Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του μέλους του Σωματείου ΠΑΣΕ Vodafone

 

 


Να σταματήσουν οι απολύσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις

 

Στις 2/6/2023 μετά το τέλος της βάρδιας της, ανακοινώθηκε στην συνάδελφο Έφη Γκιουρέ, εργαζόμενη στο τηλεφωνικό κέντρο της Vodafone (τμήμα Soho LCM - Retention) η μεθοδευμένη απόλυσή της.

Η συνάδελφος εργάζεται στο δύσκολο έργο αποτροπής αποσυνδέσεων και διατήρησης επαγγελματιών πελατών από το 2012, μέσω της εργολαβικής εταιρείας Atlas / (Adecco) και ήταν από τους παλαιότερους στο τμήμα και με μεγάλη εμπειρία. Υπερασπίζονταν πάντα με σθένος την εργασιακή της αξιοπρέπεια, τα εργασιακά της δικαιώματα και των συναδέλφων της. Η απόλυσή της ήταν στοχευμένη και μεθοδευμένη από την εταιρεία για να αποδυναμώσει το Σωματείο και τις διεκδικήσεις του και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στην εταιρεία.

- Ήταν ενεργό μέλος του ΠΑΣΕ Vodafone και είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής στις τελευταίες αρχαιρεσίες από την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου.

- Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις απεργιακές και μη κινητοποιήσεις.

- Αντιστάθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης της Vodafone να αλλάξει τις συνθήκες εργασίας στο τμήμα της με έντονη εντατικοποίηση (προσπάθεια μονομερής αλλαγής ωραρίου από σταθερό σε ολοήμερες βάρδιες, εργασία στις αργίες, στοχοθεσία απόδοσης με εντελώς ανέφικτους στόχους) και μαζί με την στήριξη και άλλων συναδέλφων απέτρεψαν εν μέρει την πλήρη εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών.

- Τον Μάρτιο του 2023 η εργοδοσία της Atlas δεν κατέβαλε παράνομα και καταχρηστικά το ημερομίσθιο της 6/2/2023 σε συναδέλφους που δεν είχαν εργαστεί λόγω της χιονόπτωσης -μεταξύ τους και η απολυμένη. Η συνάδελφος δεν δίστασε να μπει μπροστά με το Σωματείο και με καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 15/3/2023 υποχρέωσε την εργοδοσία να καταβάλλει κανονικά το ημερομίσθιο, όχι μόνο στην ίδια, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους που δεν το είχαν πληρωθεί.

Η Έφη Γκιουρέ λοιπόν με τη στάση της ενοχλούσε τη διοίκηση. Από τον 3/2023 και μετά ουσιαστικά στοχοποιήθηκε μεθοδευμένα από τους άμεσους προϊσταμένους του τμήματός της. Στα πλαίσια της έντονης πίεσης προς το τμήμα με συνεχή meetings, ομαδικές συναντήσεις, προσωπικές οχλήσεις άρχισαν να απευθύνονται προς τη συνάδελφο πιο απαιτητικά δημιουργώντας της έντονο stress σε σχέση με τη δουλειά της και την απόδοσή της. Έφθασαν στο σημείο να την εγκαλέσουν έντονα και επιθετικά -ακόμη και μέσω e-mail- για ασήμαντα εργασιακά ζητήματα.

Καθώς η συνάδελφος αντιδρούσε επίσης ψύχραιμα και σταθερά απέναντι σε αυτή την πίεση και καθώς είχαν ιδιαίτερη δυσκολία να εντοπίσουν σφάλματά της στην εργασία της, την τελευταία εβδομάδα κατέληξαν να παραποιήσουν τα στατιστικά της και να ισχυριστούν πως διαχειρίζεται κατά μέσο όρο 3 κλήσεις την ημέρα(!) τη στιγμή που ο μέσος όρος διαχείρισης κλήσεων είναι από 30 έως 50 και είναι πρακτικά αδύνατον στο περιβάλλον του τηλεφωνικού κέντρου με την πίεση που ασκεί η διοίκηση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο, οποιοσδήποτε να απαντά τόσες λίγες κλήσεις, κάτι που άλλωστε αναιρούν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι, καθώς με τα στατιστικά που έχουν στείλει ανά μήνα η Έφη φαίνεται στο μέσο όσο του τμήματος. Επιπλέον, η Έφη λόγω εμπειρίας ήταν συνάδελφος με συχνή επίτευξη στόχων -ακόμη και με τους όρους της εργοδοσίας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και χωρίς καμία προειδοποίηση την Πέμπτη 1/6 η συνάδελφος δέχθηκε κλήση από την Atlas να μην εργαστεί στις 2/6 και να μεταβεί στα γραφεία της εταιρείας. Όταν ζήτησε τον λόγο αρνήθηκαν να της τον ανακοινώσουν και η συνάδελφος αρνήθηκε να μεταβεί και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση. Σε επικοινωνία με τους Τ/Λς της, ζήτησε διευκρινήσεις αλλά αυτοί δήλωναν… άγνοια.

Τελικά στις 2/6 με τη λήξη της βάρδιας την ενημέρωσαν τηλεφωνικά για την απόλυσή της και λίγες ώρες αργότερα της κοινοποίησαν την απόλυση με δικαστικό επιμελητή στην οικία της. Ακόμη και η πρακτική της απόλυσης απόγευμα Παρασκευής πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν μεθοδευμένη για να μην μπορεί να υπάρξει άμεσα κάποια μαζική αντίδραση.

Είναι εξοργιστική η μεθόδευση απόλυσης της συναδέλφου. Είναι ακόμη πιο εξοργιστικό το απροκάλυπτο μένος της διοίκησης και η εκδικητικότητά της για τη συνδικαλιστική δράση της συναδέλφου και για το Σωματείο.

Η ίδια τρομοκρατία κυριαρχεί και στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών, με συναδέλφους μέσω εταιρειών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απειλή απόλυσης. Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε μάχη για να μπει τέλος στα σύγχρονα κάτεργα.

Στηρίζουμε τον αγώνα της απολυμένης συναδέλφου και του σωματείου τους.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων.  

·           Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση της συναδέλφου Έφης Γκιουρέ

·           Κάτω η εργοδοτική τρομοκρατία – προστασία της συνδικαλιστικής δράσης

·           Απαιτούμε εργασία με αξιοπρέπεια ενάντια σε συνθήκες «μαύρης» εντατικοποίησης και συνεχούς παρενόχλησης από τους προϊσταμένους

·           Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και των εργολαβιών

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051

Δεν υπάρχουν σχόλια: