Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ



ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ!

Μετά τα έργα της Ολυμπιάδας, το Μετρό Θεσσαλονίκης, τα χωράφια της Μανωλάδας, για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, η καπιταλιστική «ανάπτυξη» μυρίζει ανθρώπινο κρέας. 4 νεκροί και 2 σοβαρά τραυματίες από την έκρηξη στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ, του σεβαστού μας μεγαλομετόχου κ. Λάτση.  Με ανακοίνωσή της, η επιχείρηση τονίζει πως «η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας θα πρέπει να είναι βασικό μέλημα όλων και ζητά από τους εργαζόμενους να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση ώστε το ατύχημα αυτό να είναι το τελευταίο».
Με λίγα λόγια, η εργοδοσία εμμέσως πλην σαφώς αποφαίνεται πως για το ατύχημα ευθύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το λεγόμενο «ανθρώπινο λάθος». Προφανώς, για την εργοδοσία  οι εργάτες φταίνε που δεν χτύπησε καν ο συναγερμός μετά την έκρηξη. Που δεν υπήρχε σχέδιο ασφαλούς εξόδου διαφυγής. Που δεν είναι καν καταγεγραμμένο πόσοι εργάζονται κάθε στιγμή στο διυλιστήριο. Μάλλον όχι.
Όμως ξέρουμε για ποιο πράγμα πραγματικά ευθύνονται οι εργάτες.  Για την αύξηση των κερδών της ΕΛΠΕ από 178 εκ. Ευρώ το 2013 στα 417 εκ. Ευρώ το 2014. Μια αύξηση κερδών που την καρπώθηκαν μόνο τα αφεντικά χωρίς να μεριμνήσουν κατ’ ελάχιστο για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Και επειδή δεν είμαστε ηλίθιοι, ξέρουμε ότι μια τέτοια ανατριχιαστική εκτίναξη των κερδών πατάει πάνω στην στυγνή εκμετάλλευση,  τις ατέλειωτες υπερωρίες, τα ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, την αύξηση των φτηνών εργαζομένων από εργολαβίες και τώρα πια, στο αίμα.
Επίσης ξέρουμε πως στον καπιταλισμό οι εργάτες αποτελούν το αναλώσιμο καύσιμο της μηχανής παραγωγής κεφαλαίου. Ξέρουμε πως τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι ατυχήματα αλλά φόνοι στο βωμό του χρήματος. Και ξέρουμε πως ο μόνος τρόπος αυτό το ατύχημα να είναι όντως το τελευταίο είναι η οργάνωση των εργατών απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση και αυθαιρεσία, μια οργάνωση με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο. απέναντι στην κυβέρνηση που ενώ χύνει κροκοδείλια δάκρυα, διατηρεί όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο εκμετάλλευσης,
Καταγγέλλουμε την εργοδοτική και κυβερνητική ευθύνη για τους θανάτους  των εργατών και καλούμε το εργατικό κίνημα σε επαγρύπνηση, οργάνωση και πάλη για τα συμφέροντα της τάξης μας.  Να πληρώσει η εργοδοσία των ΕΛΠΕ για το έγκλημα. Να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις και τα μέτρα υγιεινής άμεσα, να σταματήσει η εντατικοποίηση και τα εξοντωτικά ωράρια, να καταργηθούν οι εργολαβίες.
«Η πολλή δουλειά τρώει τον εργάτη. Οι πολλοί εργάτες τρώνε τον αφέντη»

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.30 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 5-6-2015
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: