Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Σχόλιο για τις εκλογές της ΕΑΚ Πληροφορικής: Θρίαμβος της Δημοκρατίας


 

Κυριολεκτικά το έχουν τερματίσει ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ και κάθε φορά εκπλήσσουν τους πάντες αρνητικά. Ο αντιδημοκρατικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος και το αποτέλεσμα είναι πάντα αρνητικό για τους εργαζόμενους, που απογοητεύονται και απαξιώνουν όλο και περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Τελευταίο κρούσμα οι δήθεν εκλογές ΕΑΚ στις διευθύνσεις Πληροφορικής στο Γέρακα.

Οι συνδικαλιστές των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αποφάσισαν να κόψουν με το «έτσι θέλω» τους μισούς ψηφοφόρους και υποψήφιους, μην τυχόν και συμμετέχουν συνάδελφοι από άλλα σωματεία, και κυρίως από το Σύλλογο πρώην Εθνοdata (ΣΕΕΤ) που έχει πολλά μέλη σε αυτές τις διευθύνσεις.

Το προκλητικό είναι ότι επικαλούνται και το καταστατικό του ΣΥΕΤΕ, όταν οι ίδιοι το ακύρωσαν: το καταστατικό του ΣΥΕΤΕ προβλέπει στο άρθρο για τις ΕΑΚ ότι η εφορευτική εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του χώρου.

 Όμως εδώ δεν έγινε καμία συνέλευση και καμία εκλογή.  Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ξαφνικά με e-mail ότι θα γίνουν εκλογές δυο εβδομάδες πριν και υπέγραφε εφορευτική που οι 2 στους 3 ήταν στελέχη της ΔΗΣΥΕ, και μάλιστα η πρώην Γραμματέας της ΕΑΚ, η οποία αποσπάστηκε πρόσφατα στο ΤΥΠΕΤ και δεν υπηρετεί πλέον στην Πληροφορική.

Και η αυτοδιορισμένη αυτή εφορευτική άρχισε να κόβει υποψηφίους, και ανακοίνωσε ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα μέλη του ΣΥΕΤΕ!  Επίσης, ανακοίνωσαν 3 σταυρούς αντί για 2 όπως προβλέπει το καταστατικό. Αλλά τότε ήταν απλά Δευτέρα.

Διότι για να εκλεγεί η ΕΑΚ που ήθελαν, δηλαδή να ελέγχεται από τη ΔΗΣΥΕ, έπρεπε να αλλάξουν και τον αριθμό σταυρών. Όλα στημένα.

Τι κι αν:

·      η ειδική απόφαση του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ –που προβλέπει το καταστατικό– είχε αποτυπωθεί στις 5/9 με την ανακοίνωση που ανέφερε ξεκάθαρα ότι «δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλοι οι εργαζόμενοι των μονάδων, ανεξαρτήτως Συλλόγων».

·      η πρακτική αυτή ακολουθείτο εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή πάντα οι ΕΑΚ εκλέγονται από όλους τους συναδέλφους και συμμετέχουν κι από άλλους Συλλόγους, κι έτσι ανέφεραν οι ανακοινώσεις του ΣΥΕΤΕ.

·      ήδη έχουν εκλεγεί ΕΑΚ όπου συμμετέχουν προφανώς εργαζόμενοι κι από άλλους Συλλόγους, π.χ. στην 972 (Δ/νση Επιχειρηματικής Ανάλυσης στο Γέρακα) και παντού οι εκλογές γίνονται με βάση την ανακοίνωση της 5/9.

·      η φερόμενη ως εφορευτική έμεινε μετά αποκλειστικά με τους 2 της ΔΗΣΥΕ, αφού παραιτήθηκε ο τρίτος συνάδελφος για τους αυτονόητους λόγους ότι δεν τηρήθηκαν σωστά οι διαδικασίες.

·      στείλαμε επιστολές προς το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ πριν την έναρξη των εκλογών, όπως και συνάδελφος υποψήφιος που επισήμανε όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Δεν ίδρωσε το αυτί τους. Τους ένοιαζε μόνο πώς θα πετάξουν έξω με αντιδημοκρατικό και αντικαταστατικό τρόπο τους εργαζόμενους από άλλους Συλλόγους, ειδικά από τον ΣΕΕΤ, καθώς ήταν λογικό και πιθανό να εκλεγούν μέλη του στην ΕΑΚ.

Προχώρησαν ακόμα παραπέρα, με έκδοση και άμεσης δισέλιδης ανακοίνωσης (!) όπου επιτίθενται στο Σύλλογο της πρ. Εθνοντάτα, επειδή απλά επισήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή αποκλείονται ξαφνικά οι συνάδελφοι από τους άλλους Συλλόγους και επικαλούνται την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ για τις ΕΑΚ του Σεπτεμβρίου.

Μια νέα ανακοίνωση που τους γελοιοποιεί, αφού τελικά τον Σεπτέμβρη αποφάσισαν άλλα και τον Απρίλη έκαναν άλλα, όπως τους βολεύει κάθε φορά. Κι αυτό αναφέρουν με κυνισμό και στην ανακοίνωση της 26/4: το Προεδρείο και η πλειοψηφία κάθε φορά κάνει ό,τι θέλει!

Η Εθνική κάνει πάρτυ, οι εργαζόμενοι στενάζουν και υποφέρουν, όμως δεν είδαμε καμία πύρινη ανακοίνωση κατά της Διοίκησης! Τέτοια αντανακλαστικά δεν επιδεικνύουν σε κανένα ζήτημα από αυτά που πραγματικά αφορούν και πλήττουν τους εργαζόμενους.

 Αντί να τους νοιάζει να γίνουν εκλογές επιτροπών, διαδικασίες μαζικές και να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι, η πλειοψηφία και το Προεδρείο –όπως αναφέρει η νέα απαράδεκτη ανακοίνωση, που εκθέτει το ΣΥΕΤΕ και την ιστορία του– προτίμησαν να ψηφίσουν ελάχιστοι συνάδελφοι, και ως δια μαγείας η σταυροδοσία ευνόησε τη ΔΗΣΥΕ Δημοκρατία, όχι παίζουμε!  

Εδώ και μήνες έχουμε ρωτήσει πόσες εκλογές ΕΑΚ έχουν γίνει σε μονάδες, ακόμα να απαντήσουν. Τόσο κόπτονται για τις ΕΑΚ. Τόσο τους νοιάζει το καταστατικό που προβλέπει εκλογές ΕΑΚ κάθε νέα θητεία του ΔΣ, δηλαδή κάθε 3 χρόνια, που δεν είχαν κάνει εκλογές στις διευθύνσεις Πληροφορικής του Γέρακα από το 2015!!  Ήταν ισόβια αυτή τη ΕΑΚ, αφού ελεγχόταν από τη ΔΗΣΥΕ.

Αυτό που νοιάζει όμως εμάς και τους εργαζόμενους είναι το αποτέλεσμα: από τους 500 συναδέλφους που είναι η δύναμη αυτών των διευθύνσεων, ψήφισαν μόλις οι 160! Αυτό ήθελαν μάλλον, μια αποδυναμωμένη και μη αντιπροσωπευτική ΕΑΚ, ώστε να μην μπαίνει κανένα εμπόδιο στη Διοίκηση να προχωράει τα σχέδιά της.

Κι αυτά τα σχέδια έχουν ονόματα: πάνω από 5 εταιρείες νοικιάζουν μόνιμα εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές τις σημαντικές διευθύνσεις, εκτός κανονισμού εργασίας.

Οι ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ για την κατάντια του συνδικαλισμού στην Τράπεζα και τις συνέπειες στους εργαζόμενους είναι τεράστιες. Η δε σιωπή και των δύο παρατάξεων ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑΣ, που συμμετέχουν στον Προεδρείο και νομιμοποιούν απροκάλυπτα τα πάντα χωρίς καμία διαφοροποίηση ή καταγγελία στις δύο μεγάλες παρατάξεις, είναι εξίσου απαράδεκτη.

Έχουν το θράσος να κάνουν λόγο στην τελευταία αυτή ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ στο τέλος για συνδικαλιστικές αποσπάσεις. Να τους θυμίσουμε πως και οι 4 παρατάξεις του Προεδρείου κάνουν συνδιαλλαγές και κομπρεμί για να διατηρούν παραπάνω αποσπάσεις από όσες τους αναλογούν βάσει της ψήφου των συναδέλφων σε όλες τις τελευταίες εκλογές και ιδιαίτερα στην τελευταία. Για να μην πούμε πόσα χρόνια έχουν να δουλέψουν αρκετοί συνδικαλιστές αυτών των παρατάξεων… 

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Και η αντιδημοκρατική εκτροπή στο ΣΥΕΤΕ την τελευταία δεκαετία δεν τους επιτρέπει να μιλάνε για δημοκρατικές ευαισθησίες και θράσος. 

10-5-2023

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23212


Δεν υπάρχουν σχόλια: