Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση Του Σωματείου Στην Εθνοdata Για Το Contact Center

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟDATA
Αρ. Απ. Μ.Π.Πειρ. 21/10, Α.Μ. 4683, Ειδ. Αρ. 1395
Τηλ. 6984-073435, Web: www.seethnodata.gr, email: somateioethnodata@gmail.com

11/02/2010

Συνάδελφοι, -ισσες,

Προχθές το πρωί (9/2/2011) μία από τους συναδέλφους στο Contact Center της Εθνικής  Τράπεζας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο (όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα) μετά από λιποθυμικό επεισόδιο την ώρα της δουλειάς. Η όποια προϋπάρχουσα ευαισθησία δεν  μπορεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι  το συγκεκριμένο περιβάλλον του τηλεφωνικού κέντρου δεν βοηθάει στην αποφυγή τέτοιων καταστάσεων. Η συνάδελφος, όπως και όλοι οι συνάδελφοι που μεταφέρθηκαν στο Contact Center της οδού Θεσσαλονίκης 125, παραπονιόταν εδώ και μέρες για ιλίγγους και πονοκεφάλους όμως κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενδιαφερθεί για το πρόβλημα τους. Οι 12 εργαζόμενοι της Εθνοdata που εδώ και 2 μήνες μεταφέρθηκαν εκεί και κάποιοι από αυτούς δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια στο ίδιο αντικείμενο, θεωρούνται «καλομαθημένοι» και «γκρινιάρηδες», χαρακτηρισμούς που απέκτησαν εσχάτως επαγγελματίες με αυτή την προϋπηρεσία.
Εκτός των εργαζομένων της Εθνικής που δουλεύουν σε επιτελικές θέσεις οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι ενοικιαζόμενοι από διάφορες εταιρείες που κάθονται σε γραφεία φέρετρα, μέσα σε τεράστιες αίθουσες-θαλάμους με μεγάλα προβλήματα θορύβου στις οποίες επιχειρείται να επιβληθεί στρατιωτική πειθαρχία.
Ο χώρος εργασίας όπως διαμορφώθηκε στον 1o όροφο του κτιρίου περιλαμβάνει γραφεία διαστάσεων 1,40 x 0,80  τα οποία περιβάλλονται και από τις τρεις πλευρές με ξύλινα χωρίσματα ύψους 1,40m με εσωτερική κάλυψη από ύφασμα. Ο κάθε εργαζόμενος περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό χώρο και με οπτικό πεδίο μόλις μισό μέτρο.
Με δεδομένο ότι η κάθε θέση εργασίας δεν είναι πλήρως αποκομμένη από τις διπλανές - αφού το χώρισμα δεν φτάνει μέχρι την οροφή - ο ήχος τελικά δεν εγκλωβίζεται ούτε απορροφάται πλήρως από τα καλύμματα των χωρισμάτων. Το πρόβλημα του θορύβου από την συνύπαρξη 96 ατόμων στον ίδιο χώρο είναι σημαντικό. Επιπλέον, τα εν λόγω χωρίσματα δημιουργούν αίσθημα κλειστοφοβίας και απομόνωσης στους συναδέλφους. Τέλος επισημαίνεται ότι ότι η συνεννόηση και η άμεση επικοινωνία μεταξύ των εργαζόμενων είναι αναγκαία και τα χωρίσματα αυτά εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους μοιράστηκε πριν λίγο καιρό και κάποιος απαράδεκτος για τους χώρους που στεγάζουν εργασίες της Εθνικής, ιδιότυπος «κανονισμός εργασίας» όπου ορίζει ότι:
  • Απαγορεύεται κάθε προσωπική επικοινωνία χωρίς την λήψη ειδικής άδειας!
  • Απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε προσωπικού αντικειμένου!
  • Απαγορεύεται η απομάκρυνση από τη θέση εργασίας χωρίς την άδεια του προϊσταμένου!
  • Τουαλέτα επιτρέπεται μόνο στα προκαθορισμένα διαλλείματα!
  • Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι καθισμένοι σε επαγγελματική στάση!
  • Χρησιμοποιούνται όροι όπως: “τάξη και καθαριότητα”, “τάξη & ησυχία”, “ενδυματολογική ευπρέπεια”, “ειδική άδεια”.
  • Αποκρύπτεται το δικαίωμα του υπαλλήλου να αναφέρεται εγγράφως στους ιεραρχικά ανώτερους του Προϊσταμένου του.
  • Το ωράριο καθορίζεται από τους προϊστάμενους, οι όποιοι είναι αρμόδιοι για την τήρηση του άλλα και για την καταστρατήγηση του αν χρειαστεί.
Οι «οδηγίες» που έχουν επιβάλλει θεωρούμε ότι μας αφορούν όλους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Ξέρουμε ότι τα χειρότερα εφαρμόζονται πρώτα στους πιο αδύναμους και σύντομα τα μοντέλα αυτά και στους υπόλοιπους με το πρόσχημα της κρίσης. Εξάλλου τέτοιου είδους έντυπα και «οδηγίες» είναι μόνο η αρχή στο «πνεύμα» του Μνημονίου και σίγουρα στην ίδια κατεύθυνση με την προσπάθεια τραπεζιτών-ΕΕ-ΔΝΤ για μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου όλοι θα είμαστε δούλοι στην ίδια γαλέρα.
Ο Σύλλογος εργαζομένων στην Εθνοdata θεωρεί το «ζήτημα» πολύ σοβαρό και δεσμεύεται να το παλέψει με όλες του τις δυνάμεις μέχρι να λυθεί. Ήδη έχει θέσει το θέμα τόσο στην εταιρεία, όσο και στα αρμόδια στελέχη της ΕΤΕ. Οι επόμενες ενέργειές μας θα είναι οι πιο κάτω:
  • Θα ζητήσουμε την βοήθεια του ΣΥΕΤΕ και της ΟΤΟΕ ώστε μαζί να παλέψουμε για ένα εργασιακό περιβάλλον ανθρώπινο, όπου ο αλληλοσεβασμός, η συναδελφική αλληλεγγύη και η ελευθερία έκφρασης θα αποτελούν δύναμη για τους εργαζόμενους.
  • Θα συναντηθούμε με την διοίκηση της Εθνοdata για να της μεταφέρουμε άλλη μια φορά την πραγματική εικόνα του χώρου και να πάρει θέση στο πρόβλημα.
Καλούμε την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας:
1.      Να λάβει υπόψη της τις λύσεις που προτείναμε για το εργασιακό περιβάλλον με την συνδρομή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας.
2.     Να αποσύρει εγγράφως το έντυπο με τίτλο «οδηγίες εργασίας contact center» που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το ΔΣ του
Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνοdata.


Δεν υπάρχουν σχόλια: