Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ - Ψηφίζουμε Πρότασης Προοπτικής

 

Για το ΤΥΠΕΤ που μας αξίζει και δικαιούμαστε!

Καμιά θυσία της υγείας μας στο βωμό του κέρδους! 

 

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Η κίνησή μας τοποθετήθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Ταμείου Υγείας, και με απανωτές ανακοινώσεις από πέρυσι ενημερώσαμε για τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που υπάρχουν στο Ταμείο Υγείας με τη συμφωνία – μνημόνιο της Διοίκησης του Ταμείου με την Τράπεζα. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι πανηγυρισμοί ΔΗΣΥΕ-ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ είναι εξοργιστικοί ότι «μας έχουν σώσει και όλα βαίνουν καλώς», όταν το Ταμείο είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Τα έσοδα του Ταμείου είναι εξαιρετικά μειωμένα, εξαιτίας της πολιτικής της Τράπεζας, με τις απανωτές εθελούσιες, το κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ολοένα και λιγότερες εισφορές μπαίνουν στο Ταμείο, με αποτέλεσμα η πολιτική τους να είναι συνεχείς περικοπές παροχών, αποζημίωση με βάση τις τιμές γενοσήμων στα φάρμακα, φαρμακευτικά πρωτόκολλα. Η πρόσφατη εθελουσία με αποχώρηση 75 εργαζομένων του ΤΥΠΕΤ μέσα σε 1 χρόνο (15% μείωση), μεταξύ των οποίων πάνω από 30 γιατρών και νοσηλευτών, ήδη έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους, και στη συμφωνία που έκαναν προβλέπεται και νέα εθελουσία μέσα στο 2021!

Το οδοντιατρικό τμήμα έχει σχεδόν διαλυθεί, συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις γιατί έχει μπει πλαφόν με συνέπεια να μην διαγνωστούν έγκαιρα κάποιες ασθένειες καθώς γιατροί τους λένε ότι «δικαιούνται μόνο γενική αίματος και όχι άλλες εξετάσεις», οδοντίατροι έχουν μείνει ελάχιστοι, στα επείγοντα του Υγείας Μέλαθρον συνάδελφος μας κατήγγειλε ότι δεν υπήρχε ορθοπεδικός! Στο κομμάτι της πρόνοιας, αφενός αποτελεί σοβαρό πλήγμα η απώλεια της κατασκήνωσης Λούτσας όπως είχε γίνει και με τη Ραψάνη, ενώ η αποζημίωση για λογοθεραπεία πχ είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του ΕΟΠΥΥ που καλύπτει όλα τα έξοδα.

Για τα έμμεσα μέλη οι παροχές είναι ακόμα περισσότερο μειωμένες, αφού για τα παιδιά ως 16 ετών δεν υπάρχει περίθαλψη στην κλινική με αποτέλεσμα οι γονείς να πληρώνουν στις ιδιωτικές κλινικές για εξετάσεις. Ούτε τεστ Covid δεν μπορούν να κάνουν στο ΤΥΠΕΤ τα παιδιά των συναδέλφων, ενώ και για τους εν ενεργεία δεν καλύπτονται τα τεστ και τους στέλνουν για rapid test εκτός ταμείου.

Το Ταμείο λειτουργεί με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θεωρώντας ως κόστος τις παροχές υγείας, σαν μια ιδιωτική επιχείρηση που νοιάζεται να μειώσει τα έξοδά του εις βάρος των ασθενών φυσικά.

Η οικονομική του κατάσταση δεν χωράει πια καμία αμφισβήτηση. Τα ελλείμματα ολοένα και μεγαλώνουν, το 2020 ήταν 8,3 εκ ευρώ, από 7 εκ το 2019.  Τον Σεπτέμβρη του 2021, το Ταμείο χρωστούσε 32 εκ ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία! Ο προϋπολογισμός για το 2021 που ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση ήταν ελλειμματικός κατά 3,9 εκ ευρώ. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ που εδώ και τόσα χρόνια έβαλαν τα αποθεματικά του Ταμείου σε μετοχές, με αποτέλεσμα σήμερα η αξία τους να είναι 780.000 ευρώ, όταν στον ισολογισμό αποτυπώνεται η τιμή κτήσης τους 33 εκ ευρώ! Αυτά τα χρήματα σήμερα είναι αέρας κοπανιστός, άρα το πραγματικό έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο!

Αν κάποιος πρέπει να πανηγυρίσει επομένως, είναι η Διοίκηση της ΕΤΕ. Γιατί ενώ είναι η μοναδική υπεύθυνη για τη χρεοκοπία του Ταμείου, με τις απανωτές εθελούσιες των τελευταίων ετών, τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν ασφαλίζονται στο ταμείο, τη μείωση μισθών από το 2012, κατάφερε ανενόχλητη να περάσει το σχέδιό της να πάρει ουσιαστικά τη διαχείριση - management του Ταμείου, με το Στρατηγικό Σχέδιο που επέβαλε. 70 εκ το χρόνο έχει εξοικονομήσει από τη μη καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ από το 2017, πλήττοντας το ΤΥΠΕΤ ανεπανόρθωτα, ενώ δεν πλήρωσε ούτε για τα αναδρομικά στους 572 από το Ταμείο Αυτασφάλειας. Παράλληλα, εξοικονόμησε επιπλέον 1 εκ το χρόνο στις εργοδοτικές εισφορές λόγω της νέας εθελούσιας το 2020.

Είναι σαφές που το πάει η Διοίκηση ΕΤΕ: με την κατάρρευση του ΤΥΠΕΤ μεθοδεύει τη στροφή των εργαζόμενων στην ιδιωτική ασφάλιση, ώστε κι η ίδια να κερδίσει από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων υγείας στους εργαζομένους της.

Η θέση μας είναι καθαρή: η Τράπεζα πρέπει επιτέλους να βάλει το χέρι στην τσέπη, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διεκδίκηση και λύση. Πρέπει να διεκδικήσουμε να καλύψει η Τράπεζα τα ελλείμματα που η ίδια δημιούργησε. Τα έσοδα και οι πόροι θα σημειώσουν ανοδική πορεία αν αυξηθούν τα άμεσα μέλη του Ταμείου μέσω μαζικών προσλήψεων, με αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, ένταξη όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα στο Ταμείο, αν σταματήσει η ύπαρξη ενοικιαζόμενων και άλλων ελαστικά εργαζόμενων και το outsourcing. Έτσι είναι εντελώς ρεαλιστικό το Ταμείο να γίνει και βιώσιμο και με πλούσιες παροχές υγείας που δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη.

Προκλητικό δε είναι το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις και οι δυσμενείς αλλαγές εις βάρος των ασφαλισμένων γίνονται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, καθώς ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ κρύβουν πρακτικά, συμβάσεις, συμφωνίες, τα πάντα. Καμιά άλλη παράταξη όμως, από όσες συμμετέχουν στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, δεν ενημερώνει, παρότι όλες έχουν αποσπασμένους συνδικαλιστές, και τώρα ζητούν την ψήφο για τις εκλογές (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ, ΕΝΙΑΙΑ, ΣΕΠΕΤΕ, ΣΥΤΑΤΕ, ΜΠΡΟΣΤΑ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι. Η κίνησή μας δεν συγκρότησε ψηφοδέλτιο στην Αττική, αφού το αντιδημοκρατικό καταστατικό προβλέπει υποχρεωτικά αριθμό 40 υποψηφίων, κάτι που κατάφεραν όλες οι άλλες παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον 2 αποσπασμένους και μηχανισμό. Επομένως, στην Αττική και σε όποιο διαμέρισμα δεν συμμετέχει υποψήφιός μας, ψηφίζουμε Άκυρο – Λευκό.

Όμως στην επαρχία, η Πρόταση Προοπτικής συμμετέχει με υποψηφίους σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα και καλούμε σε υπερψήφιση! Είναι κρίσιμο να εκλέξουμε κάποιον συνάδελφο στο ΔΣ του Ταμείου, για να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία που κρύβουν όλες οι παρατάξεις!

Μετά το επιτυχημένο αποτέλεσμα στις εκλογές του Συετε για την Πρόταση Προοπτικής θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να συμβεί το ίδιο και στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ.

Στις εκλογές ΤΥΠΕΤ 2021  μαυρίζουμε ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Ψηφίζουμε στηρίζουμε Πρόταση Προοπτικής

 

Γ΄Διαμέρισμα

Μυτίνη Στέλλα, Κέντρο Πιστοδοτήσεων Β2

 

Δ΄Διαμέρισμα

Σκούρτη Αικατερίνη – Ειρήνη,   Κατ/μα Ιθάκης

 

Ε΄Διαμέρισμα

Μέτσιος Μίλτος ,   Κατ/μα Χαλκίδας

 

Η΄Διαμέρισμα

Καβούκας Ευθύμιος (Μάκης) ,  Κατ/μα Κοζάνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: