Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Επιστολή συναδέλφου από π. Εθνοκάρτα προς πολιτικά κόμματα και συνδικάτα

Λάβαμε σήμερα 10 Αυγούστου και αναδημοσιεύουμε την επιστολή του συναδέλφου από πρώην Εθνοκάρτα..
Προς : ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ( ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ , ΛΑΟΣ )
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ (ΓΣΕΕ , ΟΤΟΕ , ΣΥΕΤΕ)


Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν αντέχει άλλες «δημόσιες σχέσεις» στις πλάτες των εργαζομένων


Την Τετάρτη 15 Ιουλίου η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ και ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ συναντήθηκε με εκπρόσωπους του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία του κόμματος .
Το δελτίο τύπου της ΟΤΟΕ όσο και η ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ σχετικά με την συνάντηση είναι γενικά και αόριστα !!!
Οι δηλώσεις του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Ραγκούση, είναι καθαρά επικοινωνιακές καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να εκφράζει την ειλικρινή συμπαράσταση στους εργαζομένους !

Δεν δεσμεύτηκε το ΠΑΣΟΚ ότι όταν θα αναλάβει και πάλι την διακυβέρνηση του ταλαίπωρου αυτού τόπου με νόμο θα «βαφτίσει» την ΕΕΤ εργοδοτική οργάνωση και θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα προστατεύει τους εργαζόμενους υποχρεώνοντας τον ΣΕΒ, την ΕΕΤ και, όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις να σέβονται τις κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας !!!!
Δεν δεσμεύτηκε επίσης το ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση «κόλαφο» του εφετείου για το ΕΤΑΤ που δικαίωσε το Σύλλογο της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ότι, όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός Επικουρικού Ταμείου για όλους ανεξαιρέτως τους τραπεζοϋπαλλήλους και, να σταματήσει με νόμο άμεσα η ασφάλιση των νέων εργαζομένων στις τράπεζες στο ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ .
Οι πανηγυρικές δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως της εκπρόσωπου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με την απόφαση του εφετείου δεν συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις του Κινήματος σχετικά με το ασφαλιστικό των Τραπεζών !

Το γεγονός ότι το ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ τραπεζοϋπαλλήλων που επί σειρά ετών άκουγαν αλλά δεν έβλεπαν οι εργαζόμενοι του κλάδου και, αντί αυτού είδαν και τα Ταμεία Κύριας Σύνταξης τους να ενσωματώνονται στο ΙΚΑ με το νόμο Ρέππα , είναι επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα ότι το Κίνημα εξακολουθεί να «εμπαίζει» τους εργαζομένους και να μην έχει καν το θάρρος να προτείνει μέτρα υπέρ των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους !!!
Η ηγεσία της ΟΤΟΕ και του ΣΥΕΤΕ(που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) αντί να πιέζει προς κοινωνικά αποδεκτές λύσεις που αφορούν τα προβλήματα των εργαζομένων ( κλαδική σύμβαση , ασφαλιστικό ) αναλώνεται σε συναντήσεις- κινήσεις εντυπωσιασμού οι οποίες εκτός από τους ίδιους δεν ωφελούν κανέναν άλλο !!!
Άλλωστε τα συνδικαλιστικά στελέχη του Κινήματος έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι πρώτος στόχος είναι η αναρρίχηση στα ανώτερα αξιώματα ( Κόμμα , ΓΣΕΕ , Βουλή των Ελλήνων ) και μετά τα συμφέροντα των εργαζομένων !!!!
Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την αδυναμία ή ανεπάρκεια αν θέλετε της αριστεράς να επιβάλει μια συγκεκριμένη ατζέντα προάσπισης των εργασιακών κεκτημένων αρχικά και, δυναμική διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων δείχνει το πόσο βαθιά νοσεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα !!!
Οι εργαζόμενοι δείχνουν μια εμφανή αποστροφή προς τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ και γενικότερα των Συνδικάτων κατηγορώντας τους ότι απλώς κάνουν «δημόσιες σχέσεις» με τους εργοδότες φροντίζοντας για το προσωπικό τους βόλεμα.
Έτσι η πλειοψηφία του κόσμου της Εργασίας που ανήκει πολιτικά στο χώρο της κεντροαριστεράς απέχει από τα συνδικαλιστικά πράγματα ενώ η νέα γενιά των 500 ευρω , πλέον ,αποστρέφεται σχεδόν στο σύνολο της το υφιστάμενο πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο !!!
Η γενιά των 50+ είναι αυτή που στη πλειοψηφία της ξέχασε τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες στους οποίους η ίδια πρωτοστάτησε και, έχει ταυτιστεί πλήρως με το υπάρχον πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο, αγνοώντας επιδεικτικά τις νέες γενιές και τα προβλήματα που τους αφήνουν ως παρακαταθήκη.
Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν αντέχει άλλες «δημόσιες σχέσεις» στις πλάτες των εργαζομένων !!!

Η ΟΤΟΕ υποχρεούται να διεκδικήσει και να απαιτήσει να δεσμευτούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης :

Α) Με νομοσχέδιο διασφάλιση των κλαδικών συμβάσεων και την αναγνώριση της ΕΕΤ ως εργοδοτικής οργάνωσης !!!

Β)Τη δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ για όλες τις τράπεζες και την μεταφορά όλων των ασφαλισμένων τραπεζοϋπαλλήλων από το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ στο νέο Ταμείο !!!
Το νέο Ταμείο μπορεί να στηθεί στα πρότυπα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (αυτοδιαχειριζόμενο) υπό την αιγίδα της ΟΤΟΕ .

Γ)Τη δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ στα πρότυπα του ΤΥΠΕΤ .

Εάν η ηγεσία της ΟΤΟΕ δεν ασπαστεί το ανωτέρω τρίπτυχο είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια πιθανόν να μην έχει λόγο ύπαρξης !!!
Η σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού των τραπεζοϋπαλλήλων και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ενοικιαζομένου προσωπικού στον κλάδο μας, είναι «αγκάθια» τα οποία οι ηγεσίες της ΟΤΟΕ δεν επιχείρησαν ποτέ να «κόψουν» και, πλέον «ματώνουν» τα κεκτημένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων !!! Τέλος, ήρθε η ώρα η ηγεσία της ΟΤΟΕ να εφαρμόσει τον νόμο 1264/1982 όπως ισχύει σήμερα και το άρθρο 20 του νόμου αυτού προβλέπει τα ακόλουθα :
Εργαζόμενοι του κλάδου ή της επιχείρησης που δεν είναι μέλη της
συνδικαλιστικής οργάνωσης που κήρυξε απεργία μπορούν να λάβουν μέρος σ`
αυτή.
"Εργαζόμενοι της επιχείρησης που δεν είναι μέλη καμιάς
συνδικαλιστικής οργάνωσης μπορούν να λάβουν μέρος σε απεργία που κήρυξε
νόμιμα η πλέον αντιπροσωπευτική σε σχέση με την εργασιακή ιδιότητα
οργάνωση".
Σύμφωνα με το νόμο η ΟΤΟΕ στις απεργίες που προκηρύσσει μπορούν να συμμετέχουν και ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι του κλάδου.
Δεν υπάρχει λόγος πλέον η ηγεσία της ομοσπονδίας σε κάθε ανακοίνωσή της με την οποία προκηρύσσει μια απεργιακή κινητοποίηση να μην αναγράφει ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαρτήτως οι εργαζόμενοι στον κλάδο, δηλαδή και οι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι.
Παρακαλώ και προκαλώ όλους τους πολιτικούς και συνδικαλιστές να τοποθετηθούν δημόσια με πράξεις και με δεσμεύσεις όσον αφορά τα σημερινά προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων , μόνιμων και ενοικιαζόμενων .




Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: