Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τον κανονισμό αξιολόγησης

-->
Ο συνδικαλισμός του “Ό,τι πεις αφεντικό” στα καλύτερά του!



Ο νέος Κανονισμός Αξιολόγησης εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν, από το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 20/05/2020, με 18 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ Ανοιχτή Γραμμή) και 7 κατά (ΔΑΣ,ΕΝΙΑΙΑ,ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ). Για άλλη μια φορά οι δύο, κάποτε σφόδρα, αντιμαχόμενες παρατάξεις συνέπραξαν για να περάσουν οι αλλαγές, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία.  Όσο για τη ΔΑΣ, αν και συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις και είχε μόνο επιμέρους τεχνικές διαφωνίες, ο λόγος που καταψήφισε ήταν η –εικαζόμενη- μη συμμετοχή της στις Επιτροπές που συστήνονται στο νέο Σύστημα με συμμετοχή του ΣΥΕΤΕ (2 θέσεις). Τα παζάρια δεν είναι άγνωστη πρακτική στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και πρέπει να ευχαριστούμε τους συμβούλους της ΔΑΣ που από τα σκοτάδια των παρασκηνίων τα πρόβαλε στη δημόσια σφαίρα.

Είναι βέβαια κάπως παράταιρο να διαφημίζεις ένα σύστημα για τα θετικά του στοιχεία την ίδια στιγμή που αναδεικνύεις τη σημασία της Αναθεώρησης – που κι αυτή όπως μας είπαν παίζεται αν θα μπορεί ο συνάδελφος να τη διασφαλίσει -  και τις δικλείδες ασφαλείας του. Πόσο να εξωραΐσεις τους ποσοτικούς στόχους, που σε εκατοντάδες εργαζόμενους μικρών καταστημάτων και μικρές διευθύνσεις είναι de facto ατομικοί. Επίσης, σχεδόν από όλες τις παρατάξεις του Προεδρείου τέθηκε το πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας. Ποιες είναι οι επιδόσεις του ΣΥΕΤΕ στην περιφρούρηση πχ του Κανονισμού Εργασίας ή των ΣΣΕ; Λεπτομέρεια επίσης αποτελεί από ό,τι φαίνεται για τους συνδικαλιστές που ψήφισαν ότι το Δελτίο Αξιολόγησης δεν έχει καταληχθεί και η Διοίκηση θα το εμφανίσει εκ των υστέρων. Σαν τους βουλευτές που πρώτα ψήφιζαν και μετά διάβαζαν τι ψήφιζαν..

Τις ποιοτικές τομές του νέου Κανονισμού αναδείξαμε πολύ πριν την κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που έφεραν σε πέρας ¨τα σκληρά συνδικαλιστικά στελέχη¨. Δυστυχώς όμως η έλλειψη επαφής με την καθημερινή εργασιακή πραγματικότητα στην ΕΤΕ δεν βοηθάει στο να κατανοήσουν τι είναι οι στόχοι, πώς τίθενται και πώς συμβάλλουν στη διάρρηξη του συναδελφικού κλίματος ή στην απαξία της δουλειάς μας που ποτέ δεν είναι αρκετή για να τους πιάσει. Τι να καταλάβουν οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που είναι αποσπασμένοι στα γραφεία του Συλλόγου κάποιοι για διψήφιο αριθμό ετών και παίρνουν προαγωγές απρόσκοπτα λόγω απαλλαγής... Το να διαφημίζεις λοιπόν ότι βάζεις το πλαίσιο σε μια πρακτική που μόνο την εργοδοσία εξυπηρετεί - άντε και την αναβάθμιση των εκλεκτών της στην ιεραρχία της Τράπεζας - είναι τουλάχιστον συνδικαλιστική αγυρτεία.

Πώς θα βιώσουν οι συνάδελφοι, ειδικά στις Διευθύνσεις, την αξιολόγησή τους από έναν και μόνο κριτή που θα τυγχάνει ειδικός συνεργάτης; Πώς είναι θετικό στοιχείο ¨η ευθυγράμμιση των ενεργειών του εργαζόμενου με τη στρατηγική, τις επιχειρησιακές προτεραιότητες και τους στόχους της Τράπεζας¨, για την οποία αξιολογείται; Είναι τουλάχιστον εξοργιστική αυτή η σύμπλευση συνδικαλιστών και Τράπεζας στο όραμα και τις αρχές της, που βιώνουμε καθημερινά. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας υποστηρίζουν κατά τ’ άλλα ότι στο κείμενο αυτό έχουν ενσωματωθεί οι αρχές και οι αξίες του ΣΥΕΤΕ, κι αυτό κι αν είναι εξίσου ανησυχητικό.

Λίγοι μήνες έχουν περάσει μόνο από τα κείμενα του Κανονισμού Εργασίας που έδωσε η Διοίκηση στο ΣΥΕΤΕ, κι όπου αναφέρονται καθαρά η σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας.  Θα το αποκρούσει κι αυτό με καθιέρωση ποσοστών, όπως τώρα στην Αξιολόγηση; Όπου οι δεξιότητες και η συμβολή στην επίτευξη των στόχων μοιράζεται σε ποσοστά, 80%-20% για υπάλληλο, 70-30 για προϊστάμενο, 50-50 για Διευθυντές;  Όσο για το χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, ισχύει η κλασική συνταγή του «πιλοτικού» για ένα διάστημα. Ισχύει άμεσα λοιπόν, με την υπογραφή της σύμβασης, παράλληλα υποτίθεται με το παλιό σύστημα που καταργείται στις 31.12.2020. Οι συνδικαλιστές των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ από τη μία υπερθεμάτιζαν τι καλοί που είναι οι ποσοτικοί στόχοι κι ότι χρειάζονται στο χώρο εργασίας, από την άλλη πανηγύριζαν για αυτήν ακριβώς την επιτυχία της διαπραγμάτευσης που πέτυχαν το ίδιο πρωί του ΔΣ όπως μας είπαν, δηλαδή την καθυστέρηση μέσω της πιλοτικής εφαρμογής. Αφού είναι τόσο καλό το νέο σύστημα, γιατί δεν συμφωνούσαν να αρχίσει αμέσως;;

Γίνεται ακόμη πιο καθαρό γιατί οι συνδικαλιστές των μεγάλων παρατάξεων αρνήθηκαν έντονα να μπορούν τα μέλη του Συλλόγου να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις τώρα που γίνονται με τηλεδιάσκεψη, όπως και να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων, όπως πρότεινε ένας σύμβουλος και φυσικά το υποστηρίξαμε ως Πρόταση Προοπτικής. Το ίδιο κατηγορηματικά υποστήριξε στο κλείσιμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου το να παίρνονται όλες οι αποφάσεις, που είναι τόσο καίριες για τους εργαζόμενους, από το ΔΣ των 25, γιατί η πρότασή μας για αποφάσεις από τις Γενικές συνελεύσεις οδηγεί σε χάος και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ρόλο ή δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι. Αυτό θα πει δημοκρατική αντίληψη...

Δεν χρειάζεται να παραστήσουμε τις Κασσάνδρες για τις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος Κανονισμός στη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Θα θέλαμε κι εμείς τα πράγματα να είναι καλύτερα στο εξής. Όμως η, μέχρι σήμερα, εμπειρία μας από τις επιθέσεις της ΕΤΕ και την ανοχή - συμφωνία της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ίσως για αυτό και ακούσαμε επιχειρήματα περί ατομικής ευθύνης των εργαζομένων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου που ενέκρινε το αντιδραστικό αυτό κείμενο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αφεθείτε με σιγουριά στις αρχές της Αξιολόγησης κι αν κάτι πάει στραβά ψαχτείτε μέσα σας, άντε και στο Συμβούλιο Αναθεώρησης.




6980925499,  6947724051, 694425544, 18767,  23218, 19923


Δεν υπάρχουν σχόλια: