Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση για το ΤΥΠΕΤ της Πρότασης Προοπτικής




Το αυτοδιαχειριζόμενο ΤΥΠΕΤ παραμάγαζο της ΕΤΕ
με ευθύνη του υποταγμένου συνδικαλισμού!

Η έναρξη της θητείας του τωρινού ΔΣ του ΤΥΠΕΤ το 2017 συνέπεσε με την απειλή και στη συνέχεια υλοποίηση από την ΕΤΕ της διακοπής χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ. Διαχρονικά οι επιλογές της Τράπεζας λειτουργούσαν σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ και ευθύνονται για τη σημερινή τραγική κατάσταση του Ταμείου. Εφαρμόζει προγράμματα εθελούσιας εξόδου με αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού και δεν κάνει ούτε μία πρόσληψη παρά μόνο ελαστικά εργαζόμενων ενοικιαζόμενων και ειδικών συνεργατών (εκ των οποίων, κάποιοι εκλεκτοί ασφαλίζονται στο ΤΥΠΕΤ). Οι επιπτώσεις στα έσοδα του Ταμείου μόνο από τη διακοπή του ΛΕΠΕΤΕ ήταν το 2018 της τάξης των 6.5 εκ ευρώ/χρόνο.  
Κι αν η θητεία του σημερινού ΔΣ ξεκίνησε με την παραδοχή ότι «η στήριξη του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική είναι όρος επιβίωσης για το ΤΥΠΕΤ» και την ανάδειξη των υποχρεώσεών της έναντι των ασφαλισμένων, προϊόντος του χρόνου το ύφος του δημόσιου λόγου του Ταμείου άλλαξε άρδην: ΕΤΕ-ΤΥΠΕΤ σχέση συνεργασίας, αναφορές στο κοινό όραμα για τη βιωσιμότητα του Ταμείου που περιλαμβάνει (και αυτό!) τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι τέτοια η σύμπλευση συμφερόντων που μέχρι και Γενικό Διευθυντή του Ταμείου αποκτήσαμε το 2018 «με τη χορηγία της ΕΤΕ», με πλούσιο μανατζεροβιογραφικό. 

Κουβέντα για όσα εξοικονόμησε η τράπεζα - έδινε 110 εκ το χρόνο για επικούρηση ως το 2017 και σήμερα με το ν. Βρούτση περίπου 35 εκ ευρώ (το 12% της μισθοδοσίας, που συνεχώς μειώνεται με τις περικοπές προσωπικού), μείωση εργοδοτικής εισφοράς για επικούρηση από 9% σε 3,25% – όταν το Ταμείο καταρρέει. Η ΔΗΣΥΕ, που είχε την πλειοψηφία, πρωταγωνίστησε στη συγκάλυψη της χρεοκοπημένης κατάστασης του ΤΥΠΕΤ: με βάση τα στοιχεία της περυσινής Γενικής Συνέλευσης, το ταμείο χρωστάει 17 εκ σε δημόσια νοσοκομεία και επιπλέον 5 εκ σε ιδιωτικούς φορείς. Το 2019 υπήρχε προϋπολογισμένο έλλειμμα 7 εκ ευρώ! Η δε χασούρα από το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και τις ΑΜΚ της ΕΤΕ ανέρχεται σε 33 εκ. 

Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τι σημαίνει να εφαρμόζονται στην Υγεία ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το ΤΥΠΕΤ δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους εσόδων-εξόδων λες και πρόκειται για επιχείρηση. Γιατί ως τέτοια επιλέγει μόνο τη μείωση των εξόδων ως αντιστάθμισμα στη μείωση των εσόδων. Το 2018 αποφάσισε τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με τη διακοπή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που για το 2017 ανερχόταν σε 536 χιλ. ευρώ. Οι δαπάνες για παροχές προς τους ασφαλισμένους κι αυτές μειώνονται συνεχώς. Δεν πειράζει όμως γιατί εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του Ταμείου…


Και πριν την τυπική αναστολή λειτουργίας του ΤΥΠΕΤ λόγω Covid-19, δεν υπάρχει ασφαλισμένος που να μην βίωσε την ουσιαστική αναστολή μεγάλου μέρους της λειτουργίας του. Τα ραντεβού για πολλές ειδικότητες κλείνονται μετά από μήνες, το ίδιο και για διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτοί που μας ανέφεραν τον ΕΟΠΥΥ σαν παράδειγμα προς αποφυγή λογικά γνωρίζουν ότι οι συντεχνιακές τους κορόνες είναι χωρίς αντίκρισμα. Τα ψίχουλα που δίνει η ΕΤΕ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση (2.35 εκ το χρόνο) δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη φοβερή μείωση των εσόδων.

Ήδη λοιπόν με την πανδημία, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ βρήκαν ευκαιρία να αναστείλουν σχεδόν τη λειτουργία του ταμείου για να μειώσουν όσο μπορούν τα έξοδα ενόψει των εκλογών. Αντί το ταμείο υγείας να είναι ανοιχτό τώρα που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την υγεία, οι ασφαλισμένοι βομβαρδίζονταν με ανακοινώσεις ότι το ΤΥΠΕΤ για «λόγους ασφαλείας» δεν δέχεται ασφαλισμένους, τα εξωτερικά ιατρεία έκλεισαν, τα ραντεβού ματαιώθηκαν, και τα επείγοντα στο Υγείας Μέλαθρον υπολειτουργούσαν! Συνάδελφοι που προσερχόντουσαν με συμπτώματα στο νοσοκομείο, αποτρέπονταν ουσιαστικά και τεστ δεν γινόντουσαν. Το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού 19200 έχει κλείσει ακόμα και μετά την καραντίνα, το νέο τηλέφωνο 18000 λειτουργεί τόσο χάλια σαν το τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας και δεν προγραμματίζονται νέα ραντεβού παρά μόνο τα παλιά του διμήνου! Οι ασφαλισμένοι ακόμα και για αιμοληψίες παραπέμπονται είτε στο μέλλον, είτε σε ιδιωτικά κέντρα για να πληρώσουμε! Όσοι πάνε στο Υγείας Μέλαθρον στέλνονται συχνά σε άλλα νοσοκομεία, χειρουργεία δεν πραγματοποιούνται και πολλοί συνάδελφοι και συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας! 

Παράλληλα, η ανακοίνωση για τις κατασκηνώσεις ήρθε με τεράστια καθυστέρηση τέλος Ιουνίου, όταν όλοι οι συνάδελφοι σχεδόν ρωτούσαν εδώ και 1 μήνα για το κατασκηνωτικό επίδομα για να κανονίσουν με τα παιδιά τους, και με χίλιες προϋποθέσεις που είναι άγνωστο αν αφορούν το Ταμείο στο πλαίσιο της κλαδικής σύμβασης. Ίδιο πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς στην επικοινωνία όλων των γονέων για τους συμβεβλημένους σταθμούς και νηπιαγωγεία τους απαντούν ότι δεν είναι καθαρό αν θα γίνουν νέες συμβάσεις μετά τον κορονοϊό, όταν οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και τελευταία στιγμή οποιαδήποτε ακύρωση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Για όλα αυτά τα ζητήματα, οι παρατάξεις τηρούν σιγή ιχθύος σαν να μην συμβαίνει τίποτα και ακούμε για ομόφωνες αποφάσεις στο ΔΣ. 

Κι ενώ τα προβλήματα στη λειτουργία του Ταμείου συσσωρεύονται, σε ελάχιστα από τα σχεδόν 50.000 μέλη του δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν για αυτά και να προτάξουν τις ανάγκες τους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες ΔΣ και η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, του κατά τα άλλα αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, είναι αδύνατη για τα μέλη της επαρχίας αφού διεξάγονται καθημερινή. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση μάλιστα, στην αίθουσα «Χρηματιστήριο» ( από ό,τι φαίνεται η Διοίκηση του Ταμείου δεν αποφεύγει τη δημιουργία δυστοπικών συνειρμών) τον Ιούνιο του 2019 ΜΑΤ  και ασφαλίτες της Τράπεζας έκαναν face control για να επιτραπεί η είσοδος, και δεκάδες συνταξιούχοι συνάδελφοι αποκλείστηκαν. Οι ίδιοι συνταξιούχοι που αποκλείονται και από το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Κατά τα άλλα όμως «η εξωστρέφεια γίνεται πράξη». Εδώ και 2 χρόνια η Διοίκηση του Ταμείου προπαγανδίζει την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους (εκτός ασφαλισμένων του) σε «ανταγωνιστικές τιμές» και άλλα οικονομίστικα. Το διαφημίζει μάλιστα ως μέσο τόνωσης των εσόδων του. Αφού οι τακτικές εισφορές μειώνονται με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη μείωση των εισφορών (προπάντων υπέρ του εργοδότη), το πάγωμα των προσλήψεων, την εργολαβοποίηση διοικητικά και εργασιακά, αφού όλα αυτά δεν πρόκειται να τα επωμιστεί αυτός που τα προκάλεσε, δηλαδή η ΕΤΕ, ας «ανοίξουμε τα φτερά μας» στις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά. Εάν μια φορά είναι δύσκολη τώρα η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (ή με απλά λόγια το να γίνεις καλά άμα είσαι άρρωστος ή το να αποφύγεις τον θάνατο για ζητήματα που η σύγχρονη επιστήμη έχει λυμένα), ας φανταστούμε τι θα γίνει όταν θα αυξηθεί η ζήτηση. Δεν μας εξηγεί όμως το ΤΥΠΕΤ τους όρους που θα γίνεται αυτό... ή μήπως γίνεται ήδη; Μα ενημερώνει βέβαια ότι θα προορίζεται κυρίως για συναδέλφους από άλλες τράπεζες, προφανώς στην προσπάθειά τους να λειάνουν τις εντυπώσεις πως πρόκειται για πλήρη αλλοίωση του χαρακτήρα του ΤΥΠΕΤ και μετατροπή του σε ιδιωτικό φορέα υγείας. Βέβαια, καμιά ενέργεια από τη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ προς την ΕΤΕ για τους εκατοντάδες ενοικιαζόμενους συναδέλφους μας που εργάζονται χρόνια στην τράπεζα και δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο… 

Είναι σαφές ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης στους συναδέλφους, αφού καμία παράταξη που είναι στο ΔΣ, και που τώρα βέβαια ζητάει την ψήφο των συναδέλφων, για 3 χρόνια δεν έχει βγάλει καμιά ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα στο ΤΥΠΕΤ. Κάθε 3ετία ζούμε το ίδιο προεκλογικά. 

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων που μας στερεί η μη συμμετοχή μας στη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ. Η κατάρτιση ψηφοδελτίου για υποψηφιότητα στις εκλογές του Ταμείου λόγω του αντιδημοκρατικού καταστατικού απαιτεί 40 μέλη (!) μόνο από την Αττική και μάλιστα το 1/3 να είναι με το βαθμό του Λογιστή Β΄ και άνω. Γι αυτό τα προηγούμενα χρόνια αποκλειόμαστε από τις εκλογές. Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ταμείο και ο έλεγχος των αποφάσεων που λαμβάνονται αντιστοιχεί σε μια ριζοσπαστική ταξική παράταξη όπως η Πρόταση Προοπτικής, που όχι μόνο είναι μακριά από διαχειριστικές λογικές αλλά τις αντιμάχεται, όπως έχει αποδείξει η δράση μας στον ΣΥΕΤΕ. Είμαστε υπέρ της δημόσιας δωρεάν καθολικής υγείας και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της. Δεν χαρίζουμε ούτε διαπραγματευόμαστε οτιδήποτε αφορά την υγεία και την ασφάλισή μας! Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους και συνταξιούχους για το ΤΥΠΕΤ, και να μην είναι στο βαθύ σκοτάδι. Όλες οι παρατάξεις επικαλούνται για το γεγονός ότι δεν έχουν καμιά παρέμβαση αλλά ούτε και ενημέρωση προς τους συναδέλφους ότι το ΤΥΠΕΤ είναι απλά διαχειριστικός οργανισμός, όταν είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο που εκλέγεται από τη βάση και φυσικά θα μπορούσε και να κάνει μια σειρά ενέργειες ως συνδικαλιστικός φορέας. 

Τις τελευταίες μέρες δε, εξοργίζει το σίριαλ ανακοινώσεων από τη ΔΗΣΥΕ που ξεκατινιάζεται δημόσια για τις καρέκλες, σε μια προσπάθεια ενόψει εκλογών να πείσουν ότι  για άλλη μια φορά φταίνε δήθεν κάποια πρόσωπα. Αντί να τους νοιάζει που το ΤΥΠΕΤ σχεδόν έχει χρεοκοπήσει, τσακώνονται και ανακοινώνουν κάθε λίγο έναν καινούριο υποψήφιο. Άλλωστε, διαβάσαμε στην ομιλία του Προέδρου του ΣΥΕΤΕ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ότι το ΤΥΠΕΤ λειτούργησε άψογα στην καραντίνα και παρείχε ασφάλεια στους ασφαλισμένους (!), και ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Τράπεζας προς το ταμείο (ποια στήριξη αλήθεια;). Η ΔΗΣΥΕ ζει σε άλλο κόσμο μάλλον…

Για να σταματήσει η κατρακύλα, καλούμε τα μέλη του Ταμείου να μας στηρίξουν στην προσπάθεια εκλογής αντιπροσώπου μας στο ΤΥΠΕΤ με πρώτο βήμα την ενίσχυση του ψηφοδελτίου μας για τις εκλογές 2020. Απευθύνουμε εκ νέου κάλεσμα στους συναδέλφους, να πλαισιώσουν ένα αγωνιστικό ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο, για να έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στον αναγκαίο αγώνα των εργαζομένων για την προάσπιση του Ταμείου Υγείας. 

            ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

6980925499,  6947724051, 694425544, 18767,  23218, 19923


Δεν υπάρχουν σχόλια: