Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση για το ΤΥΠΕΤ - Κάλεσμα στη Γ. Συνέλευση του Ταμείου Υγείας στις 16/4

 

Ο «μετασχηματισμός» του ΤΥΠΕΤ βλάπτει σοβαρά την υγεία και τη ζωή μας!

Η Διοίκηση της ΕΤΕ «σκοτώνει» το ΤΥΠΕΤ, ο υποταγμένος συνδικαλισμός που το διοικεί έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάρρευσή του!

 

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Παραμονές της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου Υγείας, και η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι η ίδια με την περυσινή. Είναι πολύ χειρότερη.

Για άλλη μια φορά, η ΠΑΣΚΕ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο ταμείο, επέλεξε να διεξάγει τη συνέλευση Τρίτη απόγευμα, αποκλείοντας τους χιλιάδες συναδέλφους από την επαρχία, αλλά και από την Αττική.

Είναι σαφές το μήνυμα που στέλνουν: δεν θέλουν τη συμμετοχή των συναδέλφων, φοβούνται να θέσουν τον απολογισμό της Διοίκησης στην κρίση όλων των μελών του Ταμείου Υγείας.  

Ήδη έχουν αρχίσει και κάνουν περιοδείες, αφού έρχονται εκλογές τον Μάιο στο Ταμείο Υγείας, και παρουσιάζουν το θεάρεστο έργο τους. Θα θέλαμε βέβαια να έχουμε ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, όμως ο απολογισμός και προϋπολογισμός μοιράζονται την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης στους παρόντες.

Μόνο οι παρατάξεις του ΔΣ γνωρίζουν αλλά τα κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό, δεν θέλουν να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι , να γίνουν κοινωνοί της δραματικής κατάστασης του Ταμείου, των σοβαρών αλλαγών που γίνονται και έχουν όλες μια κατεύθυνση: να βάζουμε οι ασφαλισμένοι το χέρι στην τσέπη, αφού το ταμείο οικονομικά καταρρέει.

·      Το Ταμείο παρουσιάζει έλλειμμα από το 2018 και μετά, αφού λόγω εθελουσιών, τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, με απλά λόγια. Κάθε χρόνο συσσωρεύεται και περισσότερο. Το χρέος του Ταμείου σε φορείς δημοσίου κλπ είναι πάνω από 50 εκ ευρώ. Αυτές οι τρύπες δεν κλείνουν με τίποτα, ειδικά όταν η ΕΤΕ γλιτώνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τη μείωση προσωπικού.

·      Το οδοντιατρείο άρχισε επίσημα να λειτουργεί ως ιδιωτικός φορέας, αφού μπήκε τιμολόγιο εργασιών. Χωρίς καμία ενημέρωση επίσημη, μάλλον κόβουν «κουστούμι» όπως ένας ιδιώτης. Συχνά δε ακυρώνουν τα ραντεβού και τα μεταθέτουν αργότερα, για έναν απλό καθαρισμό μπορεί κάποιος τελικά να επισκεφτεί το οδοντιατρικό κέντρο μέχρι και 4 μήνες μετά!

·      Οι ελλείψεις κάποιων ειδικοτήτων στα εξωτερικά ιατρεία είναι τέτοιες, που το ραντεβού κλείνεται σε 3 μήνες!

·      Μπορεί επικοινωνιακά και προεκλογικά να διαφημίζουν προγράμματα εξετάσεων (βλ γυναικολογικούς ελέγχους τον Απρίλιο), όμως την ίδια στιγμή όποιος αναζητεί ραντεβού για υπέρηχο βρίσκει διαθέσιμο πάνω από 3 μήνες μετά! Έτσι, αφού πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να περάσει τόσο μεγάλο διάστημα, αναγκάζονται και καταφεύγουν σε ιδιωτικούς φορείς και πληρώνουν για υπέρηχους αρκετά μεγάλα ποσά.

·      Έχουμε αναφέρει ξανά την πρόσφατη πρακτική για τους ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, να τους παραπέμπουν σε επιτροπή που τους κάνει «σύσταση» να τα λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ ή να λαμβάνουν άλλο φάρμακο γενόσημο με την ίδια δραστική ουσία, που όμως μπορεί να έχει παρενέργειες. Όλα μπαίνουν στη λογική του κόστους, και κυρίως η υγεία μας. 

 

Το ταμείο Υγείας ανήκει στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΕΤΕ!

 

Η πλειοψηφία του Ταμείου, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, διοικεί με πλήρως ιδιωτικοποιημένα κριτήρια, με λογική ιδιωτικής επιχείρησης που δεν βγαίνει, σαν να είναι ιδιωτικός φορέας υγείας. Έχουν καταφέρει να χάσει το Ταμείο το χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης, αφού η Τράπεζα έχει βάλει καιρό χέρι με το περίφημο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που επέβαλε τον Δεκέμβρη του 2020.

Παράλληλα, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις λειτουργούν σαν κλειστό κλαμπ, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΔΣ δεν ανακοινώνονται, ενώ δεν ενημερώνει και καμιά άλλη παράταξη από το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ. Τους βολεύει και το αντιδημοκρατικό καταστατικό, που αποκλείει τους συνταξιούχους από το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ενώ αποκλείουν τους συνταξιούχους μέχρι και με face control από τη Γ. Συνέλευση.

Τους βολεύει που υπάρχουν απαράδεκτοι όροι, όπως για τη συμμετοχή στις εκλογές στην Αττική, που απαιτείται ο αριθμός των 40 συναδέλφων (20 τακτικοί και 20 αναπληρωματικοί), κι έτσι αποκλείονται οι μικρές κινήσεις, που δεν έχουν καν την ευκαιρία να τεθούν στην κρίση των ασφαλισμένων.

Τα ζητήματα της υγείας δεν είναι για να αδιαφορούμε ή για να κάνουν παιχνίδια οι συνδικαλιστές της καρέκλας. Σήμερα το σύστημα έχει διαλύσει πλήρως τις δημόσιες δομές υγείας και περίθαλψης και η λογική είναι «όποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει, αφήνεται στην τύχη του ή πεθαίνει». Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νόμοι της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις εκδοχές, έχουν σκοπό να βάζουμε το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι, και να κερδοσκοπούν ασύστολα οι κλινικάρχες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ιδιωτικά κέντρα υγείας.

Την ίδια κατηφόρα έχει πάρει και το ΤΥΠΕΤ, με κύρια υπεύθυνη τη Διοίκηση της Εθνικής, που στο όνομα περικοπής του κόστους, στερεί τεράστιους πόρους πλέον από το ΤΥΠΕΤ. Δεν ξεχνάμε το ΛΕΠΕΤΕ και πόσα χρήματα σταμάτησαν να εισρέουν στο Ταμείο Υγείας, τις εθελούσιες, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Για να σωθεί το Ταμείο, με αξιοπρεπείς παροχές, κι όχι με το να είναι διακοσμητικό και να καταφεύγουμε σε ιδιωτικούς φορείς, πρέπει να διεκδικήσουμε συνδικαλιστικά, από κοινού το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ με το ΣΥΕΤΕ, το να πληρώσει γενναία η Εθνική Τράπεζα! Να καταβάλει το ποσό για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Ταμείου, η ΕΤΕ τα δημιούργησε με την πολιτική της, το ποσό των 2,3 εκ που έχει συμφωνηθεί στην επιχειρησιακή δεν φτάνει για τίποτα.

 Να σταματήσουν οι εθελούσιες, να γίνουν μαζικές προσλήψεις, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ένταξη των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στο ΤΥΠΕΤ, αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα, θα μπαίνουν εισροές στο Ταμείο. Αντ΄ αυτού, οι παρατάξεις του ΤΥΠΕΤ μεριμνούν μόνο πώς θα κόψουν από τις παροχές και θα αυξήσουν τη δική μας συμμετοχή.

Οι εκλογές του ΤΥΠΕΤ που θα γίνουν το Μάιο είναι πραγματική ευκαιρία, είναι στα χέρια μας η τύχη του Ταμείου. Να μην το αφήσουμε ξανά στα χέρια των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αλλά και όλων που συμμετέχουν μειοψηφικά στο ΔΣ και δεν παίρνουν την παραμικρή πρωτοβουλία, μόνο προεκλογικά θα εμφανιστούν και οι άλλες παρατάξεις (ΔΑΣ, Ενιαία, Μπροστά, Συτατε, Σεπετε).

Η Πρόταση Προοπτικής, όντας η μόνη κίνηση που δεν έχει κανέναν αποσπασμένο συνάδελφο, καμιά διευκόλυνση όπως όλες οι άλλες παρατάξεις και Σύλλογοι, απευθύνει κάλεσμα στους συναδέλφους να στηρίξουν την προσπάθειά μας για να συμμετέχουμε στις εκλογές στην Αττική, με το ψηφοδέλτιο  «Πρόταση Προοπτικής – Μέτωπο για το ΤΥΠΕΤ».. Θα είναι άδικο να αποκλειστούμε λόγω του αριθμού των 40 υποψηφίων, αυτό βολεύει τις μεγάλες παρατάξεις και θα έχουμε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα.

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση του ΤΥΠΕΤ! Με δράση και κινητοποίηση, όχι με ανάθεση ή αποχή. Πρώτο βήμα η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ, η καταψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και του ελλειμματικού προϋπολογισμού που θα προτείνει η πλειοψηφία!

Με κοινό μέτωπο εργαζομένων και συνταξιούχων, αφού όλοι έχουν πληρώσει και πληρώνουν εισφορές και έχουν συμφέρον. 

 

Όλοι - όλες στη Γ. Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ, 16/4 στις 16.00 

 

Στις 17/4 απεργούμε πανελλαδικά και κατεβαίνουμε στους δρόμους

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: