Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΕΤΕ



Για το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΕΤΕ

     Λίγα άλλαξαν μετά τις εκλογές του Συλλόγου. Η αντοχή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τη στιγμή που καταποντίζονται ή και εξαφανίζονται σε άλλα σωματεία, είναι στοιχείο προς προβληματισμό και συζήτηση για όλους μας.
     Η πλειοψηφία παρέμεινε στις δύο μεγάλες παρατάξεις, ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και Ανοιχτή Γραμμή (ΔΑΚΕ), με 16 έδρες στις 25 του ΔΣ. Η συμμετοχή των συναδέλφων κυμάνθηκε στο 74%, με μεγαλύτερη συμμετοχή στην επαρχία και αρκετά μικρότερη στην Αττική.
     Η ΔΗΣΥΕ είχε μικρή πτώση, με 41 % και 10 έδρες (από 48% και 12 έδρες). Η ΔΑΚΕ είχε άνοδο, 25% και 6 έδρες (από 19% και 5 έδρες), παρότι είχε επικεφαλής το σ/φο Κατσίκα, που ως πρ. Γ. Γραμματέας διόρισε και τα δυο του παιδιά στην Εθνική ως ειδικούς συνεργάτες. Η ΔΑΣ είχε άνοδο, με 19% και 5 έδρες (από 14% και 4 έδρες), που οφείλεται εν μέρει στους συνεργαζόμενους υποψήφιους που είχε στο ψηφοδέλτιο από τη μία εκ των δύο πρώην παράταξη της ΠΑΣΚΕ (Διαφάνεια) και άλλους χώρους. Η Ενιαία είχε σημαντική πτώση, 6,5% και 2 έδρες (από 10,5% και 3 έδρες). Οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι έλαβαν: Καρύδης 1,2% και Μαργαρίτης 0,7%.
     Η κίνησή μας συνέχισε την ανοδική πορεία που έχει σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, λαμβάνοντας 319 ψήφους και ποσοστό 5,8% (από 5,3%). Στο νέο ΔΣ θα εκπροσωπηθούμε με 2 έδρες, 1 στην Αθήνα και 1 στην επαρχία (από 1 τα προηγούμενα χρόνια), γεγονός που μας δίνει αυξημένες δυνατότητες για παρέμβαση και δράση. Στις εκλογές για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δηλ. στο νομό Αττικής, οι συνάδελφοι μας ανέδειξαν σε 4η δύναμη, με ποσοστό 9,3 %. Για το Ταμείο Αυτασφάλειας, λάβαμε 508 ψήφους και ποσοστό 8,2%, που δείχνει τη γενικότερη εμβέλεια της Πρότασης Προοπτικής.
     Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους, και ελπίζουμε να ανταποκριθούμε και πάλι στις αυξημένες ευθύνες και απαιτήσεις, τώρα που θα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες επικοινωνίας με τους συναδέλφους. Είναι αισιόδοξο και μας γεμίζει ελπίδα ότι αυξάνεται το κομμάτι των εργαζόμενων που απαιτεί και αναζητά έναν άλλο συνδικαλισμό, μαχητικό, ταξικό, συγκρουσιακό και ανεξάρτητο, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων με βάση τις ανάγκες μας.
     Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για τη ριζική ανασυγκρότηση του Συλλόγου. Κάθε συνάδελφος που θέλει να ανακοπεί η πορεία χειροτέρευσης των δικαιωμάτων μας πρέπει να συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις, η ψήφος και η ανάθεση σε άλλους δεν αρκεί. Η απουσία διαδικασιών βάσης και η γραφειοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, η έλλειψη συμμετοχής στη Γ. Συνέλευση, η ανυπαρξία των ΕΑΚ, η μικρή συμμετοχή στις απεργίες, όλα αυτά εξηγούν και το αρνητικό αποτέλεσμα. Η μειωμένη συμμετοχή των συναδέλφων από την Αθήνα, με αρκετά καταστήματα να απέχουν εκτεταμένα, είναι ανησυχητική. Επιμένουμε ότι η αδιαφορία, η απογοήτευση και η παραίτηση από το συλλογικό αγώνα είναι ό,τι θέλουν εργοδοσία και κράτος για να μας έχουν υποταγμένους. Από την άλλη πλευρά, όσοι επιλέγουν το συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής και των πελατειακών σχέσεων, είναι συνένοχοι στην κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.
     Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, που έλεγχαν και την εφορευτική επιτροπή, έχουν ευθύνη που δεν αντέδρασαν στην αντιδημοκρατική κίνηση της Τράπεζας να κόψει το e-mail του συν/φου Καρύδη, συνδικαλιστική δίωξη που ο ίδιος κατήγγειλε και στη Γ. Συνέλευση, καθώς συνιστά πολύ κακό προηγούμενο, γι αυτό η κίνησή μας έκανε ενέργειες προς τις παρατάξεις για να αποκατασταθεί.
     Η Πρόταση Προοπτικής θα συνεχίζει να ενημερώνει τους εργαζόμενους, να τους καλεί να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά για να αλλάξει η κατάσταση. Θα παραμείνει αταλάντευτη στις θέσεις της και στο ζήτημα συγκρότησης του Προεδρείου, ανακοινώνοντας τις προτάσεις μας δημόσια στους συναδέλφους για το πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου και όλα τα ζητήματα. Ήδη, οφείλουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταμέτρηση των σταυρών, γεγονός που σημαίνει ότι θα είμαστε χωρίς συγκροτημένο ΔΣ για 2-3 μήνες..
Ιανουάριος 2015
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6946465296, 2103388768, 18768, 16032, 74306

Δεν υπάρχουν σχόλια: