Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Για το επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών


ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα για το οποίο ελάχιστα έχει γίνει λόγος, αν όχι καθόλου, είναι η υπόθεση της χορήγησης του «Επιδόματος Βρεφονηπιακών Σταθμών». Κάθε χρόνο το ΤΥΠΕΤ (μέσω της ΕΤΕ) χορηγούσε το σχετικό επίδομα σε γονείς που έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού.
Συνοπτικά, στην ιστοσελίδα www.typet.gr, στο πλαίσιο διαλόγου Παροχές - Κοινωνικές παροχές, υπάρχει ένας κατάλογος με συμβεβλημένους ιδιωτικούς σταθμούς στους οποίους οι γονείς μπορούν να αναθέτουν την φροντίδα των παιδιών τους κατά τις ώρες της εργασίας τους, καταβάλλοντας μόνο το ποσό της εγγραφής και των υλικών καθώς των προαιρετικών δραστηριοτήτων, που πιθανόν να επιλέξουν. Εναλλακτικά, οι γονείς που δεν επιλέγουν τους συμβεβλημένους σταθμούς μπορούν να εισπράξουν μέρος του ποσού (για την περασμένη περίοδο μπορούσαν να εισπράξουν μέχρι το ποσό των € 231 ) που καταβάλλουν στον σταθμό της επιλογής τους, προσκομίζοντας τη σχετική απόδειξη.
Δυστυχώς, φέτος, σε κανένα συνάδελφο που ακολούθησε τη διαδικασία να στείλει το παιδί του σε μη συμβεβλημένο σταθμό, δεν έχει χορηγηθεί το επίδομα μέχρι στιγμής. Στο αντίστοιχο γραφείο του ΤΥΠΕΤ, μια μεγάλη στοίβα από αιτήσεις- δικαιολογητικά έχει δημιουργηθεί από τους ενδιαφερόμενους γονείς. Το αποτέλεσμα είναι κάθε οικογένεια να υφίσταται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που αυξάνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε δυσθεώρητα ύψη. Γνωρίζουμε προφανώς πως η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν έχει την πολυτέλεια να παραμερίσει το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος αυτού, τη στιγμή μάλιστα που και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που καλύπτονται-επιδοτούνται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ είναι περιορισμένες και προϋποθέτουν μια σειρά από βασικά κριτήρια (κυρίως για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα), τα οποία είναι απρόσιτα στους περισσότερους.
Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από τη μη έκδοση ανακοίνωσης για τη χορήγηση «Επιδόματος Βρεφονηπιακών Σταθμών» για την περίοδο 2014/15. Παραδοσιακά η ανακοίνωση αυτή κυκλοφορούσε γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Η βασική αιτία της μη χορήγησης, όπως αναφέρει το ΤΥΠΕΤ, είναι η διαφωνία που υπάρχει με τη διοίκηση ως προς τον τρόπο καταβολής. Η Διοίκηση θέλει το επίδομα να καταβληθεί μέσω της μισθοδοσίας, σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου που κατήγγειλαν τα συνδικάτα, όπερ και σημαίνει μεγαλύτερο προς δήλωση εισόδημα για τον δικαιούχο και άρα μεγαλύτερη φορολογία. Έτσι στην πραγματικότητα το ποσό που θα λαμβάνει ο κάθε γονέας θα είναι μειωμένο κατά 18-28% με βάση τη περσινή φορολογική κλίμακα. Το ΤΥΠΕΤ επίσης ανέφερε πως ούτε οι συμβεβλημένοι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν πληρωθεί για φέτος, με αποτέλεσμα τα παιδιά που φοιτούν φέτος σ' αυτούς να βρίσκονται «στον αέρα».
Επειδή η διοίκηση θέλει να παίξει το δικό της παιχνίδι (για ποιο λόγο άραγε;), οδηγεί τους εργαζόμενους γονείς σε αδιέξοδο. Θα μπορούσε να καταβάλει το ποσό με προσαύξηση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι, ενώ για εκείνη το επιπλέον κόστος θα ήταν μηδαμινό. Είναι που είναι μειωμένες οι οικονομικές απολαβές των εργαζομένων, κανένας γονέας δεν είναι σε θέση μεσούσης της περιόδου να ανατρέψει τον περιορισμένο έτσι κι αλλιώς οικονομικό προϋπολογισμό του. Επιπλέον, θα πρέπει να πονοκεφαλιάσει για το ποιος θα πρέπει να κρατήσει το(α) τέκνο-α του στη περίπτωση που δεν είναι εφικτό να στείλει το παιδί του σε παιδικό σταθμό.
Ύστερα από όλα αυτά, τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα παρακάτω; Τι πραγματικά έχει συμβεί σ' αυτή την υπόθεση; Ποιά είναι η επίσημη θέση του ΤΥΠΕΤ και ποιά της διοίκησης; Γιατί ο ΣΥΕΤΕ δεν έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Γιατί κρατάει σιγή ιχθύος; Αληθεύει ότι στους συναδέλφους που απευθύνονται στο Σύλλογο, οι απαντήσεις από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ είναι ότι θα ασχοληθούν μετά τις εκλογές του ΣΥΕΤΕ;
Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να μπορεί να παίζει κανείς με τις ζωές των εργαζομένων γονέων. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: