Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Aνακοίνωση για την απόσχιση κόκκινων δανείων στην Τράπεζα Αττικής



Η επίθεση της Τράπεζας Αττικής στους εργαζόμενους των κόκκινων δανείων κλιμακώνεται: στόχος να πάνε, με το ζόρι μεν «οικειοθελώς» δε, σε fund!

Δεν κάνει πίσω η Τράπεζα Αττικής στην επιδίωξή της να ξεφορτωθεί τους συναδέλφους που εργάζονται στη Διεύθυνση Καθυστερήσεων και να τους στείλει “πακέτο” με τα πακέτα 400 εκ ευρώ κόκκινων δανείων που εκχώρησε στην εταιρεία Qquant.
Αφού δε δίστασε τον Απρίλη κι εν μέσω καραντίνας, όπως είχαμε καταγγείλει, να πιέσει τους 33 συναδέλφους να πάνε στην εταιρεία με πρόγραμμα “εθελούσιας”, αλλά δεν της βγήκε καθώς τελικά, παρά το καθεστώς τρομοκρατίας απόλυσης, συμμετείχε μόλις το 1/3, μετά από την αντίδραση των εργαζόμενων και με τη στήριξη των αγωνιστικών δυνάμεων του χώρου.
Αφού συνέχισε το Μάη με τις διαβόητες ατομικές συναντήσεις με τους υπόλοιπους 22 στις οποίες διευθυντικά στελέχη τους ασκούσαν προφορικές πιέσεις να πάνε στην εταιρεία γιατί σε λίγο δεν θα έχουν δουλειά.
Αφού δεν κατάφερε να κάμψει τους εργαζόμενους με την απόλυτη κάλυψη και σιωπή της ΟΤΟΕ, αλλά και την ανοχή της ηγεσίας (ΠΑΣΚΕ) του Συλλόγου Τράπεζας Αττικής απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που όχι μόνο δεν αντέδρασε με κινητοποίηση ή Γενική Συνέλευση αλλά λειτούργησε με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της εργοδοσίας προκειμένου να επιτύχει τις περισσότερες δυνατές αποχωρήσεις με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις.
Τώρα μες στο κατακαλόκαιρο, περίοδο που συχνά επιλέγουν κυβερνήσεις κι εργοδότες όταν είναι να “μας τη φέρουν”, επανήλθαν με το μοντέλο της διάσπασης και των γνωστών ελιγμών της εργοδοσίας ώστε να περάσουν αυτό που θέλουν πλαγίως: την προηγούμενη εβδομάδα πρότειναν στους 11 από τους 22 να πάνε με σύμβαση δανεισμού στην Qquant, πρόταση στην οποία έπρεπε να απαντήσουν την επόμενη! Μία σύμβαση που από τους όρους της γινόταν ξεκάθαρο πώς οι συνάδελφοι που θα την υπέγραφαν, θα έθεταν αυτόματα τους εαυτούς τους εκτός τραπεζικού κλάδου. Φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι τις απέρριψαν. Η Τράπεζα Αττικής μπορεί να έχει θέση για συγγενικά πρόσωπα του Μητσοτάκη στη Διοίκηση, αλλά μας λέει ότι δεν έχει θέση για 22 τραπεζουπαλλήλους που για πολλά χρόνια εργάζονται για αυτή!
Μήπως νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει τι έγινε στην Πειραιώς και την Intrum; Όπου έστειλαν εκατοντάδες συναδέλφους με σύμβαση δανεισμού για κάποιους μήνες, κι όταν έληξαν τους έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέση στην τράπεζα και να μείνουν στην εταιρεία; Οι εργαζόμενοι καθόλου δεν το έχουν ξεχάσει, γι’ αυτό κι απορρίπτουν κατηγορηματικά την όποια μετακίνησή τους!
Η δε ιστορία με την Qquant είναι άλλο ένα νόμιμο σκάνδαλο: η θυγατρική εταιρεία της Qualco έλαβε άδεια από την ΤτΕ το 2017 σύμφωνα με το ν. 4354/2015 του ΣΥΡΙΖΑ και το 2018 ανέλαβε τη διαχείριση του τεράστιου πακέτου κόκκινων δανείων 5,2 δις ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, το 2019 άλλο ένα πακέτο 1,2 δις από την ΕΤΕ, και τώρα ανέλαβε και το πακέτο κόκκινων δανείων από την Αττικής ύψους 435 εκ ευρώ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Qualco Ορ. Τσακαλώτο, η Qualco είναι αυτή τη στιγμή βασικός εταίρος όλων των ελληνικών τραπεζών, των 16 υπό εκκαθάριση τραπεζών (ως μέτοχος με 33,3% στην PQH), εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Cepal, Intrum, Hoist, Altamira, Bain Capital κ.ά.) αλλά και, πανευρωπαϊκά, κάθε εταιρίας που παράγει, αγοράζει ή διαχειρίζεται χρέος (μεταξύ αυτών τραπεζικοί κολοσσοί…). Κάποιοι όχι μόνο δε χάνουν στην κρίση, αλλά κερδίζουν και μάλιστα πάρα πολύ…
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Η ΟΤΟΕ εξοργίζει τους συναδέλφους σε όλες τις τράπεζες με την ανοιχτά φιλοεργοδοτική της στάση: δεν δίστασε να ξεπουλήσει εκατοντάδες εργαζόμενους στην Πειραιώς, μεταξύ αυτών και τους 24 απολυμένους, αφού έχει συμφωνήσει στις αποσχίσεις. Ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου από το Μάη για το θέμα της Αττικής, κι όχι μόνο δε συγκάλεσαν το όργανο αλλά σιωπούν προκλητικά για το θέμα: για την ΟΤΟΕ και ειδικά τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ οι εργαζόμενοι της Αττικής απλά δεν υπάρχουν...
Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Αττικής, όπως και στις άλλες τράπεζες που έζησαν (Πειραιώς, Eurobank) ή θα ζήσουν άμεσα (Alpha Bank) την απόσχιση κόκκινων δανείων, έχουν καταλάβει ότι οι τράπεζες θέλουν να μας ξεφορτωθούν για να μειώσουν το εργατικό κόστος. Εμείς τους απαντάμε να διώξουν τους γιάπηδες που έχουν κατακλύσει τις τράπεζες σε παρασιτικές θέσεις και παίρνουν παχυλούς μισθούς και να κάνουν δημόσιες προσλήψεις υπαλλήλων για να πάψει η εντατικοποίηση και η παραβίαση ωραρίου και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Να οργανωθούμε με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορούμε να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια! Να μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, μην περιμένουμε μοιρολατρικά πότε θα έρθει η σειρά του καθενός μας. Δικαιούμαστε, για αυτό και απαιτούμε, αξιοπρεπή εργασία με συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα ως τραπεζουπάλληλοι! Να κάνουμε πέρα τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με μέτωπο με κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο και σωματείο, με κάθε φτωχό που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του από πλειστηριασμό.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2020
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 τηλ 6947724051



Δεν υπάρχουν σχόλια: