Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Κάλεσμα για την απεργία 18/02/2020 για το ασφαλιστικό




ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ!
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ»ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18/2 ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
 ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση της ΝΔ λεηλατεί τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, δίνοντας «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Θέλει να επιβάλλει το «δίκαιο της εργοδοσίας και των επενδυτών». Προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ παντού, κάνει εμπόρευμα προς πώληση κάθε κοινωνικό αγαθό, περιορίζει κάθε εργατικό-συλλογικό δικαίωμα, βάζει ταφόπλακα στη μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία.

Ο νόμος «επενδύω στην Ελλάδα» που ψήφισε η ΝΔ, σηματοδοτεί την εισβολή των πολυεθνικών παντού, ενώ το περιβάλλον γίνεται θυσία στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Επιδιώκει τη χειραγώγηση των αγωνιστικών σωματείων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το μπλοκάρισμα της απεργιακής δράσης. Υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις και επεκτείνει την ελαστική εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η εξίσωση πτυχίων των δημοσίων Πανεπιστημίων με αυτά των Ιδιωτικών Κολεγίων, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, ενώ οι ΣΔΙΤ στην υγεία θα μεταμορφώσουν το ΕΣΥ σε πεδίο business και την παροχή περίθαλψης αγοραίο προϊόν.

Στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (νόμου του ΣΥΡΙΖΑ), παρότι προεκλογικά υπόσχονταν κατάργησή του. Το νομοσχέδιο Βρούτση είναι δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες και στην εργοδοσία.

-Επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνικό» επίδομα πείνας και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

-Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο)

-Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

-Ενσωματώνει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση)  στον ΕΦΚΑ  ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ εντάσσονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά του.

-Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δις ευρώ) χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.

-Οι συντελεστές αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό μέρος παραμένουν αυτοί  που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου (εξευτελιστικά περικομμένοι σε σχέση με το παρελθόν) και σε συνδυασμό με το ότι ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με την τελευταία (καλύτερη) 5ετία αλλά με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζουν το σύνολο της σύνταξης – όπως και των μισθών - για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Από την άλλη μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές ως «επενδυτικό κίνητρο».

-Καταργεί οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.

-Όχι απλά δεν επεκτείνονται αλλά δρομολογείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.

    -Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).
   -Οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.

Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης που με αρωγό τα ΜΜΕ και διάφορα επιτελεία «ψυχολογικού πολέμου», μάταια προσπαθούν να πείσουν για αυξήσεις στις συντάξεις. Τα μικρά ποσά αυξήσεων αφορούν μόνο ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 9.000 μέρες ασφάλισης (30 έτη). Για τους παλιούς συνταξιούχους (που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου) οι μικρές αυτές αυξήσεις θα γίνουν αισθητές μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν απορροφούνται από την προσωπική διαφορά. Και φυσικά όλη αυτή η φιλολογία αποτελεί σκέτη κοροϊδία και πρόκληση όταν όλοι γνωρίζουν ότι στις συνθήκες που εργάζονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι και ιδιαίτερα οι νέες γενιές, με την τεράστια «ευελιξία», την υποαπασχόληση και την προσωρινότητα στην εργασία, την ανεργία, το ποσοστό των ασφαλισμένων που θα ξεπερνά το φράγμα των 9.000 ενσήμων θα είναι ελάχιστο. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Για να προχωρήσουν όλα αυτά η κυβέρνηση ενεργοποιεί τη σιδερένια φτέρνα του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Ενισχύει την εκστρατεία τρομοκράτησης και περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων με διώξεις, ποινικοποίηση, καταστολή και επιτήρηση απέναντι στις ανερχόμενες μαχητικές τάσεις του κινήματος.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ! ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Δεν περιμένουμε τίποτα από την «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Ειδικά ο πρώτος προσπαθεί να (ξανα)προβληθεί ως «δύναμη του κινήματος» και «προοδευτικός πόλος αντίστασης στη δεξιά». Ποιον δουλεύουν; Ως κυβέρνηση υπηρέτησε πιστά τον αντεργατικό, μνημονιακό δρόμο και την ΕυρωΝατοϊκή πορεία της χώρας, αλλά και ως «υπεύθυνη» αντιπολίτευση, επιβεβαιώνει διαρκώς τη βαθύτερη συμφωνία του με την εφαρμοζόμενη πολιτική και παρέχει συνεχή διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Δεν περιμένουμε τίποτα από τη «σκουριά» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Οι αγώνες μας έρχονται σε σύγκρουση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Πριν λίγες μέρες εξάλλου η δοτή διοίκηση της ΓΣΕΕ, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΕΒ αποφάσισε, το πάγωμα των μισθών για το 2020 υπονομεύοντας τους αγώνες για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις τους μισθούς. Η σήψη και η εκφυλιστική πορεία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού έχει φτάσει σε ακραίο σημείο. Εργοδοτικά τσιράκια, «εκπρόσωποι» των εργαζομένων που επιδεικνύουν ζηλευτή επιχειρηματική-εργοδοτική δραστηριότητα, νοθείες, είναι ορισμένα από τα στιγμιότυπα της παρωδίας που είδαμε πρόσφατα σε συνέδρια κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ξεπουλάνε αδίστακτα ακόμα και κορυφαίες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως πρόσφατα στον ΟΤΕ, κι όπως έκανε και η ΟΤΟΕ πρόσφατα, που ξεπούλησαν τους συναδέλφους στην Τράπεζα Πειραιώς, έχει αποδεχθεί τις 24 απολύσεις, και συμφωνούν στις αποσχίσεις σε Eurobank και Alpha Bank.

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ!

Οι ταξικές συσπειρώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώνουν τις δυνάμεις τους στις Γενικές Συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συντονισμούς τους, για να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την απεργιακή και τη γενικότερη αγωνιστική δράση στην επίθεση κυβερνήσεων και αφεντικών!

Με άμεση απεργιακή απάντηση ενάντια στο αντεργατικό, αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με την είσοδό του στις προπαρασκευαστικές επιτροπές της Βουλής, και  απεργιακή κλιμάκωση στη συνέχεια, αν η κυβέρνηση επιμείνει να το φέρει για ψήφιση.
Η κοινή δράση όσων δυνάμεων και αγωνιστών θέλουν να βαδίσουν σε μια διαφορετική κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην εργατική πάλη. Ένα άλλο σχέδιο οργάνωσης και αγώνα που θα ξεπερνάει τα όρια και τους φραγμούς που βάζουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, είναι μονόδρομος. Κάθε ταξική δύναμη πρέπει να επιλέξει αταλάντευτα αυτό το δρόμο. Από πλευράς μας, στο συνέδριο του ΕΚΑ αυτό το σαβ/κο καταθέσαμε τέτοιες προτάσεις, για απεργιακή κλιμάκωση για το ασφαλιστικό (απεργία στις 13/2 και νέα 48ωρη 20-21 για να μην ψηφιστεί), για τη διακλαδική απεργία πρωτοβάθμιων σωματείων  στις 19 Μάρτη, για αγωνιστική κινητοποίηση στις 8 Μάρτη την ημέρα της γυναίκας. Στηρίχθηκαν δυστυχώς μόνο από την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ, στην οποία συμμετέχουμε σαν Πρόταση Προοπτικής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·  Να μην περάσει η νέα επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άρση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς, χωρίς όριο ηλικίας. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση των αποθεματικών των ταμείων. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες για την κοινωνική ασφάλιση. Να καταργηθεί ο νόμος Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ, καμία νέα νομοθέτηση από ΝΔ, καμία μείωση της επικούρησής μας.
·  Ανάκληση όλων των απολύσεων στις τράπεζες. Όχι στις αποσχίσεις. Όχι στις εθελούσιες απολύσεις. Κανένας ελαστικά εργαζόμενος στις τράπεζες. Ρήτρα απολύσεων στη συλλογική σύμβαση. Καμιά αλλαγή κανονισμού εργασίας και κανονισμού αξιολόγησης στην ΕΤΕ.
·  Μπλόκο στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους - τραπεζών.
· Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Κατάργηση κάθε απεργοκτόνας διάταξης. Καμία κρατική ή εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα.

Όταν ο κόσμος τους είναι η εκμετάλλευσή μας, ο δικός μας κόσμος είναι η ανατροπή τους!

Οι ανάγκες μας και οι αγώνες μας δεν χωρούν στην «κανονικότητα» των μνημονίων και της «εθνικής ανάπτυξης». Παλεύουμε για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πανεργατικού μετώπου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την απελευθέρωση από το διαρκές Ευρωμνημόνιο. Για να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, το κεφαλαίο και την ΕΕ. Διαγραφή του χρέους, ρήξη και έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Για κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης που σαπίζει στην ιστορική του κρίση.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: