Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΣΥΕΤΕ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, με σημαντικό χαρακτηριστικό τη μεγάλη μείωση των μελών του σωματείου (5200 μέλη από 6900 πριν 3,5 χρόνια), απόρροια των συνεχόμενων εθελουσιών.

Η Πρόταση Προοπτικής συνέχισε να είναι η μοναδική με ανοδική πορεία σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, και μάλιστα με νέα αύξηση ποσοστού (λάβαμε 306 ψήφους και ποσοστό 7,8% ), παρά τη μεγάλη μείωση των ψηφισάντων. Μάλιστα, για πρώτη φορά αναδειχθήκαμε σε 4η δύναμη, πάνω από τις ΔΑΣ(ΣΥΡΙΖΑ) και ΕΝΙΑΙΑ(ΠΑΜΕ).  Στο νέο ΔΣ του Συλλόγου θα εκπροσωπηθούμε ξανά με 2 έδρες, 1 στην Αθήνα και 1 στην επαρχία.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που μας τίμησαν με την ψήφο τους, και με αυξημένη ευθύνη πια θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η κίνησή μας, παρά τις μικρές μας δυνάμεις κι ενώ είμασταν οι μόνοι χωρίς αποσπασμένο συνάδελφο (παρότι δικαιούμασταν 1 απόσπαση στο ΣΥΕΤΕ), όταν οι άλλες παρατάξεις είχαν τουλάχιστον 2 αποσπάσεις, είχε αυξημένη δράση και παρέμβαση, δεν σιώπησε αντίθετα κράτησε ασυμβίβαστη στάση, ενημερώνοντας τους συναδέλφους, και καλούσε τους συναδέλφους σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, η εικόνα που σχηματίζεται είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτική, με την πλειοψηφία  του Συλλόγου να παραμένει στις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίσουμε για το επιτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα  για την κίνησή μας.

Κατά τα άλλα όλοι με τις ανακοινώσεις τους εμφανίζονται ως κερδισμένοι(!) όμως τα νούμερα είναι αμείλικτα:

-     η ΔΗΣΥΕ έχασε 2 έδρες και 7%

-     η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ έχασε 6% και 600 ψήφους

-    η ΔΑΣ είχε νέα μεγάλη πτώση, 30% και 1 έδρα (έχασε 250 ψήφους), πληρώνοντας την οπορτουνιστική της στάση να είναι κομμάτι της πλειοψηφίας (πχ υπερψήφιση της επιχειρησιακής σύμβασης το 2019), αλλά και την κυριαρχία των συνδικαλιστών που προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ.

-   Η Ενιαία επίσης είχε μικρή πτώση 0,25%. Ως γνωστόν συμμετέχει σ΄ ένα Προεδρείο προγραμματικό, που εκτελεί αποφάσεις της πλειοψηφίας με την οποία κάθε άλλο παρά συμφωνεί σε πρόγραμμα και αρχές, με αντάλλαγμα 2 αποσπάσεις αντί της 1 που δικαιούταν.

Αποδεικνύεται ότι η ανοχή και ο συμβιβασμός με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του Συλλόγου τα τελευταία χρόνια έχει επιπτώσεις σε όσους το επιλέγουν, ενώ χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην πλειοψηφία.

Απογοητευτική και ανησυχητική είναι η συνολική αύξηση της ΠΑΣΚΕ, με το μεγάλο ποσοστό της 2ης παράταξής της που στηρίζεται από τη ΓΣΕΕ. Το ΜΠΡΟΣΤΑ εμφανίστηκε 1 μήνα πριν τις εκλογές, αφού ως  ΠΑΣΚΕ συγκυβέρνησε με τη ΔΑΚΕ στο Σύλλογο και  την προηγούμενη 3ετία.

Αρνητική είναι επίσης η μικρή συμμετοχή των συναδέλφων στην Αττική (65%), σε αντίθεση με την επαρχία όπου η συμμετοχή ήταν μαζική.

Είναι αισιόδοξο και μας γεμίζει ελπίδα ότι αυξάνεται το κομμάτι των εργαζόμενων που αναζητά ένα νέο εργατικό κίνημα μαχητικό, ταξικό, συγκρουσιακό και ανεξάρτητο, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων με βάση τις ανάγκες μας. Που διαλέγει ένα συνδικαλιστικό κίνημα αξιοπρέπειας, ενάντια στο ατομικό βόλεμα και τη συνδιαλλαγή. Που δεν εκφράζεται από τον κομματικό συνδικαλισμ;oΑυτό το ρεύμα θέλουμε να εκφράσουμε, τώρα που θα έχουμε αυξημένες δυνατότητες στην παρέμβασή μας (1 απόσπαση στο Σύλλογο και συμμετοχή στις γραμματείες). Η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα πρέπει να έρθουν στην καθημερινότητά μας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή για τη ριζική ανασυγκρότηση του Συλλόγου, από κάθε συνάδελφο υγιώς σκεπτόμενο που ανησυχεί για τη σοβαρή επίθεση που δεχόμαστε.

    Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο με πολλά μέτωπα ανοιχτά από πλευράς Διοίκησης, τραπεζικού κλάδου και κυβέρνηση. Πρέπει να δημιουργήσουμε κύτταρα αγώνα και αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, πρέπει να αλλάξουμε όλοι στάση ανεξαιρέτως και επειγόντως. Επόμενη μάχη οι εκλογές του ΤΥΠΕΤ, καλούμε τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους της Πρότασης Προοπτικής σε ορισμένα διαμερίσματα στην περιφέρεια.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, να τους καλούμε να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά για να ανατρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Θα καταγγείλουμε κάθε αντιδημοκρατική λειτουργία και θα επιμείνουμε για ανασυγκρότηση του Συλλόγου σε αντιδιαστολή με την παραλυτική λειτουργία των προηγούμενων ετών. Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν μαζί μας για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα και συλλογικά να διεκδικήσουμε όλοι μαζί όσα μας αξίζουν.

Νοέμβριος 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: