Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ανακοίνωση για το ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας στην Εθνική Τράπεζα


 

ΕΤΕ: παραβίαση ωραρίου και αδήλωτη εργασία στην εποχή της ΕΡΓΑΝΗ

 

Η ραγδαία μείωση του προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα έχει οδηγήσει σε συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας σχεδόν καθημερινά σε κάποιους χώρους. Ο περίφημος μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση των εργασιών, αντί να οδηγήσει στο να δουλεύουμε λιγότερο και η τεχνολογία να λειτουργεί προς όφελός μας, έχει οδηγήσει σε 10ωρα ή και 12ωρα συχνά, μέχρι και Σαββατοκύριακο, και μάλιστα απλήρωτα.

 

«Χτύπα την κάρτα σου την προβλεπόμενη ώρα»

Στο δίκτυο, μετά και τη νέα εθελούσια του Δεκεμβρίου και τη μετακίνηση προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες λόγω κεντροποίησης και δήθεν περισσευούμενου προσωπικού με το πελατοκεντρικό μοντέλο, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στα άδεια από υπαλλήλους καταστήματα καλούνται να βγάλουν δουλειά για 3 ή και περισσότερο!

Η πελατεία συνωστίζεται στα λιγότερα πλέον καταστήματα, δικαιολογημένα διαμαρτύρεται γιατί τα ραντεβού κλείνονται μετά από εβδομάδες και απαιτεί να εξυπηρετηθεί άμεσα, κάτι που προσθέτει επιπλέον ένταση στην ήδη επιβαρυμένη εργασιακή καθημερινότητά μας.

Σε πολλά καταστήματα υπάρχουν 3 μηχανήματα ή και περισσότερα, τα οποία θέλουν καθημερινή σχεδόν ενασχόληση λόγω των χαμηλών ορίων. Μέσα σε αυτά και τα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών, κι έτσι μόνο 1 chief teller ή 1 ταμίας είναι πολύ δύσκολο να κάνουν όλες τις εργασίες και να έχουν τελειώσει στην ώρα τους.

Ειδικά την Παρασκευή, ενώ αρχικά υπήρχε συμφωνία από τη Διοίκηση ότι δεν θα γίνονται ανεφοδιασμοί μηχανημάτων ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να φύγουν στη λήξη του ωραρίου, εδώ και μήνες πιέζουν παντού να ανεφοδιάζονται τα ΑΤΜ και τις Παρασκευές με συνέπεια να είναι αδύνατο να  αποχωρήσουν οι συνάδελφοι στις 2.45.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εντολές κάποιων διευθυντών στα καταστήματα είναι να χτυπούν οι συνάδελφοι τις ψηφιακές κάρτες εργασίες στη λήξη του ωραρίου και να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά μέχρι να τελειώσουν τη δουλειά τους!

Στις ανακαινίσεις των καταστημάτων, όπως μας επιβεβαίωσαν πολλοί συνάδελφοι μετά την προηγούμενη ανακοίνωση, έμεναν στο κατάστημα ως το βράδυ ή και Σαββατοκύριακα χωρίς να έχουν δηλωθεί.

Το εξοργιστικό είναι ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που χτυπούσαν την κάρτα όταν φεύγουν, δηλαδή κάνουν αυτό που προβλέπει ο νόμος, αντί να πληρώνονται τις ώρες υπερωρίας ή υπερεργασίας αν πχ φύγουν 1 ώρα αργότερα, λαμβάνουν μέιλ που τους λένε να χτυπούν την κάρτα «στην προβλεπόμενη ώρα», αφού ως γνωστόν δεν δηλώνεται καμία ώρα στο Εργάνη!

Τα δε υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας απαντούν ότι δεν καταβάλουν τις υπερωρίες γιατί κακώς έμειναν οι συνάδελφοι αφού δεν τους δήλωσε υπερωρία ο διευθυντής. Πάντως στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, πληρώνουν πρόστιμα κανονικά.

 

 

Δουλειά ήλιο με ήλιο κάθε μέρα στις διευθύνσεις

Στις διευθύνσεις της Τράπεζας, παραβιάζεται σφόδρα ο χρόνος εργασίας και πλέον ελάχιστοι συνάδελφοι αποχωρούν ή σταματούν να εργάζονται στις 3.15. Η τήρηση του ωραρίου έχει γίνει ανέκδοτο.  Πολλοί συνάδελφοι μας καταγγέλλουν ότι «τους κοιτούν με μισό μάτι» επειδή απλά αποχωρούν την ώρα που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η εισροή ειδικών συνεργατών με ατομική σύμβαση και ελεύθερο ωράριο έχει συμβάλει ώστε να έχει ξεχαρβαλωθεί πλήρως το ωράριο εργασίας και να έχει μετακυλιστεί η λήξη του ωραρίου για τις 5-6. Πολλές συσκέψεις μέσω teams οργανώνονται μετά τις 15.15.

Με την τηλεργασία, οι συνάδελφοι συνδέονται τα σαββατοκύριακα και βράδια. Πολλές φορές, φεύγουν από το γραφείο κανονικά και πιέζονται να συνδεθούν ξανά από το σπίτι.  Έγγραφα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας υπογράφονται μέχρι και βραδινές ώρες, e-mail στέλνονται ως τα μεσάνυχτα.

 

Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Πρέπει με κάθε τρόπο να αντιδράσουμε απέναντι στην εργασιακή εξαθλίωση και στα 10ωρα που θέλουν να μας επιβάλουν! Δεν μπορεί να ανεχόμαστε απλήρωτες υπερωρίες, συναινώντας επί της ουσίας σε μείωση των αποδοχών μας.

Όταν το 1896 ο κόσμος της εργασίας διεκδίκησε 8 ώρες ελεύθερο χρόνο και 8 ώρες ξεκούραση, το 2023 είναι τεράστια οπισθοδρόμηση να μας επιβάλουν δουλειά όλη μέρα! Η αύξηση της παραγωγικότητας και η έκρηξη της τεχνολογίας πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση του χρόνου εργασίας, 7ωρο καταρχήν.

Η τράπεζα μειώνει διαρκώς το προσωπικό και εξοικονομεί λειτουργικό κόστος στις πλάτες μας! Ακόμα και σήμερα τηλεφωνούν σε συναδέλφους μήπως ενδιαφέρονται για εθελούσια. Εδώ και τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις μέσω κανονισμού εργασίας, να βρουν δουλειά οι νέοι άνθρωποι και να εργαζόμαστε αξιοπρεπώς, και όχι σε συνθήκες αφόρητης εντατικοποίησης!

Να μη χαρίζουμε ούτε μια ώρα απλήρωτη, φεύγουμε όλοι στην ώρα μας, κλείνουμε τους υπολογιστές και στην τηλεργασία! Δεν μένουμε ούτε 1 λεπτό παραπάνω αν δεν δηλωθεί ώρα υπερεργασία ή υπερωρία, αφού σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο ως και τις 15.00 μπορεί να δηλωθεί η υπερωρία.  Ας μείνει πίσω η δουλειά, τηρούμε απλά τα μέτρα ασφαλείας και κάνουμε ανυπακοή στις συσκέψεις μετά το ωράριο εργασίας! Καλούμε τους συναδέλφους να μας καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια παραβίασης του ωραρίου.

Ο μόνος τρόπος να πιέσουμε έμπρακτα από πλευράς μας είναι να φεύγουμε στην ώρα μας! Δεν χτυπάμε την ψηφιακή κάρτα και παραμένουμε, είναι θέμα αξιοπρέπειας! Αν δουλεύουμε όλοι παραπάνω και απλήρωτα, γιατί να προσλάβει η Τράπεζα και να μη συνεχίζει να διώχνει κόσμο;

Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 4/4, προτείναμε απεργία για προσλήψεις αν ως τον Μάιο δεν αλλάξει η κατάσταση. Δεν πάει άλλο, πρέπει να οργανώσουμε αγωνιστικό σχέδιο! Δεν θα  γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα, δηλαδή να δουλεύουμε απλήρωτα. Από πλευράς μας, ενημερώνουμε ότι καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας όπου διαπιστώνουμε πρόβλημα.

Απαιτούμε να ληφθούν μέτρα:

-  Προσλήψεις με δημόσιο διαγωνισμό τώρα μέσω κανονισμού εργασίας.

-  Στο δίκτυο, να ανέβουν τα όρια ανεφοδιασμού των ΑΤΜ για να μην χρειάζεται καθημερινός ανεφοδιασμός και όχι την Παρασκευή.

-  Να δηλώνεται κάθε ώρα υπερωρίας στο Εργάνη.

-  Καμία σύσκεψη μετά τις 15.15, όχι σε μέιλ και τηλέφωνα εκτός ωραρίου. 

 

02/05/2023

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23212

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: