Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ανακοίνωση για τη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ 18/11

 

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν!»

 

Στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ, η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ για άλλη μια φορά πρόβαλε ένα εξωφρενικό σενάριο στις ομιλίες των συνδικαλιστών τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν πετύχει ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και είμαστε «μια όαση» στην Εθνική σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Μαζί τα ψήφισαν όλα, μαζί κοκορευόντουσαν.

Δεν βλέπουν τίποτα κακό στη μείωση προσωπικού και τις «εθελούσιες».  Δεν άκουσαν για την τεράστια κερδοφορία της Τράπεζας, το πάρτι ειδικών συνεργατών.

Αντίθετα, μας είπαν ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τεχνολογία», δηλαδή πρέπει να αποδεχτούμε την τεράστια επίθεση των τραπεζιτών στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.  Λες και δεν μπορεί η τεχνολογία να λειτουργεί υπέρ μας. Αδιανόητο για συνδικαλιστές να υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να καταφέρουμε πολλά»…

Η συμμετοχή ήταν η μικρότερη των τελευταίων ετών, αφού την παρακολούθησαν 560 συνάδελφοι, δηλαδή πιο λίγο από το 15% των μελών του Συλλόγου, ενώ στις ψηφοφορίες ήταν παρόντες σχεδόν οι μισοί. Πολλοί μάλιστα προσήλθαν συνεννοούμενοι μόνο για αυτό.

Ο διοικητικός απολογισμός του ΣΥΕΤΕ υπερψηφίστηκε με μικρή πλειοψηφία, καθώς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανάρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα οι ίδιοι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ, σχεδόν η μισή αίθουσα καταψήφισε. Ζητήσαμε να γίνει καταμέτρηση αλλά ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης (ΔΗΣΥΕ) αρνήθηκε, για να μην καταγραφεί το μικρό ποσοστό υπερψήφισης.

Επομένως, η ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ που κάνει λόγο για «μαζική συμμετοχή» και «συντριπτική πλειοψηφία» τους γελοιοποιεί ακόμα περισσότερο στα μάτια όσων δεν είναι γαλαζοπράσινοι φρουροί, ενώ θα έπρεπε να τους προβληματίσει η απαξίωση που δείχνει η μεγάλη αποχή.

Αρνήθηκαν να θέσουν σε ψηφοφορία την πρόταση που καταθέσαμε σαν Πρόταση Προοπτικής για κήρυξη απεργίας στα μέσα Δεκέμβρη με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στην Εθνική. Φοβήθηκαν πραγματικά μην ψηφιστεί ή δεν θέλουν να παίρνονται αποφάσεις στη Γεν. Συνέλευση;

Ο Πρόεδρος δε του ΣΥΕΤΕ αστειεύτηκε στο κλείσιμο με το τι θα σήμαινε η καταψήφιση του απολογισμού. Προσπάθησε να δημιουργήσει αγωνία στο ακροατήριο και το κράτησε για τον εαυτό του. Προφανώς όμως αυτά προβλέπονται από το καταστατικό, που οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακές του το έχουν κάνει κουρελόχαρτο (πχ με τη μη εγγραφή συναδέλφων).

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η απουσία συμμετοχής των εργαζόμενων έχει συνέπεια να αναπαράγεται αυτός ο εκφυλισμένος συνδικαλισμός. Μόνο η μαζική παρουσία, δράση, ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων μπορεί πραγματικά να δώσει ζωντάνια και νόημα στις γενικές συνελεύσεις, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να βάλει ένα φρένο στον κατήφορο των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Μόνο ένα εργατικό κίνημα ακηδεμόνευτο, συγκρουσιακό, ριζοσπαστικό μπορεί να έχει μικρές και μεγάλες νίκες για τους εργαζόμενους.

Γιατί, όπως υποστηρίξαμε και στη Γενική Συνέλευση, και πριν 50 χρόνια οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι «είναι αδύνατο να ρίξουμε τη χούντα», όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ακόμα και μια μικρή μειοψηφία με όραμα μπορεί να κάνει τη διαφορά, να εμπνεύσει και έτσι  ό,τι φαίνεται ακατόρθωτο να γίνει πράξη.

 

27-11-2023

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: