Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Κάλεσμα της Πρότασης Προοπτικής για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ

                  
Αγωνιστικό κάλεσμα συνεργασίας της Πρότασης Προοπτικής και στην εκλογική μάχη του ΤΥΠΕΤ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τον Μάϊο θα γίνουν εκλογές στο ΤΥΠΕΤ. Σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, καθώς η επίθεση που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις λόγω των μνημονίων και της πολιτικής συνολικά κεφαλαίου κυβερνήσεων Τρόικας έχουν άμεσες επιπτώσεις στον τομέα παροχών & υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης.

Το Ταμείο Υγείας βρίσκεται συνεχώς σε σημείο καμπής τα τελευταία χρόνια. Οι παρατάξεις της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ που ήταν πλειοψηφία στο ΔΣ τα τελευταία χρόνια έχουν σοβαρές ευθύνες για τη δυσμενή κατάσταση του Ταμείου και το οικονομικό του έλλειμμα, από το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές, την κακοδιαχείριση, την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης των συναδέλφων. Ως συνέπεια το τελευταίο διάστημα χειροτερεύουν οι παροχές υγείας.

 Η φθίνουσα πορεία του οφείλεται κυρίως στις επιλογές της Εθνικής Τράπεζας (μείωση προσωπικού, εθελούσιες, προσλήψεις προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μείωση μισθών, απλήρωτες υπερωρίες κλπ), αλλά και στην αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά και να αγωνιστεί για ποιοτικές παροχές στους ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα, η κυρίαρχη πολιτική που εφαμρόζεται σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (κύκλωμα φαρμάκου, ασφαλιστικές εισφορές, ιδιωτική υγεία κλπ) επηρεάζει και εμάς, σε αντίθεση με συντεχνιακές λογικές και όσα υποστηρίζουν διάφοροι για δυνατότητα δήθεν καλύτερης διαχείρισης ή εξαίρεσης.

Όλες οι διοικήσεις του Ταμείου των τελευταίων χρόνων είναι υπόλογες για ρουσφέτια, δημιουργία μηχανισμού ημετέρων, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση. Ευθύνες για αυτά έχουν και οι αριστερές παρατάξεις που συμμετείχαν στις Διοικήσεις μέχρι πρόσφατα και με αποσπασμένους, μέχρι πρόσφατα και στο Προεδρείο, χωρίς όμως ουσιαστική δράση ή έστω ενημέρωση των συναδέλφων.

Η Πρόταση Προοπτικής παρεμβαίνει τα τελευταία χρόνια στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Εθνικής Τράπεζας με θέσεις και προτάσεις, με πολλούς νέους και παλιούς συναδέλφους που δεν είχαν εμπλοκή στα γρανάζια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, Δεν διεκδικούσαμε ούτε διεκδικούμε το αλάθητο στις θέσεις και τις προτάσεις μας. Κινηθήκαμε ανοιχτά, με ενωτική διάθεση, με προσανατολισμό για κοινή δράση. 

Ωστόσο, δεν έχουμε συμμετάσχει ως τώρα στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ, λόγω του αντιδημοκρατικού καταστατικού του, που προϋποθέτει για την κατάρτιση ψηφοδελτίου στην Αττική 40 συναδέλφους, με το 1/3 να είναι με βαθμό άνω του λογιστή Β. Γι’ αυτό και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αδυναμία στην παρέμβασή μας ενώ έχουμε και έλλειψη ενημέρωσης για τις αποφάσεις του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, αν και παρευρισκόμαστε στην ετήσια Γεν. Συνέλευση.

Απευθύνουμε λοιπόν πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα σε παλιούς και νέους συναδέλφους, ακόμα κι αν μπορεί σε επιμέρους ζητήματα να διαφωνούν ή να επιφυλάσσονται, αλλά θέλουν να βοηθήσουν για μια ανεξάρτητη παρέμβαση στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ και αλλαγή πορείας του Ταμείου, για τη συμβολή τους σε συγκρότηση ανεξάρτητου αγωνιστικού ψηφοδελτίου Πρόταση Προοπτικής - Συνεργασία για το ΤΥΠΕΤ.

Άλλωστε, τον Ιούνιο του 2016 είχαμε θέσει δημόσια στην κρίση των εργαζόμενων αναλυτικές θέσεις και προτάσεις συνολικά για το ζήτημα του ΤΥΠΕΤ και της υγείας (4σέλιδο – Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στην υγεία – το ΤΥΠΕΤ δεν είναι προς διαπραγμάτευση), τα προβλήματα, τη στάση των παρατάξεων και την ανάγκη αλλαγής καταστατικού σε δημοκρατική κατεύθυνση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Θεωρούμε ότι έστω αυτή η μικρή συμβολή είναι σημαντική βοήθεια στους δύσκολους αυτούς καιρούς, που κάθε απόπειρα για ριζοσπαστική παρουσία συναντά τεράστιες δυσκολίες από το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι ούτε η ουδετερότητα είναι λύση, ούτε η απογοήτευση, η παθητικότητα, ο ατομικός δρόμος και η επιλογή της απλής καταγγελίας χωρίς συμμετοχή.

Τα μόνα που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι : 
  • θα επιμένουμε να λειτουργούμε συλλογικά & αμεσοδημοκρατικά, ώστε οι προβληματισμοί και οι σκέψεις του καθένα να μπορούν να διαμορφώσουν μια κοινή και υπεύθυνη πορεία για το μέλλον
  • θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα για την αναγέννηση της συλλογικής διεκδίκησης και πάλης των εργαζόμενων.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 Μ. Ξιφαρά 6980925499, Χρ. Πανδή 6944425544, Δαμ. Τσίγκανος 6936548328,
 Άρ. Κούκουνος 6948788704, 2103388783, 2103349923 (διεπ. 18783, 19923, 74306, 83908)


Δεν υπάρχουν σχόλια: