Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση για τη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ

 


 

Αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θέλει απλές διορθώσεις, 

αλλά ριζική αναγέννηση!

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου – 

όχι σε άλλη ανοχή και αποχή!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το Σάββατο 25/9 θα γίνει η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ, όπου επιτέλους, μετά από 2,5 χρόνια σκληρής επίθεσης και σημαντικών αλλαγών στην Τράπεζα, δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα στους συναδέλφους να δηλώσουν ποιον Σύλλογο θέλουν, να τοποθετηθούν, να ψηφίσουν για τον απολογισμό, να εκλέξουν εφορευτική επιτροπή για να διεξαγάγει δημοκρατικά τις εκλογές του Συλλόγου μετά από αναβολή 6 μηνών.

Έχουμε ήδη τοποθετηθεί για την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ να συγκαλέσει ηλεκτρονική συνέλευση, η οποία, μέσα από την  εμπειρία και άλλων συλλόγων, κατέληξε σε παρωδία. Φαίνεται καθαρά ότι θέλουν να αποκομίσουν οφέλη μέσω της προσπάθειάς τους για τη μη συμμετοχή των συναδέλφων σε δια ζώσης συνέλευση γιατί, αφενός, θα απαλλαγούν από αυτούς που δεν θα καταφέρουν να συνδεθούν και, αφετέρου, θα γλιτώσουν από μια ζωντανή, πραγματική και με αγωνιστικό κλίμα συνέλευση. Θέλουν με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν την οργή των συναδέλφων ενάντια στην πλειοψηφία του Συλλόγου που έχει δώσει γη και ύδωρ στη Διοίκηση και έχουν κάνει το σωματείο μας  Σύλλογο-φάντασμα ή σύλλογο-φερέφωνο.

Όμως δεν πρέπει να τους περάσει! Με κάθε τρόπο οι συνάδελφοι πρέπει να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πλειοψηφία του Συλλόγου, στις δυο παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ που πρέπει να λάβουν ένα σκληρό μήνυμα τόσο στη συνέλευση όσο και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν: όσοι ξεπουλάνε τα δικαιώματα των συναδέλφων πρέπει να βρεθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας! Χρειάζεται αλλαγή σελίδας, ανατροπή αυτού του συνδικαλιστικού κατεστημένου και ριζική αναγέννηση του σωματείου μας. Είναι πια ζωτικό, για να μη μείνουμε άνεργοι!

Η καταψήφιση του απολογισμού, διοικητικού και οικονομικού, είναι μονόδρομος! Γιατί ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ:

-        Υπέγραψαν την επιχειρησιακή σύμβαση που τους έδωσε η Τράπεζα, χωρίς ρήτρα προστασίας των θέσεων εργασίας και τώρα κινδυνεύουμε με απόσχιση κόκκινων δανείων, με επιστροφή των μειώσεων που είχαμε 9 χρόνια(!) σε ορίζοντα 3ετίας και χωρίς 1 ευρώ στο επίδομα δικτύου, χωρίς αναφορά στην αθρόα εισροή ειδικών συνεργατών από την αγορά, το outsourcing και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που έχουν διογκωθεί, και με την υπόσχεση για αλλαγή Κανονισμού Εργασίας ενάντια στη θέληση των συναδέλφων που διατρανώθηκε με δεκάδες υπογραφές.

-        Υπέγραψαν τον νέο Κανονισμό Αξιολόγησης, όπως ακριβώς τους ζήτησε η Διοίκηση, η οποία συνδέει την αξιολόγηση με τους στόχους που αυθαίρετα θέτει η Τράπεζα σε δίκτυο και διευθύνσεις και η πίεση και η τρομοκρατία που ασκείται πια καθημερινά στους συναδέλφους έχει ξεφύγει.

-        Διαφήμιζαν τις εθελούσιες, με καθημερινά τηλέφωνα και εκβιασμό στους συναδέλφους, ότι όποιος δεν φύγει με εθελούσια δεν θα έχει οργανική θέση ή θα πάει στο έργο πρώην Ηρακλή.

-        Δεν έκαναν καμία απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα Χατζηδάκη ούτε το χειμώνα ούτε τον Ιούνιο, και οι συνάδελφοι απεργούσαν όπου μπορούσαν μόνο με τα τοπικά εργατικά κέντρα. Καμιά αντιπολίτευση στην άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με τις παρατάξεις τους σε ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ.

-        Αφήνουν ασυνδικάλιστους δεκάδες συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αρνούνται να τους γράψουν στο Σύλλογο, πχ πρώην ΙΚΥ, τέκνα συναδέλφων, από πρώην συνεταιριστικές τράπεζες κλπ.

Να μας πουν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, γιατί δεν αντέδρασαν ούτε στα λόγια ούτε στην πράξη για  :

-        Το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, την αντικοινωνική πολιτική της τράπεζας προς την κοινωνία και το ξεριζωμό δεκάδων συναδέλφων που χάνουν χρήματα και οργανική θέση, μετατίθενται χιλιόμετρα μακριά, ή βρίσκονταν στη διάθεση των Δι.Δι. για μήνες και πιέζονταν να φύγουν από την τράπεζα.

-        Τις περικοπές επιδομάτων chief tellers και tellers που αυθαίρετα και μονομερώς έκανε η Τράπεζα βάσει πελατοκεντρικού μοντέλου, τη συνεχή περικοπή οργανικών θέσεων στο δίκτυο.

-        Την τεράστια μείωση προσωπικού του Kανονισμού Eργασίας, με εθελούσιες που μόνο εθελοντικές δεν είναι, με συνέπεια 2500 προσωπικό να έχει φύγει μέσα σε 2 χρόνια.

-        Την μετακίνηση πάνω από 200 συναδέλφων στο έργο Ηρακλής, που μετονομάστηκε σε data remediation, με ανοιχτή λίστα που ανανεώνεται, ειδικά για όποιους δεν ήθελαν να φύγουν με εθελούσια ή δεν ήταν αρεστοί στο δ/ντή τους και τιμωρήθηκαν με υπηρεσιακή απαξίωση και εκβιασμούς. Σήμερα διατρέχουν κίνδυνο για απόσχιση στην DoValue και μετακίνηση 150 εργαζομένων, όπως έγινε στις άλλες τράπεζες, και λαμβάνουν μηνύματα από τον επικεφαλής ότι δεν είναι παραγωγικοί στα πλαίσια ατομικών στόχων!

-        Τις περικοπές οργανικών θέσεων στις διευθύνσεις και τη μαζική πια ύπαρξη συμβούλων και ειδικών συνεργατών, τις συνεχείς προσλήψεις, εκτός κανονισμού, ρουσφετιών, γιάπηδων, αλλά και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που αποτελούν πάνω από το 1/3 του προσωπικού της τράπεζας.

-        Την ανάθεση εργασιών σε δεκάδες εταιρείες εκτός τράπεζας, όπως στην Πληροφορική όπου η Accenture οργιάζει, ενώ τώρα θέλουν να πουλήσουν και τη Δ/νση Καρτών.

-        Την υποχρεωτική τηλεργασία σε συναδέλφους επί 1,5 χρόνο στις διευθύνσεις, γλιτώνοντας λειτουργικό κόστος στα κτίρια, επιβαρύνοντας με έξοδα τους εργαζόμενους, ενώ εφάρμοσαν ήδη την εργασία εξ αποστάσεως σε διευθύνσεις χωρίς σταθερό γραφείο και με περιφερόμενο λάπτοπ, κάτι που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν και στο δίκτυο ως το τέλος του χρόνου.

-        Την Πράξη μεταβλητών αποδοχών, την οποία επέβαλε μονομερώς η Τράπεζα πρόσφατα, συνδέοντας την απόδοση με τη μισθοδοσία και προμηνύοντας αλλαγή Κανονισμού Εργασίας και επιχειρησιακής σύμβασης.

-        Την αλλαγή του κανονισμού οδοιπορικών, με συνέπεια τη μείωση του μισθού των εργαζομένων  οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν  τα έξοδα για τις μεγάλες αποστάσεις που διανύουν σε καθημερινή βάση.

-        Τη χρεοκοπία του ΤΥΠΕΤ, το οποίο, με τη μείωση προσωπικού και την περικοπή του ΛΕΠΕΤΕ, έχει οργανικό έλλειμμα 8 εκ ευρώ. Έλλειμμα που δεν ισοσκελίζεται και προσπαθούν να το μπαλώσουν κόβοντας συνεχώς παροχές υγείας προς τους συναδέλφους. Αντιμετωπίζουν τους ασφαλισμένους ως κόστος και τις εξετάσεις, που αναγκαστικά κάνουν όσοι έχουν πρόβλημα υγείας, ως σπατάλη.

Θα μας πουν πόσα εκατομμύρια έχει γλιτώσει η Τράπεζα από το ΛΕΠΕΤΕ, την περικοπή προσωπικού, την τηλεργασία, το κλείσιμο καταστημάτων; Τα υπολογίζει ως κερδοφορία στις πλάτες μας ξεζουμίζοντάς μας ακόμη περισσότερο και πανηγυρίζοντας ότι με τον μετασχηματισμό έχει σαρώσει τα δικαιώματά μας.

Μήπως ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ τα δέχονται όλα γιατί οι ίδιοι εξασφαλίζονται με προαγωγές κατ΄ εξαίρεση, πρόσληψη των συγγενών τους στην Τράπεζα, χώρια τα συνδικαλιστικά προνόμια που απολαμβάνουν στο Σύλλογο εις βάρος της εισφοράς μας; Όλα μαζί τα ψηφίζουν σαν μια ενιαία παράταξη, το μόνο που φαίνεται να τους νοιάζει είναι οι αποσπάσεις τους στον Σύλλογο.

Γι΄ αυτό λειτουργούν τον ΣΥΕΤΕ εντελώς αντιδημοκρατικά, παραβιάζοντας συχνά και το καταστατικό, με το Προεδρείο των 4 παρατάξεων να έχει αντικαταστήσει το ΔΣ, να συνεδριάζει τυπικά κάθε 3 μήνες, στερώντας την απόσπαση που δικαιούμαστε ως Πρόταση Προοπτικής βάσει 2 εδρών και ποσοστού, αποκλείοντάς μας από κάθε συνάντηση με τη Διοίκηση και κρύβοντάς μας στοιχεία, προφανώς γιατί η Τράπεζα ενοχλείται από τη δράση μας.

Όσο για την εμφάνιση «νέας παράταξης», της ΠΑΣΚΕ νο 2, με τον συνάδελφο Πούπκο, θυμόμαστε που και το 2012 είχε πάλι διαχωριστεί δήθεν γιατί χρειαζόταν Διαφάνεια κι Ανανέωση, και μετά από 1 χρόνο ξαναενώθηκαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μα ξαφνικά 1 μήνα πριν τις εκλογές, όταν όλα τα ψήφιζε και συμφωνούσε ως μέλος του Προεδρείου, άρχισε τώρα να καταγγέλλει τον Σύλλογο; Αν καταψηφίσει τον απολογισμό προφανώς αυτοακυρώνεται.

Καταλαβαίνουμε ότι οι συνάδελφοι αποστρέφονται αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά η λύση δεν είναι η μη συμμετοχή, η παθητικότητα, η αδράνεια. Χρειάζεται ενεργή συμμετοχή από όλους!  Η περίοδος είναι τόσο κρίσιμη, που χρειαζόμαστε εδώ και τώρα έναν αγωνιστικό Σύλλογο, για να προστατευθούμε από την επίθεση της κυβέρνησης και της Διοίκησης. Το λέγαμε εδώ και χρόνια και δυστυχώς δικαιωθήκαμε, ότι άφησαν την τράπεζα να ξεσαλώνει. Προφανώς και δεν έχουμε αυταπάτες για την ηλεκτρονική συνέλευση, αφού, ακόμα, δεν έχουμε καμιά ενημέρωση  πώς θα διεξαχθεί. Όμως και το μοντέλο της Γ. Συνέλευσης όπως διεξαγόταν δεν ήταν θελκτικό και γι΄ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ειδικά από την Αττική, απείχε. Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες. Η επιλογή της Ενιαίας να απέχει διευκολύνει τις 2 παρατάξεις που φοβούνται μην καταψηφιστεί ο απολογισμός, και εκλεγεί δημοκρατική εφορευτική κι όχι ελεγχόμενη μόνο από αυτούς. Άλλωστε, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους  δύο Συλλόγους της Τράπεζας Πειραιώς, που έκαναν εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμμετείχαν κανονικά και καλά έκαναν.

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή! Μαύρο στις εργοδοτικές παρατάξεις  και τον απολογισμό τους!

23/9/2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: