Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Επιστολή της Πρότασης Προοπτικής προς τον Πρόεδρο και το Γ. Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ


 

Προς τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ

Κοινοποίηση: ΔΣ ΣΥΕΤΕ

 

Αθήνα,   13-4 -2022

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει πλέον από τις εκλογές του Συλλόγου και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αλλά και κακή λειτουργία σε πολλά ζητήματα, όπως η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, η οποία δεν πρέπει να εξακολουθεί να παραβιάζεται. Θέσαμε το βασικό αυτό ζήτημα και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μας τον Γενάρη, όπως και σε πρόσφατη επιστολή μας, και αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε.   

Η ανάγκη για παρέμβαση στους χώρους δουλειάς καθημερινά, αλλά και το νέο εκλογικό αποτέλεσμα του 2021, επιβάλλει να λυθεί άμεσα το ζήτημα των συνδικαλιστικών αδειών και αποσπάσεων. Η συνδικαλιστική διευκόλυνση και η δυνατότητα ενός συναδέλφου να παρεμβαίνει καθημερινά είναι εργαλείο που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα: να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία, να δοθεί νόημα στη συνδικαλιστική δράση, να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν να αντιδρούν.

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑ που συμμετείχαν στα Προεδρεία, φέρουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν αξιοποίησαν σε αυτήν την κατεύθυνση αυτή τη δυνατότητα. Υπήρξε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και δεν έγινε σεβαστή η ψήφος των συναδέλφων, κυριάρχησε η γραφειοκρατική αντίληψη, δεν εφάρμοσαν την ανακλητότητα,με αποτέλεσμα να εκφυλίζεται διαρκώς ο συνδικαλισμός στα μάτια των συναδέλφων.

Στην τελευταία ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ μάλιστα ανακοινώνεται δημόσια ότι έτσι επιτάσσει το καταστατικό του Συλλόγου κι ότι αποσπάσεις, αλλά και γραφείο, έχουν πάντα μόνο οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο Προεδρείο. Όμως ξέρουμε όλοι καλά ότι μέχρι πριν το 2012 οι αποσπάσεις μοιράζονταν σε όλες τις παρατάξεις και είχαν αποσπασμένους συναδέλφους στο Σύλλογο και παρατάξεις που δεν συμμετείχαν στο Προεδρείο (πχ η Ενιαία). Βέβαια, από το 2015 υπάρχει δυσμενής μεταχείριση της κίνησής μας, αφού ήταν η μόνη κίνηση που αποκλείστηκε από τις αποσπάσεις κι ενώ η Ενιαία πχ, με ίδιες έδρες και παρόμοιο ποσοστό, είχε 2 αποσπασμένους συναδέλφους.

Το ίδιο ισχύει και για τα γραφεία του Συλλόγου, αφού η κίνησή μας έχει ένα γραφείο με υπολογιστή και τηλέφωνο από το 2009 οπότε και εκλέξαμε έδρα στο ΣΥΕΤΕ και φυσικά το ίδιο ίσχυε για όλες τις παρατάξεις ανεξαιρέτως. Με το ίδιο καταστατικό φυσικά. Δηλαδή τόσα χρόνια παραβιαζόταν?

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τη βούληση των συναδέλφων και το εκλογικό αποτέλεσμα, με ισότιμη μεταχείριση για όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ. Αυτό απαιτούν και οι συνάδελφοι που ψήφισαν κάθε κίνηση.

Όλες οι συνδικαλιστικές διευκολύνσεις, άρα και οι αποσπάσεις πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε κάθε παράταξη, με βάση το ποσοστό και τις έδρες, όπως γίνεται σε όλα τα σωματεία. 

Δυστυχώς, διατηρούνται καταχρηστικά οι συσχετισμοί της προηγούμενης θητείας, παρότι στις πρόσφατες εκλογές υπήρξε ανατροπή των συσχετισμών, με την κίνησή μας να έρχεται στην 4ηθέση, με νέα αύξηση του ποσοστού που μας έδωσαν οι συνάδελφοι που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Θυμίζουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου είναι το παρακάτω: 

ΔΗΣΥΕ: 9 έδρες και ποσοστό 37,8 %

ΔΑΚΕ: 6 έδρες και ποσοστό 22,6 %

ΜΠΡΟΣΤΑ: 4 έδρες και ποσοστό 17,2%

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: 2 έδρες και ποσοστό 7,7 %

ΔΑΣ: 2 έδρες και ποσοστό 7,6 %

ΕΝΙΑΙΑ: 2 έδρες και ποσοστό 6,8 %

Οι  αποσπάσεις που παρέχει η ΕΤΕ στο ΣΥΕΤΕ σήμερα, είναι μοιρασμένες εντελώς άδικα και χωρίς κριτήρια, καθώς ο καταμερισμός είναι ο εξής:

ΔΗΣΥΕ: 8  ΔΑΚΕ: 5, ΜΠΡΟΣΤΑ: 0 , ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: 0, ΔΑΣ: 2 , ΕΝΙΑΙΑ:  2. 

Έχουμε το εντελώς αντιδημοκρατικό και παράδοξο η 3η και 4η παράταξη να αποκλείονται από τις διαδικασίες του συλλόγου, όπως τη συμμετοχή στις συναντήσεις με τη Διοίκηση και την πλήρη ενημέρωση, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλειοψηφία και για την κατανομή των αποσπάσεων. Αυτό σημαίνει παραβίαση της βούλησης των συναδέλφων.

Πώς δικαιολογείται ότι η Ενιαία και ΔΑΣ έχουν από 2 αποσπασμένους στο Σύλλογο και η Πρόταση Προοπτικής κανέναν, ενώ έχουν ίδιες έδρες και στις πρόσφατες εκλογές η Πρόταση Προοπτικής προηγήθηκε σε ψήφους και ποσοστό; Πώς δικαιολογείται να αποσπούνται στα γραφεία του Συλλόγου συνάδελφοι που δεν έχουν καν εκλεγεί στο ΔΣ και η κίνησή μας με 2 έδρες και σημαντική παρέμβαση να αποκλείεται ξανά? Πώς το δέχονται αυτό και δεν το κατακρίνουν η ΔΑΣ και Ενιαία;

Απαιτούμε λοιπόν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, να μοιράσουμε άμεσα, αναλογικά και δημοκρατικά με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών τις αποσπάσεις, και να δοθεί άμεσα η 1 απόσπαση που δικαιούται η κίνησή μας. 

Μάλιστα, τη στιγμή που η Τράπεζα περιέργως παρέχει στο ΣΥΕΤΕ περισσότερες αποσπάσεις από ότι αντιστοιχεί στον αριθμό των μελών του Συλλόγου με βάση την κλαδική σύμβαση (17 αντί για 11 που αντιστοιχούν σήμερα), δεν δεχόμαστε αυτό να το καρπώνονται κάποιοι συγκεκριμένοι.  Δεδομένου επίσης ότι υπάρχουν μη αποσπασμένοι συνδικαλιστές που η Τράπεζα αντί να τους τοποθετήσει σε κάποιο χώρο εργασίας, τους κρατάει στη Διάθεση Προσωπικού, τελικά είμαστε η μόνη κίνηση που αποκλείεται.

Η αναλογικότητα προβλέπει: ΔΗΣΥΕ 6, ΔΑΚΕ 4,  ΜΠΡΟΣΤΑ 3, ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ 1, ΔΑΣ 1, ΕΝΙΑΙΑ  1

Πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η δημοκρατική λειτουργία στο Σύλλογο και να σταματήσουν τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα των τελευταίων ετών. Όλες οι παρατάξεις να πάρουν θέση δημόσια. Όποιος δέχεται αυτή την αντιδημοκρατική κατάσταση και σιωπά, είναι συνένοχος.Όποιος κοιτάει μόνο το μαγαζάκι του, χωρίς κριτήρια και ηθική, στο μέλλον θα το βρει μπροστά του. Το ότι ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ έχουν πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, εις βάρος του ΣΥΕΤΕ. Ο Σύλλογος δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ανήκει στα μέλη του.  

Είναι ευθύνη όλων όσων κάνουν λόγο για αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος, και η δημοκρατία είναι μια από αυτές, να πάρουν θέση και να το υποστηρίξουν στην πράξη. Τίποτα δεν πρέπει να μένει κρυφό από τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι έδειξαν με την ψήφο τους ποιους θέλουν σε ενεργή θέση στο ΣΥΕΤΕ. Και σίγουρα η Πρόταση Προοπτικής - και όχι μόνο - πρέπει να πάρει τη θέση που της αναλογεί στα δρώμενα του Συλλόγου, δεν μπορείτε άλλο να μας αποκλείετε.  

 

Επικοινωνία:

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα: https://protasiprooptikis.blogspot.com/

6980925499, 6947724051, 64984, 23218,  19342

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: