Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Πολυτεχνείο 2018 - 45 χρόνια μετά, η εξέγερση συνεχίζει να εμπνέει αλλά και να ενοχλεί


                        

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής τράπεζας


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2018:
45 χρόνια μετά, η εξέγερση συνεχίζει να εμπνέει 
αλλά και να ενοχλεί….

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε πως δεν μπορεί να είμαστε όμηροι των λίγων και των ακραίων. Και ας φωνάζουν και ας τα σπάνε». Η παραπάνω φράση προέρχεται από μια συνέντευξη του κ. Κώστα Μπακογιάννη στην Καθημερινή. Ακολουθεί την έκφραση της επιθυμίας του, εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος Αθηναίων, να μετατρέψει το  κτίριο του Πολυτεχνείου σε μουσείο.
45 χρόνια μετά την εξέγερση λοιπόν, είναι προφανές ότι εκτός από απολύτως επίκαιρο γιατί τα αιτήματά του για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» δεν έχουν εκπληρωθεί, το Πολυτεχνείο είναι ακόμα ζωντανό. Ακόμα ενοχλεί τη "δημοκρατική" δεξιά και τους κάθε λογής φασίστες που ονειρεύονται να πάρουν την ρεβάνς. Είναι ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης, ένα σύμβολο, μια λέξη που θα θυμίζει για πάντα (σε όσους δεν έχουν ταχθεί στη λήθη) ότι πίσω από την υποτιθέμενη "επιβολή της τάξης", τα υποτιθέμενα έργα της Χούντας, την ασφάλεια των νοικοκυραίων που "κοιμούνταν με τις πόρτες ανοιχτές" κρύβονταν τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, η Μακρόνησος, ο Άι Στράτης, η Γυάρος, η ταράτσα της οδού Μπουμπουλίνας.
Και αυτόν τον εφιάλτη που σκοτείνιασε την Ελλάδα για 7 χρόνια με άφθονη βοήθεια και καθοδήγηση από τις «πολιτισμένες» ΗΠΑ τον τερμάτισε (αν όχι “στα χαρτιά” σίγουρα στη συνείδηση του λαού) ένα μικρό κομμάτι της νεολαίας. Ένα κομμάτι που σίγουρα τους θεωρούσαν "λίγους και ακραίους". Αυτοί οι λίγοι που δεν κοίταξαν τη δουλίτσα τους και τη ζωούλα τους, αυτοί οι ακραίοι που "φώναξαν και έσπασαν", αυτοί που με σκληρή μεθοδική δουλειά αποκάλυψαν τα τερατουργήματα της χούντας των συνταγματαρχών, αυτοί που μετρούσαν απώλειες μέρα τη μέρα. «Ξέρετε, κύριοι, ότι ο αριθμός των συλληφθέντων μόλις υπερβαίνει το ένα εκατοστό του πληθυσμού της χώρας;» έλεγε στους ξένους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης Λαδάς ο επικεφαλής των βασανιστών. Μόλις το 1%...
Σίγουρα όμηροι των λίγων και των ακραίων δεν είμαστε, όχι τουλάχιστον όπως το εννοεί ο κ. Μπακογιάννης. Είμαστε όμηροι των λίγων και των ισχυρών όμως. Των ελάχιστων που έχουν συγκεντρώσει τον πλούτο που παράγουμε όλοι οι υπόλοιποι. Αυτών που όποτε τα πράγματα δεν πηγαίνουν κατ' ευχή με την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία, έχουν μέσα στο μανίκι τους κρυμμένο το φασισμό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.
Και ίσως το μοναδικό εμπόδιο στο διάβα τους να είναι αυτό το 1%. Οι λίγοι και οι ακραίοι. Γιατί κρύβουν πίσω τους, και ξυπνούν κατά περιόδους, τον σιωπηλό, «κοιμισμένο γίγαντα» που λέγεται εργατική τάξη.
Και για να ξυπνήσει αυτός ο γίγαντας, και περισσότεροι πρέπει να είμαστε, και πιο πολύ πρέπει να φωνάξουμε.
Νοεμβρης 2018

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
 6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 19923, 74306, 79836, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια: