Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Όλοι - όλες στην απεργία στην ΕΤΕ 21/6 και στη συγκέντρωση 11.00 κεντρικό κατ/μα

 

 

Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι

κηρύσσουν τη λιτότητα!

 

Προκλητική και θρασύτατη παραμένει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στις διαπραγματεύσεις για την επιχειρησιακή σύμβαση. 

 

Παρόλο που

·      Η τράπεζα είχε εντυπωσιακή κερδοφορία το 2021- ιδίως οργανικά κέρδη 450 εκατ. με αύξηση 40%-, νέα εντυπωσιακά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στα οικονομικά φόρουμ και ιστοσελίδες παρουσιάζεται στους επενδυτές ως μια «αναγεννημένη τράπεζα».

·      Χάρη στην κρατική στήριξη ξεφορτώθηκαν εκατομμύρια κόκκινα δάνεια και πήραν πακτωλό χρημάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

·      Γλιτώνουν λειτουργικό κόστος με νέα κλεισίματα καταστημάτων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου σε Αττική και επαρχία.

·      Εξακολουθούν να πετάνε απίστευτα ποσά σε εταιρείες για έργα, μηχανήματα, συμβουλές, σε πάρτι εκατομμυρίων με τις εργολαβίες.

·      Προσλαμβάνουν κάθε μέρα από το παράθυρο γιάπηδες, στελέχη, συμβούλους και «ιδιαίτερους» συνεργάτες με μισθούς και προνόμια που δεν βλέπουμε ούτε μετά από 30 χρόνια δουλειάς και δίνουν bonus σε όλα τα μεγαλοστελέχη και το ΔΣ της Τράπεζας.

Σε μας τους εργαζόμενους λένε ότι «δεν βγαίνουν»!  

 

Αρνούνται να δώσουν την παραμικρή αύξηση στο επίδομα δικτύου, το επίδομα βαθμού ή ευθύνης, δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν δήθεν αν μπορούν να δώσουν αύξηση στο επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού(!), και φυσικά ούτε λόγος για ρήτρα προστασίας από απολύσεις – αποσχίσεις, προσλήψεις προσωπικού και μια σειρά άλλα θεσμικά επιδόματα και το ΤΥΠΕΤ!

Σαν να είμαστε ζητιάνοι οι εργαζόμενοι, δίνουν ένα «έκτακτο επίδομα» εφάπαξ 250 ευρώ μεσοσταθμικά, μάλλον σε κάρτα voucher! Αυτό θα πει γενναιοδωρία!

Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η επιχειρηματολογία τους ότι επειδή έδωσαν γενναίες αυξήσεις με την κλαδική σύμβαση (!!!), γι’ αυτό δεν δίνουν αντίστοιχα στην επιχειρησιακή!

( Ένα μεγάλο μπράβο με την ευκαιρία ξανά στην ΟΤΟΕ για την κλαδική σύμβαση που υπέγραψε και μας έθαψε κανονικά.)

 

Παρόλο που

·      έχουμε «καεί» στη δουλειά και πληρώνουμε κάθε μέρα με τεράστιες θυσίες στα δικαιώματά μας, εκβιαστικές εθελούσιες απολύσεις και τρομακτική μείωση προσωπικού, περικοπές μισθού εκατοντάδων εργαζόμενων λόγω πελατοκεντρικού και μεταθέσεων, βλαπτικές μεταβολές, απλήρωτες υπερωρίες και 10ωρα καθημερινά, άρνηση χορήγησης αδειών.

·      παραβιάζουν συστηματικά τον κανονισμό εργασίας, όμως δηλώνουν καθαρά ότι πρέπει να αλλάξει και στην τελευταία συνάντηση ισχυρίστηκαν ότι «έχει λήξει»  για να εντάξουν όλους αυτούς τους γιάπηδες.

·      με την τηλεργασία έχουν εξοικονομήσει έξτρα λειτουργικό κόστος, πρόθεσή τους είναι να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη και να δουλεύουμε σπίτι μας για να κερδίζουν διπλά.

·      εκατοντάδες ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι εργάζονται για πολλά χρόνια με 400-800 ευρώ και μισά δικαιώματα, ενώ πολλοί είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται (μέχρι και συμβάσεις 1 μηνός), ενώ οι χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες (ΙΚΥ, συνεταιριστικές, τέκνα θανόντων) είναι επίσης πλήρως αδικημένοι.

·      με το νέο κανονισμό αξιολόγησης «έσφαξαν» δεκάδες εργαζόμενους, όπως προειδοποιούσαμε.

Δεν σταματούν πουθενά, αντίθετα συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους!

Ζητούν στόχους, πωλήσεις, πιέζουν, απειλούν και για τους εργαζόμενους μόνο μαστίγιο!

Παρόλο που η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ παρακαλεί ουσιαστικά για λίγα ψίχουλα με τη νέα επιχειρησιακή και έχει το πιο φτωχό πλαίσιο των τελευταίων ετών, η Διοίκηση αρνείται να δώσει ακόμα και αυτά τα ελάχιστα, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό της εργοδοσίας ως στυγνής εκμεταλλεύτριας!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Τα αιτήματά μας είναι δίκαια! Δεν πρέπει να τους περάσει!

Το θράσος τους οφείλεται στην πλήρως συμβιβασμένη και ύποπτη πλέον στάση του Συλλόγου και του Προεδρείου, που εδώ και 2 μήνες διαπραγματεύεται δήθεν σε κρυφές συναντήσεις και δεν ενημερώνουν καν όλες τις παρατάξεις του ΔΣ.

Τέτοιο αντιδημοκρατικό κρεσέντο θα το ζήλευε κι ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπράβο σε ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ και όσους τους ανέχονται και σιωπούν, αδιαφορώντας για το τι ψήφισαν οι συνάδελφοι πριν λίγους μήνες.

Συνεδρίασαν το ΔΣ μετά από 2 μήνες, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο που η Διοίκηση κάνει πάρτι καθημερινά. Παραβιάζουν συστηματικά το καταστατικό του ΣΥΕΤΕ που αναφέρει συνεδρίαση 1 φορά το μήνα, ενώ ως παράταξη ενημερωνόμαστε από τις ανακοινώσεις του Συλλόγου.

Ζητήσαμε την επίσημη πρόσκληση διαπραγμάτευσης του ΣΥΕΤΕ προς την Τράπεζα.

Αρνήθηκαν να μας τη δώσουν για 1η φορά στα χρονικά. Δεν γνωρίζουμε ούτε τι ζητάει ο Σύλλογος, προφανώς για να κρύψουν την ανεπάρκειά τους κι ότι ζητάνε «γενικά αυξήσεις».

Ζητήσαμε το κείμενο του ΣΥΕΤΕ για την τηλεργασία.

Αρνήθηκαν, ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ είπε ότι μας τα κρύβουν επειδή «τα βγάζουμε φέιγ βολάν», δηλαδή ενημερώνουμε τους εργαζόμενους!

Αυτοί που παίρνουν τις προαγωγές κατ’ εξαίρεση και χωρίς να έχουν δουλέψει για πολλά χρόνια, θα υπογράψουν κρυφά από τους εργαζόμενους  γι’ αυτά που μας αφορούν!

Όπως έκαναν και με τον κανονισμό αξιολόγησης, που τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί είχε λυσσάξει η Τράπεζα να τον αλλάξει και γιατί ήταν ξεπούλημα η υπογραφή του ΣΥΕΤΕ. Σφαγή και πίεση για χαμηλούς βαθμούς, για να βγούμε ανεπαρκείς. Στο Data Remediation είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι, που για τόσα χρόνια λάμβαναν εξαιρετικές αξιολογήσεις και είχαν βλαπτική μεταβολή με τη μετάθεση, έλαβαν βαθμό κάτω από 2!

Παρότι όλες οι παρατάξεις άσκησαν κριτική στο ελάχιστα διεκδικητικό πλαίσιο του ΣΥΕΤΕ, αρνήθηκαν να προσθέσουν το οτιδήποτε! Προτιμούν να ζητιανεύουμε ένα έκτακτο επίδομα που η Τράπεζα δεν έχει πρόβλημα να δώσει, από ένα επιχειρησιακό επίδομα για όλους ή το επίδομα ισολογισμού.

Είμαστε στο παρά πέντε της λήξης της μετενέργειας, με την Τράπεζα να έχει το πάνω χέρι εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του Προεδρείου και της περίφημης ομάδας διαπραγμάτευσης, και ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ πρότειναν κι αποφάσισαν μόλις μια 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 21/6.

Τώρα χρειαζόμαστε έναν καλά οργανωμένο δυναμικό αγώνα, να κοστίσει πραγματικά στην Τράπεζα και να αναγκαστεί να υποχωρήσει. Να επιβάλουμε ένα πλαίσιο με βάση τις ανάγκες μας, τις τρομακτικές αυξήσεις στα καύσιμα, την ενέργεια και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που μας έχουν λεηλατήσει το μισθό!

Την Τρίτη στη συνεδρίαση του ΔΣ, ως Πρόταση Προοπτικής προτείναμε και ψηφίσαμε:

 Έκτακτες συνελεύσεις Πέμπτη – Παρασκευή και εκλογή επιτροπών αγώνα – αφού δεν έχουν συστηθεί ούτε ΕΑΚ,  24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Δευτέρα και κάθε μεσημέρι επανεξέταση των συνθηκών, διαρκή συνεδρίαση του ΔΣ για να αξιοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι με συνδικαλιστικές άδειες, ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου, συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, συντονισμό όλων των συλλόγων, εγγραφή στο ΣΥΕΤΕ όλων των συναδέλφων που αρνούνται να εγγράψουν (χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες)

Αρνήθηκαν να υιοθετήσουν οποιαδήποτε πρόταση, υπονομεύουν τον αγώνα μας.

Συνένοχους στο φόνο δεν θα μας έχουν. Μην τολμήσουν να συμφωνήσουν «έναρξη διαλόγου για τον κανονισμό εργασίας» δήθεν επειδή είναι υπέρ του διαλόγου και «θεσμικοί».

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Προφανώς και η επίθεη της Τράπεζας δεν ανακόπτεται με μια 24ωρη απεργία.

Όμως δεν μπορούμε να σκύβουμε άλλο το κεφάλι. Όλοι και όλες δικαιούμαστε ασφάλεια και όχι απειλές για απόλυση, μισθούς να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και όχι ψίχουλα και να ζούμε με δανεικά, δουλειά με δικαιώματα και όχι εργασιακό μεσαίωνα!

Απεργούμε κόντρα σε ό,τι μας κλέβει τη ζωή! Τους στόχους, την κακή αξιολόγηση, το ξεζούμισμα, τις απειλές, τους πετσοκομμένους μισθούς, τα απάνθρωπα ωράρια, την ελαστική τηλεργασία, τις φωνές των στελεχών !

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να επιβάλουμε το δίκιο μας!

Συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη έξω από τα καταστήματα και συντονισμό με τους κατοίκους στην επαρχία, να απαιτήσουμε κλιμάκωση τώρα, όχι υποταγή!

Τρίτη 21/6 απεργούμε, κλείνουμε υπολογιστές, βάζουμε ρολά στα καταστήματα και συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

Κανείς και καμιά για δουλειά! Απαίτηση τώρα για αγώνα διαρκείας μέχρι να νικήσουμε!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση

Τρίτη 21/6 στις 11 έξω από το κεντρικό κατάστημα πλ. Κοτζιά

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

Δεν υπάρχουν σχόλια: