Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση: Αγωνιστικός συναγερμός για την κλαδική σύμβαση!




Αγωνιστικός συναγερμός για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο κλάδος των τραπεζών βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας. Η προηγούμενη έληξε 31/12 και διανύουμε την 3μηνη περίοδο μετενέργειας, που επιτάσσει υπογραφή ως τέλη Μαρτίου. Διαφορετικά, χάνουμε μια σειρά οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα, κατακτήσεις ετών στον κλάδο μετά από αγώνες.
Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσμενές. Τα παραμύθια περί επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατούν το νομικό πλαίσιο εναντίον μας. Οι τραπεζίτες έχουν δρομολογήσει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αφού μέσω των “εθελουσιών” αντικαθιστούν το προσωπικό που υπάγεται σε συμβάσεις και κανονισμούς εργασίας, με χιλιάδες εργαζόμενους ελαστικοποιημένων εργασιακών σχέσεων και ατομικών συμβάσεων. Οι τράπεζες πιέζουν, απειλούν, οδηγώντας σε αποχώρηση πολλούς νέους συναδέλφους και εργαζόμενους που απέχουν πολλά χρόνια από την συνταξιοδότηση, και το 2018 (Εθνική 620, Alpha Bank 600 κλπ)..
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών προβλέπουν νέα μείωση θέσεων εργασίας, κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Θέλουν να μειώσουν το εργατικό κόστος πάση θυσία. Τα δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο κάνουν λόγο για συγχωνεύσεις, απολύσεις, επιτείνουν το κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας (πχ. “Σύµφωνα µε τραπεζικά στελέχη, είναι πλέον «κοινό µυστικό ότι µπροστά µας έχουµε απολύσεις», Έθνος 13/1/19). Παράλληλα, τα σχέδια για την απώλεια των ζημιών από τα κόκκινα δάνεια προβλέπουν αφενός σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζομένους που ασχολούνται με αυτά, αφετέρου για την κοινωνία μέσω του χτυπήματος της πρώτης κατοικίας και με πλειστηριασμούς σε ανέργους, συνταξιούχους και χαμηλόμισθους.

Η ευθύνη της ΟΤΟΕ είναι παραπάνω από τεράστια. Για άλλη μια φορά, περίμεναν να λήξει η σύμβαση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να είμαστε χρονικά με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί πάνω  από όλα δεν θέλουν να διαταράξουν τους τραπεζίτες, βάζουν ως προτεραιότητα τη σταθερότητα των τραπεζών και όχι τα δικαιώματα των τραπεζουπαλλήλων. Βάζοντας πλάτη στα σχέδια των τραπεζών όλο το προηγούμενο διάστημα, μη λέγοντας κουβέντα και μην αντιδρώντας ούτε στο ελάχιστο στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, το πογκρόμ στους εργαζόμενους,  το χτύπημα στο ωράριο, τα μαζικά κλεισίματα που θα γίνουν και μέσα στο 2019, στο όνομα της ψηφιοποίησης. Άλλωστε δεν ξεχνάμε τη φοβερή πρόταση της ΟΤΟΕ πριν ένα χρόνο για “Ταμείο απολυμένων”!
Ένα μήνα πριν πανηγύριζαν για την άνοδο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ στο συνέδριο της ΟΤΟΕ, τα φοβερά τους κατορθώματα στον κλάδο, και σήμερα άρχισαν το γνωστό τροπάριο ότι λόγω της δύσκολης κατάστασης δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα, υπονοώντας άλλη μια τεράστια υποχώρηση στις ορέξεις των τραπεζιτών. Έχουν το θράσος να ζητούν “να πάμε όλοι μαζί”, αυτοί που πουλάνε τα δικαιώματα των τραπεζουπαλλήλων, που θυμούνται τον κλάδο στις εκλογές για να κρατήσουν τις καρέκλες τους, πουλώντας παραμύθια ότι θα μας σώσουν με «τη σταθερότητα και το διάλογο», δηλαδή με παζάρια και αλισβερίσια,  και όχι με αγώνες. ¨Όπου ακούς πολύ ρεαλισμό, κράτα μεγάλο καλάθι για τις ήττες.. Ακόμα και τώρα αρνούνται να γίνουν Γενικές συνελεύσεις ανά τράπεζα, να αποφασιστούν πραγματικές απεργίες.

Συλλογικός, δυναμικός, εργατικός αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι. Συνταγές μαγικές δεν υπάρχουν. Τα μνημόνια υπάρχουν και τα ζούμε καθημερινά στο πετσί μας, παρακολουθώντας την επέλαση των κεφαλαιοκρατών πάνω στα κορμιά μας και μέσα στις τράπεζες. Αυταπάτες ότι ο κλάδος θα γλιτώσει, θα εξαιρεθεί, θα μείνει μόνος ζωντανός, όπως μας έταζαν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ-ΣΥΡΙΖΑ για να δίνουμε εργασιακή ειρήνη και να κάνουν τα χατίρια των τραπεζών, δεν μπορεί να έχει κανείς. Ότι δήθεν θα κάνουμε καλά τη δουλειά μας και θα γλιτώσουμε, όταν βλέπουμε και χιλιάδες συναδέλφους μας να έχουν κάνει πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά να πληρώνουν τις ζημιές των τραπεζών είτε με το να εργάζονται για 600-700  ευρώ, είτε με το να βρεθούν  στην αβεβαιότητα και την ανεργία με ένα πακέτο λίγων χιλιάδων ευρώ ή με μια μικρή σύνταξη, όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν και είναι ανελέητες. Ο κόσμος της δουλειάς έχει πληρώσει με ανεργία πάνω από 25% και πογκρόμ απολύσεων τις ζημιές των αφεντικών.
 
Δεν υπάρχει χώρος και για μοιρολατρία, παθητικότητα, μη συμμετοχή, ατομική στάση. Τα προβλήματα υπάρχουν σε όλους μας, και θέλουν συλλογική αντιμετώπιση και όχι ατομική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να λειτουργούμε με ανάθεση, να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν και να αγωνίζονται για εμάς χωρίς εμάς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα την πληρώνουμε συνέχεια εμείς, ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα, να μην έχουμε ζωή και υγεία. Ότι οι τραπεζίτες όταν μιλούν για μείωση κόστους αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αφού λεφτά υπάρχουν για γιάπηδες και προκλητικούς μισθούς μεγαλοστελεχών, εταιρείες και μπίζνες με εργολαβίες και ακίνητα, μεγαλοεπιχειρηματίες που απολαμβάνουν και σήμερα δάνεια εκατομμυρίων με χαριστικούς όρους, καναλάρχες και διαφημίσεις.
Δεν θα κάνουμε εμείς άλλες θυσίες, υπομονή και ανοχή, να μετράμε συνεχώς ήττες! Να μην περιμένουμε πότε θα έρθει η σειρά του καθένα μας, να βρεθεί απολυμένος ή με μισό μισθό. Θυσίες να κάνουν οι τραπεζίτες και τα golden boys, οι επιχειρηματίες και όσοι γλεντάνε με τους δικούς μας κόπους. Ήρθε ο καιρός να απολαύσουμε εμείς την πρόοδο της τεχνολογίας που οι ίδιοι καταφέραμε. Να ανατρέψουμε τώρα τα αντεργατικά τους σχέδια!

Μπορούμε πραγματικά ακόμη και τώρα να πετύχουμε την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς κλαδικής σύμβασης. Που να αφορά όλους τους εργαζομένους στον κλάδο, να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις, μαζικές ή ατομικές, θα πάρουμε αυξήσεις στους μισθούς μας και όσα χάσαμε τα τελευταία χρόνια, θα εξαλειφθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα δουλεύουμε λιγότερο ως απότοκο της ψηφιοποίησης κλπ. Με έναν αγώνα όμως εντελώς διαφορετικό με ό,τι συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια και μετρήσαμε ήττες.
Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν, όταν γίνονται οργανωμένα, μαζικά, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, με αποφάσεις των ίδιων σε συνελεύσεις και διαδικασίες βάσης, με απεργιακή κλιμάκωση κι όχι να κάνουμε κάτι για την τιμή των όπλων. Εδώ και μήνες βλέπουμε τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία, που πέτυχαν να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα Μακρόν. Στη χώρα μας, βλέπουμε μικρές και μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις να στριμώχνουν την κυβέρνηση (πχ εκπαιδευτικοί), να οδηγούν σε νίκες και ανάκληση απολύσεων (πχ εγκύων, ντελιβεράδων κλπ). Επομένως, οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα.

Ως Αγωνιστική Συνεργασία, αυτά καταθέσαμε στο Γ. Συμβούλιο της ΟΤΟΕ το Δεκέμβρη. Ψηφίσαμε μαζί με το Αγωνιστικό Μέτωπο και το Συνδικαλιστικό Δίκτυο άλλη πρόταση από της πλειοψηφίας για το πλαίσιο της κλαδικής σύμβασης, γιατί θεωρούμε ότι χρειάζεται κοινή δράση και ένα μέτωπο κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με τις μικρές μας δυνάμεις, θα συμβάλουμε όσο μπορούμε στην κινητοποίηση των εργαζομένων, σε έναν αγώνα για την κλαδική με αυτά τα χαρακτηριστικά, κόντρα στις διαθέσεις τόσο των τραπεζιτών να ξεμπερδέψουν με τα δικαιώματα στον κλάδο, όσο και της ΟΤΟΕ να υποταγεί και αυτή τη φορά σε αυτές τις ορέξεις.

 Προτείνουμε:
 þ Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε τράπεζα, νομό και χώρους δουλειάς, για το πλαίσιο της κλαδικής. Προειδοποιητικές 24ωρες, κλιμάκωση τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη, μέτωπο με τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς και την τοπική κοινωνία ενάντια στα κλεισίματα καταστημάτων. Συντονισμό με άλλους κλάδους και σωματεία που παλεύουν για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
 þ Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά επιδόματος ισολογισμού και πολυετιών. Προσλήψεις εργαζομένων των κανονισμών/συμβάσεων σε όλες τις τράπεζες. Ρήτρα για μη απολύσεις, στοπ στις “εθελούσιες”. Ένταξη των ελαστικά εργαζόμενων, κατάργηση εργολαβιών και της ενοικιαζόμενης εργασίας. Μείωση του χρόνου εργασίας. 7ωρο πενθήμερο, η ψηφιοποίηση να είναι σε όφελός μας και όχι εις βάρος μας. Ωράριο καταστημάτων 8-2 καθημερινά. Προστασία της μητρότητας παντού. Μείωση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.
Γενάρης 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια: