Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση για την επίθεση στην κανονική μας άδεια από τις τράπεζες

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ, στην οποία συμμετέχει η Πρόταση Προοπτικής, Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας.




Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ
 
Οι τράπεζες συνεχίζουν την επίθεση στους τραπεζουπαλλήλους!


Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Οι διαθέσεις των τραπεζιτών για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της νέας κρίσης ξεπρόβαλαν ήδη. Τώρα διακυβεύεται και η  κανονική μας άδεια, από τα τελευταία που μας έχουν απομείνει,  τη στιγμή που οι τραπεζοϋπάλληλοι  βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.
Με περίσσιο θράσος, σχεδόν όλες οι Διοικήσεις των Τραπεζών απαιτούν με μηνύματα προς το προσωπικό μέσα σε 1 μήνα να πάρουν υποχρεωτικά ένα μεγάλο ποσοστό της άδειας! Κατά παράβαση των συλλογικών συμβάσεων, κλαδικής και επιχειρησιακών σε κάθε τράπεζα, θέλουν να πάρουμε άδεια όποτε αυτοί βολεύονται και όχι όποτε τη χρειαζόμαστε οι εργαζόμενοι. 
Στην Alpha Bank ζητούν με το ζόρι να έχουν ληφθεί 10 μέρες (πάνω από το 35%) ως 31/5, στην Eurobank 8 μέρες,  στην Πειραιώς ανακάλεσαν συναδέλφους από άδεια αποσυμφόρησης και τους είπαν αν θέλουν να προστατευθούν, να πάρουν κανονική άδεια! Στην Εθνική ενημέρωσαν σε κάποιες διευθύνσεις ότι τους υποχρεώνουν να εξαντλήσουν το 20%. Σε άλλες βέβαια που σχετίζονται με ψηφιακές υπηρεσίες και δίκτυα τους λένε να τις ξεχάσουν! Ή μέχρι και σε γονείς με νεογέννητα αρνήθηκαν άδεια λόγω υπηρεσιακών αναγκών.
Με την άδεια ειδικού σκοπού και το απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης να τρώμε 1 μέρα κανονική άδεια για κάθε 3, ήδη πολλοί συνάδελφοι με μικρά παιδιά έχουν ξοδέψει σχεδόν  10 μέρες, όσο μένουν κλειστά τα σχολεία.  Τώρα, λίγο πριν το καλοκαίρι οπότε και οι συνάδελφοι θα θελήσουν να ξεκουραστούν από την υπερφόρτωση λόγω κορονοϊού, θέλουν να δουλεύουμε Ιούλιο και Αύγουστο και να μην μπορούμε να απολαύσουμε έστω την κανονική μας άδεια για αναψυχή και προσωπική ζωή. Τι να την κάνει κάποιος την άδεια τώρα εν μέσω κορονοϊού, , πριν τις πανελλαδικές που κάποιοι προετοιμάζονται, με κλειστές παραλίες και δημόσιους χώρους, με απαγόρευση μετακίνησης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας;
Προφανώς οι τραπεζίτες συντάσσονται με κύκλους των εργοδοτών, που φαίνεται να έχουν στείλει πρόταση στον Υπουργό Εργασίας να αλλάξει φέτος το πλαίσιο για την καλοκαιρινή άδεια.
Αφού μας ξεζουμίζουν, έκλεισαν δεκάδες καταστήματα και έτσι ταλαιπωρούν τους πελάτες σε ατέλειωτες ουρές, μας είχαν χωρίς μέτρα προστασίας στο δίκτυο (χωρίς φυσικό εξαερισμό, χωρίς μάσκες κλπ) με κίνδυνο της υγείας μας και των οικογενειών μας, τώρα θέλουν να μας στερήσουν και το δικαίωμα στην καλοκαιρινή άδεια. Ενώ οι γονείς σίγουρα θα χάσουν και μέρος των γονικών αδειών, λόγω σύντμησης της σχολικής χρονιάς. Κατά τα άλλα, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι έστελναν συγχαρητήρια κάθε βδομάδα στο προσωπικό για την υπεράνθρωπη προσπάθεια και το ρίσκο στο δίκτυο. 
Να μην τους περάσει! Δεν θα την πληρώσουμε εμείς. Για τις ανάγκες σε προσωπικό, που υπάρχουν τεράστιες λόγω των “εθελουσιών” και των απολύσεων, να κάνουν μόνιμες προσλήψεις άμεσα και να αφήσουν ήσυχη την άδειά μας. Δεν μπορούν να τη χορηγήσουν υποχρεωτικά, υπενθυμίζουμε.
Τόσα χρόνια οι τραπεζοϋπάλληλοι με δυσκολία λαμβάναμε άδεια τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι, και μονίμως η δικαιολογία ήταν οι υπηρεσιακές ανάγκες και η έλλειψη προσωπικού. Οι συμβάσεις είναι για να τηρούνται, και οι τραπεζίτες τις καταστρατηγούν μονίμως, και στο ωράριο και στις άδειες. Το δικαίωμά μας είναι αδιαπραγμάτευτο!
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να μας καταγγείλουν κάθε προσπάθεια εκβιασμού. Κανείς Σύλλογος να μη σιωπήσει και να μη δείξει ανοχή και σ΄ αυτή τη μεθόδευση. Να γίνει προγραμματισμός από τώρα για τις άδειες του καλοκαιριού, με αρκετή άδεια για όλους, και να ξεχάσουν οι τραπεζίτες αυτά που ονειρεύονται για δούλους στον 21ο αιώνα. 
Απρίλιος 2020
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ 1Η ΜΑΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ –
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 ΧΑΥΤΕΙΑ (με μέτρα και προφυλάξεις)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: