Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι: Aντιδράσεις στη συνεχιζόμενη επίθεση της Τράπεζας


  Συνεχίζεται η επίθεση της Εθνικής Τράπεζας στους εκατοντάδες συναδέλφους που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια ως ενοικιαζόμενοι μέσω εταιρειών. Έτσι, την Παρασκευή 9/06 και την Δευτέρα 12/06 το ενοικιαζόμενο προσωπικό στο κτίριο της Πειραιώς 74 της Εθνικής απέργησε, με πρόταγμα την ένταξή τους στον κανονισμό εργασίας και την προάσπιση των θέσεων και όρων εργασίας τους.

  Αφορμή στάθηκε η επικείμενη συγχώνευση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εξουσιοδοτήσεων και Ελέγχου Συναλλαγών με το τμήμα του ATM Strategy στα πλαίσια του νέου οργανογράμματος που φέρνει συγχώνευση Διευθύνσεων καθώς οι εργαζόμενοι που εργάζονται στη συγκεκριμένη Διεύθυνση (ενοικιάζονται μέσω ICAP) εκβιάστηκαν ανοιχτά ότι πρέπει να ενταχθούν σε βάρδιες όλο το 24ωρο, διαφορετικά μπορεί να απολυθούν. Και ενώ οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται σε ένα επισφαλές καθεστώς που τους θέτει στο στόχαστρο εκβιασμών από τον εργοδότη, όπως τώρα: με την εν λόγω συγχώνευση τροποποιείται το ωράριο εργασίας πολλών συναδέλφων μας και ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους. 

  Παράλληλα τα κρούσματα απολύσεων ενοικιαζόμενων σε πολλές υπηρεσίες της ΕΘΝΙΚΗΣ και στον Γέρακα (όπως πρόσφατα σε Διεύθυνση Πληροφορικής από την εταιρεία Agile Actors, όπου απολύθηκε εργαζόμενος επειδή αρνήθηκε να εργαστεί υπερωριακά χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες) ακολουθούν το ένα το άλλο και τις περισσότερες φορές υποκρύπτουν διώξεις εξαιτίας αντιστάσεων που προβάλλονται δικαίως από τους εργαζομένους σχετικά με την υπεράσπιση δικαιωμάτων όπως το ωράριο εργασίας ή τα διαλείμματα σε εξοντωτικές υπηρεσίες (βλ. Collection Center). 

 Όσο συνεχίζεται το δουλεμπορικό καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας, με συμβάσεις ομηρίας, μισθούς πείνας και τρομοκρατίας, όσο υπάρχει το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν καθόλου δικαιώματα, τόσο θα πληθαίνουν αυτά τα φαινόμενα που αφορούν όλους μας. Είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της εργοδοσίας για εξίσωση όλων προς τα κάτω και οι διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων διευκολύνουν την υλοποίησή τους, εφόσον δεν προβληθούν αντιστάσεις. Για αυτό και θεωρούμε σημαντική την απόκρουση και εκ μέρους των ενοικιαζόμενων συναδέλφων της απόπειρας να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα. Και εδώ να θέσουμε ένα ερώτημα προς τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ σχετικά με την τελευταία ανακοίνωσή του: Είναι άραγε θέμα συνδικαλιστικής διεκδίκησης εκ μέρους του σωματείου να αποδοθούν τα bonus που έταξε η Τράπεζα; 
  
   Η κίνηση μας ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε κάθε αγώνα εργαζόμενων στην Τράπεζα και στον Όμιλο που διεκδικεί την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και συνεισφέρει στην αντίδραση ενάντια σε κάθε αντεργατική πρακτική της Διοίκησης. Αυτός ήταν και ο λόγος που στην τελευταία πανεργατική Απεργία της 17/05/2017 επιλέξαμε τον απεργιακό αποκλεισμό του κτιρίου του Call Center της Τράπεζας όπου απασχολούνται κατά κύριο λόγο ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Την πρόθεση και τη βούληση αυτή, δυστυχώς, δεν την συναντάμε στην πλειοψηφία της Διοίκησης του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ) που έχει αδιαφορήσει εδώ και χρόνια για το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας ενώ έχει βάλει πλάτη πολλές φορές για να περάσουν αντιδραστικές αλλαγές τόσο εντός της ΕΤΕ όσο και ευρύτερα, με τη στάση των παρατάξεών τους στα υπόλοιπα συνδικαλιστικά όργανα. Kαλούμε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, και όλους όσους εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν και να παλέψουν απέναντι στην εργοδοτική επίθεση.

  Διεκδικούμε να σταματήσουν τώρα οι προσλήψεις μέσω εταιρειών. Οι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες εδώ και χρόνια. Να ενταχθούν στον κανονισμό εργασίας, στις συλλογικές συμβάσεις, στα ασφαλιστικά ταμεία. Να εγγραφούν στο ΣΥΕΤΕ τώρα όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις κόντρα στους τεχνητούς διαχωρισμούς των εργαζομένων. Καμία νομιμοποίηση των πρακτικών της Διοίκησης για σύνδεση μισθού παραγωγικότητας! Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δικαιώματά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: