Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση για τον κίνδυνο μεταφοράς εργαζομένων της ΕΤΕ σε fund

 

Κανένας συνάδελφος από την ΕΤΕ σε εταιρεία κόκκινων δανείων!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν πολλά δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο που αναφέρουν ξεκάθαρα τον κίνδυνο μεταφοράς εργαζομένων της ΕΤΕ σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων! Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στη συμφωνία τιτλοποίησης Frontier ύψους 6,1 δις, για την οποία πανηγυρίζει η Διοίκηση, με την εταιρεία διαχείρισης Do Value, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει και μεταφορά 150 συναδέλφων από την τράπεζα στην εταιρεία!

Τα δημοσιεύματα βέβαια αναφέρουν ότι η μεταφορά των εργαζομένων στην εταιρεία θα είναι εθελοντική, Τόσο εθελοντική όσο στις άλλες τράπεζες που έκαναν απόσχιση;  Έχουν δε το θράσος να κάνουν λόγο και για «οικονομικό πακέτο» για τους συναδέλφους. Θα μας πουν σε λίγο ότι θα είναι και ευνοημένοι όσοι από υπάλληλοι του Kανονισμού Eργασίας στην Εθνική γίνουν υπάλληλοι της εταιρείας!

Πριν 1 χρόνο περίπου, η Eurobank πούλησε αντίστοιχο πακέτο δανείων στη Do Value, και μαζί μεταφέρθηκαν εκβιαστικά 1000 συνάδελφοι από  τη Eurobank,  400 από την τράπεζα, και 600 από τη θυγατρική της FPS. Πριν 1,5 χρόνο, 600 τουλάχιστον συνάδελφοι της Alpha Bank που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση  κόκκινων δανείων, μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά στην εταιρεία Cepal, με μια κατάπτυστη σύμβαση με άθλιους όρους, σύμβαση που για όποιον τυχόν αμφιβάλλει μπορεί να τη βρει στην ιστοσελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ, στην οποία συμμετέχουμε.

Πριν 2 χρόνια, 1000 περίπου συνάδελφοι της Τράπεζας Πειραιώς θα μεταφέρονταν στην αντίστοιχη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Intrum, αλλά με τους αγώνες τους κατάφεραν να τους χαλάσουν εν μέρει τα σχέδια. H άθλια συμφωνία της ΟΤΟΕ, που δήθεν τους εξασφάλιζε και προέβλεπε «εθελοντική» μεταφορά, είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να απολύσει 25 συναδέλφους που δεν δέχτηκαν να πάνε στο fund και ήθελαν να παραμείνουν τραπεζοϋπάλληλοι!

Αυτά τα σχέδια έχει για μας και η Διοίκηση της Εθνικής! Μας τα δήλωσε άλλωστε κατάμουτρα ο Διευθύνων Σύμβουλος στο νέο του μήνυμα πριν λίγες μέρες, όπου πανηγύριζε που σε 1,5 χρόνο έχουν φύγει 2500 συνάδελφοι από την Τράπεζα και έχουν κλείσει δεκάδες καταστήματα σε Αθήνα και επαρχία! Τέτοια είναι η επιτυχία της Τράπεζας με το μετασχηματισμό της, που με το outsourcing στην Πληροφορική για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι στο δίκτυο έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των πελατών για το πρόβλημα με τις πιστωτικές κάρτες.

Τα έργα και ημέρες της Διοίκησης έχουν ζήσει στο πετσί τους εκατοντάδες συνάδελφοι από τα καταστήματα που έκλεισαν, που έχασαν την οργανική τους θέση και είχαν μείωση μισθού (chief tellers, ταμίες, υποδιευθυντές κλπ), συνάδελφοι που έχουν γίνει μπαλάκι σε διάφορα καταστήματα. Κυρίως το έζησαν στο πετσί τους δεκάδες συνάδελφοι που από το τέλος του 2019 βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη στο έργο πρώην Ηρακλής και σήμερα Data Remediation, αξιόλογοι συνάδελφοι που τους στέλνουν πότε στη Βαρυμπόμπη και την πλατεία Βάθης, πότε στη Λ Συγγρού και στον Πειραιά, επίτηδες συχνά μακριά από το σπίτι τους για να ταλαιπωρούνται και να πληρώνουν 200 ευρώ το μήνα για βενζίνη,.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες που το μόνο τους «ατόπημα» είναι ότι δεν δέχτηκαν να φύγουν από την τράπεζα με το «εθελούσιο» πρόγραμμα, συνάδελφοι που θέλουν άλλοτε 3-5 κι άλλοτε μέχρι και 15-20 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, συνάδελφοι από το δίκτυο που πίσω η θέση τους μένει κενή, όταν υπάρχει τεράστια ανάγκη προσωπικού  στα καταστήματα. Ή συνάδελφοι που υπηρετούσαν σε διευθύνσεις και πρέπει να φύγουν άρον άρον, να αδειάσουν τη θέση τους γιατί πρέπει να στελεχωθούν και με νεοπροσλαμβανόμενους συμβούλους με πρώτο μισθό όσο λαμβάνουμε όσοι εργαζόμαστε 20 και 30 χρόνια στην ΕΤΕ. Μεταφέρθηκαν στο έργο αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό, όπως τους διατρανώνεται, όμως μένουν πάνω από 1 μήνα χωρίς υπολογιστή και τηλέφωνο (πχ όπως ισχύει σήμερα στο κτίριο του Πειραιά), ή εργάζονται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό φτιάχνοντας στοιχεία πελατών (πχ κτίριο Βάθης).

Θα το επαναλαμβάνουμε πλέον όσο πιο δυνατά γίνεται. Όσο η τράπεζα προχωρά ανενόχλητη στον αντεργατικό της κατήφορο και κάνει ό,τι θέλει ακάθεκτη σε όλα τα επίπεδα, όλοι εν δυνάμει αύριο μπορεί να βρεθούμε στο στόχαστρο, γιατί δεν μας συμπαθεί ο διευθυντής, γιατί δεν πιάσαμε κάποιον από τους απαράδεκτους στόχους που μας θέτουν, γιατί είχαμε προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα όπως υγείας, ακόμα και συνάδελφοι με υψηλές θέσεις που τους πετούν σαν «στυμμένη λεμονόκουπα». Κανείς δεν είναι διασφαλισμένος σε αυτό το καθεστώς, αν δεν βάλουμε φρένο σε αυτήν την επίθεση.

Να μην τολμήσει η Τράπεζα να κάνει τέτοια συμφωνία και να εκβιάσει κανέναν συνάδελφο! Αρκετά με όσους μεταφέρει συνεχώς στο έργο πρώην Ηρακλή και την τρομοκρατία που ασκεί καθημερινά!  Αν θέλει 150 εργαζόμενους για την Do Value, να στείλει τους συγγενείς των μεγαλοστελεχών και τα ρουσφέτια της ΝΔ που έχει βολέψει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά των πουλημένων συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και όσων έκαναν τέτοιες συνδιαλλαγές, τους χρυσοσυμβούλους που λαμβάνουν μισθό πρόκληση και είναι παράσιτα χωρίς εργασία στην Τράπεζα.

Για τον δε ΣΥΕΤΕ, η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ πια δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, συμφωνούν σε όλες τις κινήσεις της Διοίκησης και διατρανώνουν ότι είμαστε σε εργασιακό παράδεισο! Από τον κανονισμό αξιολόγησης, τις μεταβλητές αποδοχές, τα κλεισίματα καταστημάτων, την κατάργηση οργανικών θέσεων σε δίκτυο και διευθύνσεις. Εδώ και 2 χρόνια, ο Σύλλογος δεν  έχει γράψει ούτε 1 πρόταση σε ανακοίνωση για την άθλια πρακτική της τράπεζας να μεταφέρει προσωπικό στο έργο αυτό, παρά έλεγε ότι πέτυχε να μην γίνει απόσχιση όπως στις άλλες 3 τράπεζες! Σε όποιον διαμαρτύρεται, οι συνάδελφοι των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να υπάρχει και εξέλιξη! Αυτοί βέβαια διαφημίζουν τις εθελούσιες, τι περιμένει κανείς;

Σήμερα, τι έχουν να πουν που έχει βουίξει ο τόπος για τη συμφωνία με την Do Value? Μήπως δεν γνωρίζει η ΠΑΣΚΕ που έχει εκπρόσωπο συνδικαλιστή στο ΔΣ της Τράπεζας; Μήπως το αντάλλαγμα για πρόσφατη πρόσληψη παιδιού κεντρικού συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ ως ειδικού συνεργάτη είναι η σιωπή; Είναι γνωστό ότι αυτό το συνδικαλιστικό σινάφι πορεύεται χρόνια με αυτή την τακτική. Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 14/9, απάντησαν αόριστα ότι γνωρίζουν το θέμα αλλά δεν έχουν κάνει καμία παρέμβαση προς την Τράπεζα. Αληθεύει ότι έχουν το θράσος να λένε στους συναδέλφους να τους ψηφίσουν στις εκλογές του ΣΥΕΤΕ, για να τους προστατέψουν ατομικά από τον Ηρακλή; Όπως προστάτεψαν τόσους δεκάδες συναδέλφους, που εν μια νυκτί έκλεισε το κατάστημά τους, καταργήθηκε η υπηρεσία, βρέθηκαν στο έργο; Τα ίδια κι οι άλλοι Σύλλογοι, ΣΥΤΑΤΕ (ΠΑΣΚΕ) και ΣΕΠΕΤΕ(ΔΑΚΕ), που δοξολογούν την Τράπεζα στις ανακοινώσεις τους και κρατούν τους συλλόγους για τις καρέκλες.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, μην παρακολουθούμε μοιρολατρικά τις εξελίξεις! Δεν γίνεται να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Ασκούν εργοδοτική τρομοκρατία, απολύουν εργαζόμενους είτε με εθελούσιες είτε αφού τους έχουν εκμεταλλευτεί χρόνια ως ενοικιαζόμενους, κόβουν μισθούς και δικαιώματα. Έχουμε δύναμη, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να αποφασίσουμε να παλέψουμε!. Χάνουμε γιατί δεν αντιδρούμε συλλογικά, γιατί η Τράπεζα «παίζει μπάλα» χωρίς αντίπαλο… ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Χρειαζόμαστε έναν Σύλλογο να μας οργανώσει να αντιδράσουμε. Η λύση δεν είναι να απέχει κάποιος από τη συλλογική δράση, αλλά να ξεφορτωθούμε αυτές τις παρατάξεις στις εκλογές του ΣΥΕΤΕ που θα γίνουν τον Οκτώβρη και να έχουμε ένα σωματείο να μας εκπροσωπήσει.

Να χαλάσουμε τα σχέδια της Διοίκησης και των εργοδοτικών συνδικαλιστών! Πρέπει καθένας μας να κινητοποιηθεί, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε υπηρεσία, οι συνάδελφοι που κάνουν τηλεργασία. Απευθύνουμε κάλεσμα σαν Πρόταση Προοπτικής για ένα αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στις παρατάξεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Κάθε συνάδελφος να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που θα γίνει μετά από 2,5 χρόνια (!!!), που θέλουν να την κάνουν τηλε-παρωδία επίτηδες γιατί φοβούνται τους συναδέλφους! Πρέπει οι συνάδελφοι να πάρουν το λόγο στη συνέλευση, να καταψηφιστούν τα πεπραγμένα τους, να ψηφίσουμε μια δημοκρατική εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές! Μαύρο στον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, Μαύρο στις παρατάξεις που μας έχουν αφήσει απροστάτευτους να κινδυνεύουν όλα μας τα δικαιώματα, επιτέλους θέλουμε έναν αγωνιστικό Σύλλογο με συμμετοχή των συναδέλφων!  Για να αποτρέψουμε τα σχέδια της Διοίκησης, για να μην βρεθεί κανένας συνάδελφός μας άνεργος ή έρμαιο στις εταιρείες – κοράκια!

16/9/2021

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 28162, 23218,  19923

Δεν υπάρχουν σχόλια: