων σωματείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Μετά από κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων στον Κλάδο της Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΕΕΚΕΚ), Σύλλογος Προσωπικού Εναερίων Μεταφορών, Συνδικάτο Εργαζομένων εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών [ΣΕΕ-ΔΑΑ], Πανελλήνιος Σύλλογος Έργα/νων Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργγαζ/νων στη Ναυτιλία και Τουρισμό, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΣΕΙΝΑΠ και Συλλόγου Π.Ε «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ», πραγματοποιήθηκε στις 27-1-10 πλατιά σύσκεψη σωματείων και εκπροσώπων τους στην αίθουσα της ΟΤΟΕ.

Στην σύσκεψη αυτή, υπήρξε αναλυτική συζήτηση γύρω από την σημερινή κατάσταση στο εργατικό σ.κ, μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση κατά των εργαζομένων Κυβέρνησης, Ε.Ε., ΣΕΒ, Ν.Δ, μέσα από το λεγόμενο «πρόγραμμα σταθερότητας». Στην συζήτηση υπήρξαν υπήρξαν οι παρακάτω κοινές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις:
Μέσα στις πρώτες εκατό μέρες η κυβέρνηση έδειξε τις πραγματικές της επιδιώξεις. Οι ανέξοδες προεκλογικές εξαγγελίες ξεχάστηκαν και εφαρμόζει την πολιτική της ΝΔ, της Ε.Ε και του ΣΕΒ. Το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στην ΕΕ αποτελεί πρόγραμμα παράδοσης στις ορέξεις του πιο επιθετικού κεφαλαίου και των διεθνών κερδοσκόπων. Η υλοποίηση του απαιτεί την ριζική ανατροπή ασφαλιστικών, εργατικών και εισοδηματικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Την κρίση θα πληρώσουν για άλλη μια φορά αυτοί που δεν ευθύνονται. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα προχωρεί στην άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας, προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους ότι αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο για την μείωση των ελλειμμάτων και την αποφυγή της χρεοκοπίας. Συνολικά το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» αποτελεί στην ουσία του, κήρυξη πολέμου απέναντι στους εργαζομένους και την κοινωνία.

Μπροστά στην παραπάνω πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται , η ηγετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εκφράσει το σημερινό ρεύμα κοινωνικής ανάγκης και οργής. Αντί έστω και τώρα, να δράσουν για μια συντονισμένη εργατική αντεπίθεση μπροστά στον προϋπολογισμό, το πρόγραμμα σταθερότητας και την προετοιμαζόμενη γενικευμένη επίθεση σε όλο το εύρος των εργατικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, εμμένουν στον ρόλο του κοινωνικού εταίρου και την συμμετοχή στους δήθεν κοινωνικούς διαλόγους. Επιλέγουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό σε όλες τις εκδοχές του, αντί την στήριξη στους εργαζόμενους τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Όχι μόνο αδυνατούν να οργανώσουν και να εμπνεύσουν την αντίσταση των εργαζόμενων, όχι μόνο δεν δίνουν αγωνιστική διέξοδο στις αγωνίες, στις ανησυχίες και στις προσδοκίες των εργαζόμενων, αλλά με την απόφασή τους για ξεχωριστή απεργία από την ΑΔΕΔΥ υπονομεύουν με την στάση τους την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μετώπου των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Αναπαράγουν και ενισχύουν έτσι την τακτική της κυβέρνησης που θέλει τους εργαζόμενους διασπασμένους ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανάμεσα στους ελαστικά εργαζόμενους και αυτούς με σταθερή δουλειά κλπ. Με την στάση της αυτή διευκολύνει το πέρασμα των κυβερνητικών επιλογών και περιθωριοποιεί το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα
Χωρίς να υποτιμούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η πολιτική του φόβου και της τρομοκρατίας μέσα στην ίδια την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους συνολικά, διαπιστώσαμε μετά από πλατιά ανταλλαγή απόψεων ότι είναι άμεσης και ζωτικής σημασίας ανάγκη να απαντήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με μια ενωτική εργατική αντεπίθεση προάσπισης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ανατροπής της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, για την ανατροπή του συμφώνου σταθερότητας. Η ανάγκη ενίσχυσης της τάσης αυθεντικού συντονισμού σωματείων και εργατικών ενώσεων από τα κάτω μέσα από
συνελεύσεις και ανοικτές διαδικασίες βάσης, πρέπει να είναι το κύριο καθήκον μας μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης.
Τον κύριο λόγο σε έναν τέτοιο συντονισμό πρέπει να τον έχουν φυσικά οι ίδιες οι συνδικαλιστικές συλλογικότητες και τα όργανά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, που επιδιώκουμε στην ενεργοποίηση των εργαζόμενων, στη μαζικοποίηση των σωματείων, στην διεύρυνση της ενότητά του με ενέργειες που θα στοχεύουν όχι μόνο στην άσκηση πίεσης προς τις ηγεσίες του σ.κ. αλλά και ανάληψη αυτοτελών πρωτοβουλιών για:
- Στήριξη και ενίσχυση της απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Φλεβάρη και όποιας άλλης κινητοποίησης στο μέλλον. Η πρωτοβουλία θα καλέσει τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή και παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και θα κάνει διακριτή την παρουσία της σαυτή.
-Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης σε αντίθεση με την επιχειρούμενη ανατροπή του χαρακτήρας της.
-Στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Υπεράσπιση του δικαιώματος στην σταθερή και πλήρη εργασία.
-Την στήριξη του εργατικού εισοδήματος με αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας , με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα για να ζούμε από ένα μισθό
-Την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε αγωνιζόμενα κοινωνικά στρώματα και εργαζόμενους όπως οι αγρότες και οι απολυμένοι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής.
-Την απαίτηση για κλιμάκωση της αντίδρασης και αντίστασης των εργαζομένων με διάφορες μορφές και με απεργιακές κινητοποιήσεις, με μορφή κοινής πανελλαδικής κινητοποίησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Διάβημα Διαμαρτυρίας στην ΓΣΕΕ και επίδοση των προτάσεων μας για ενιαία αγωνιστική απάντηση με κλιμάκωση του αγώνα.
Απογευματινό συλλαλητήριο αφού πρώτα εγκριθεί από τα Δ.Σ των σωματείων η ημερομηνία και ο τόπος.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν και συμμετείχαν με αποφάσεις τους ή ως παρατηρητές

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, Γ΄ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΑΝ.ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣ. & ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΟΑ, ΠΑΣΕΠΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΣΥΑΣ, ΣΕIΙΝΑΠ ΣΕΜΙΣΕΑ-ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΣΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ Δ.Α.Α, ΕΛΜΕ Α.ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΠΕΕΚΕΚ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε. «Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΣΥΛΟΓΟΣ Π.Ε «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ», ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖ/ΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, Σ.Ε.Φ.Κ., KΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΣΕΚΥΙΦ), ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. Α΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΕΛΜΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε Α΄ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε.ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ –ΖΕΦΥΡΙ-ΦΥΛΗ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ


27-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΣΑΤΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΙΣΘΟΙ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΥΣ.
Π.Χ. Ο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ ΕΤΗΣΙΩΣ 80.000€ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1980!ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ,ΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΛΑΦΟΝ 2 ΘΗΤΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ Σ.Κ.!