Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Κοινή ανακοίνωση 8 εργατικών σχημάτων τραπεζών

ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Μέσω και του Μνημονίου, Κυβέρνηση – Σ.Ε.Β – Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., στο όνομα του χρέους και του δημοσίου ελλείμματος, θέλουν να καταργήσουν κάθε τι που κατακτήσαμε οι εργαζόμενοι με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες, να συντρίψουν κάθε τι που συνθέτει τον εργατικό πολιτισμό της τάξης μας. Θέλουν να μας καταστήσουν μια ασπόνδυλη μάζα χωρίς συνδικαλιστικές οργανώσεις, χωρίς αισθήματα αλληλεγγύης και συντροφικότητας, φθηνούς, ελαστικούς, εξατομικευμένους και υποταγμένους στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία. Μείωση μισθών σε δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ, αφαίρεση συντάξεων από τους συνταξιούχους, αύξηση του ΦΠΑ και εκτεταμένη φοροεπιδρομή, 40 χρόνια δουλειάς για μία πενιχρή σύνταξη, άπιαστο όνειρο η εργασία για τους νέους, μαζική ανεργία, διεύρυνση της ζώνης της φτώχειας, υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών σε παιδεία και υγεία…
Μαζί με τα παραπάνω, ένα νέο κύμα της αντεργατικής επίθεσης βρίσκεται μπροστά μας. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ΔΕΚΟ, οι Τράπεζες, οι κλαδικές συμβάσεις και όλος ο ιδιωτικός τομέας. Θέλουν τη μείωση των μισθών μας, ελεύθερες απολύσεις χωρίς αποζημίωση, κατάργηση του πενθήμερου κ.ά. Την ίδια στιγμή ξεδιπλώνεται επίθεση σε πολλές τράπεζες, γεγονός που αποδεικνύει, ότι όλα τα μέτρα που παίρνονται στοχεύουν μέσα από τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στη μείωση του εργατικού κόστους και την αύξηση των κερδών τους. Στόχος των Τραπεζιτών η κατάργηση του Ε.Μ. και όσων κατακτήσαμε σαν κλάδος μετά την μεταπολίτευση. Εν τέλει, η κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και η επιβολή ατομικών συμβάσεων.
Στη Citibank έκλεισαν 31 καταστήματα με παράλληλη «εθελουσία» 200 συναδέλφων, στην Πειραιώς ανακοινώθηκε πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας των εργαζομένων από 1 έως 3 χρόνια με μειωμένη αμοιβή στο 40% του μισθού τους, στην Αγροτική ο Διοικητής προτείνει επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση 10% στους μισθούς, διαφορετικά εκβιάζει με υπαγωγή της ΑΤΕ στο νόμο για τις ΔΕΚΟ με χειρότερες συνέπειες, στην Alpha Bank καλούν τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης και να ενταχθούν σε ιδιωτικό ασφαλιστήριο της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, στη Milennium έγιναν απολύσεις και στην Εμπορική έχουν αποχωρήσει 700 εργαζόμενοι με «εθελουσία», ενώ η εργοδοσία επιδιώκει να καταργήσει τον οργανισμό, με τους εργαζόμενους να απαντούν ΟΧΙ μέσω της έκτακτης Γ Συνέλευσης. Οι τραπεζίτες, αφού πήραν 78 δις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέλουν τώρα να ισοπεδώσουν τα εργατικά μας δικαιώματα. Αρνούνται να υπογράψουν την κλαδική σύμβαση. Εκεί που μας χρωστούσανε, γυρεύουν και το βόδι…
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Στον κοινωνικό μεσαίωνα που μας προτείνουν, οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να απαντήσουμε με μια νέα ανεξάρτητη ταξική ενότητα, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας. Σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται. Μετά τη Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, με τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η νεολαία αντιστέκεται, οι φοιτητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις δίνουν το δικό τους χρώμα… Όλα δείχνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή.
Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ, που συναντιέται με την τρόικα, κάνει παζάρια πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων για τις συμβάσεις, ρίχνοντας τουφεκιές στον αέρα όπως η 3ωρη παναττική (!) στάση εργασίας και μία 24ωρη στις 15/12 που την προκήρυξε 2 μήνες πριν χωρίς να την οργανώνει, έχει τεράστια ευθύνη. Η ΟΤΟΕ ακολουθεί πλήρως τη ΓΣΕΕ, δεν οργανώνει συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες και σωματεία, δεν καταδικάζει συλλόγους της που έχουν προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του εργοδότη.
Χρειάζεται ένας δυναμικός αγώνας διαρκείας: απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρες, μπλοκάρισμα των Dealing Room και των μηχανογραφικών κέντρων των τραπεζών. Με συντονισμό με τους άλλους κλάδους και την ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζόμενων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και την εκλογή επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, μπορούμε να αγωνιστούμε για:
  • Ανατροπή του μνημονίου και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Έξω η Τρόικα.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο.
  • Περιφρούρηση της Δημόσιας περιουσίας και ακύρωση των Ιδιωτικοποιήσεων.
  • Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, απαγόρευση των απολύσεων.
  • Κατάργηση των αντϊασφαλιστικών νόμων, περιφρούρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, κανένα επαγγελματικό ταμείο.

Δεκέμβριος 2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ
AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ALPHA BANK
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ π. ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ
ΟΔΟΣ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: