Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής

Βγήκε νέα ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής, που σε λίγες μέρες θα φτάσει σε όλα τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα για να μοιραστεί από τους συναδέλφους!
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010


Η εξέγερση είναι το δίκιο του εργαζόμενου!


Στο τέλος των 100 ημερών κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όλη η ατζέντα ανοίγεται πλέον ξεκάθαρα δυσοίωνη για τους εργαζόμενους. Υπό την καθοδήγηση της ΕΕ που ζητάει ακόμη σκληρότερα μέτρα, ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στην επόμενη 3ετια περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την εργατική τάξη και έρχεται να ισοπεδώσει και τις τελευταίες κατακτήσεις της.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης σταθεροποιεί μόνο μια πραγματικότητα: ότι την κρίση που δημιούργησαν κεφάλαιο και κυβερνήσεις θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και πάλι!

Η αντεργατική λαίλαπα που έρχεται να σαρώσει τις ζωές μας είναι πρωτοφανής:
πάγωμα και μειώσεις μισθών- συντάξεων- επιδομάτων για την επόμενη 3ετια
νέος αντιασφαλιστικός νόμος, με καθιέρωση πλέον αντιαποδοτικότητας και εισαγωγή 3 πυλώνων στην ασφάλιση
ληστρική φοροεπιδρομή με αύξηση άμεσων και έμμεσους φόρων
γενίκευση ελαστικής εργασίας με νέο αντεργατικό νόμο
νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων 2,5 δις με ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων.
μείωση δαπανών της δημόσιας υγείας και παιδείας με τελικό στόχο την εξάλειψη τους και την προώθηση των ιδιωτικών μοντέλων

Αυτά που δεν μας λένε…

Το σύστημα έχει εξαπολύσει ιδεολογική τρομοκρατία στο όνομα των ελλειμμάτων-χρέους, ενώ οι ίδιοι άδειασαν τα ταμεία του κράτους χαρίζοντάς τα στους τραπεζίτες και τους εργοδότες. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΝΔ – με συμφωνία του ΠΑΣΟΚ- υποστήριζε ότι δεν έχει χρήματα για παιδεία - υγεία, δώριζε με άνεση στις τράπεζες 28 δις για να τις “σώσει”. Αποκρύβουν ότι μας ζητούν να κάνουμε κι άλλες θυσίες για να μη μειωθούν τα κέρδη τους όταν :
-η ανεργία έχει αυξηθεί στο 10% για το 2010 κι αναμένεται μεγαλύτερη.
-τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ είναι στο κόκκινο, αδυνατώντας να πληρώσουν συντάξεις,
-το 20% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω απ΄ το όριο της φτώχειας.

Μας κρύβουν ότι:

Η ίδια η φοροεπιδρομή εν μέσω οικονομικής κρίσης θα συντρίψει ακόμη περισσότερο τη πλειοψηφία των εργαζόμενων που στενάζει κάτω από το βάρος των υπέρογκων δανείων που φορτώθηκε για να διασφαλίσει την ύπαρξη της.
Το κεφάλαιο δείχνει με θράσος ότι δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων για να έχει κέρδη και οι εργαζόμενοι-λεμονόκουπες πετιούνται πλέον μαζικά. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις με τις επιδοτήσεις και τους χαρίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους.
Το κεφάλαιο ακόμη και στην κρίση του έχει κέρδη. Τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν ευνοϊκότερο φόρο. Η Εθνική ήταν η 2η κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας το 2008, ενώ το πρώτο εννιάμηνο του 2009 είχε κέρδη 1 δις ευρώ.


Εθνική: νέα διοίκηση, ίδια ήθη κι έθιμα…

Στα ίδια πλαίσια κινείται η διοίκηση ΕΤΕ, παρά τις «φωνές» (ΠΑΣΚΕ) που θέλουν να μας πείσουν ότι η νέα διοίκηση δήθεν θα έχει φιλεργατικό πρόσωπο. Επιχειρησιακή δεν υπογράφτηκε για το 2009 και στην 1η συνάντηση με το ΣΥΕΤΕ (βλ δελτίο τύπου Πρότασης Προοπτικής 11/2009) ο κυνισμός τους περίσσευε.. Στην Γ.Σ. της Τράπεζας στις 14/1, οι Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν κατά 15% τους μισθούς τους, από 30.000 σε 25.000 € μηνιαίως (Ελευθεροτυπία 18/1). Μήπως μας δουλεύουν?? Ή μήπως δεν ξέρουν ότι ο πρώτος μισθός του τραπεζοϋπαλλήλου είναι 800 ευρώ? Μέχρι τα χρήματα για την πίτα του προσωπικού έκοψαν για να δώσουν σε συγκεκριμένα ιδρύματα (γιατί δεν έκοβαν τα μπόνους των στελεχών;), δήθεν για να δείξουν φιλανθρωπικό πρόσωπο, αλλά και για να τύχουν φοροαπαλλαγών. Όμως τα επιτόκια των δανείων τους δεν είναι καθόλου «φιλανθρωπικά».

Η δική μας απάντηση: ανεξάρτητο μαχητικό εργατικό κίνημα!

Απέναντι σε μια τέτοια επίθεση, καμιά ανακωχή – καμιά αναμονή δεν μπορεί να υπάρξει! Χρειάζεται ένα νέο εργατικό κίνημα που θα είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος στην επίθεση που έρχεται. Που θα αναπτυχθεί με Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, που θα καθορίσουν ένα Πρόγραμμα δράσης στη βάση των εργατικών αναγκών. Διεκδικήσεις που δεν θα αρκούνται στην υπεράσπιση των παλιών δικαιωμάτων που εξαλείφονται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά που θα βάζουν μπροστά νέες κατακτήσεις για τη σύγχρονη εργατική τάξη.

Να πάμε κόντρα στα σχέδια τους! Να χαράξουμε μια νικηφόρα πορεία!

Οι αγώνες που αναπτύσσονται φέρνουν ελπίδα! Τα αγροτικά μπλόκα, η κατάληψη των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ελίτ, η ηρωική απεργία των Αιγυπτίων ψαράδων στη Μηχανιώνα είναι σπέρματα αντίστασης που δείχνουν το δρόμο του αγώνα σε όλους μας. Η απεργία της 17ης Δεκέμβρη (συμμετείχαν 13 ομοσπονδίες, 15 εργατικά κέντρα, 100ντάδες πρωτοβάθμια σωματεία) ήταν ένα μικρό βήμα από το εργατικό κίνημα, που τόλμησε να στείλει το μήνυμα της ανυπακοής κόντρα στο ξεπούλημα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που έδωσε «χέρι βοηθείας» στο σύστημα για την εφαρμογή των μέτρων, μην προκηρύσσοντας απεργία ενάντια στο σκληρότερο προϋπολογισμό μετά τη μεταπολίτευση, παίζοντας το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ήδη η ΑΔΕΔΥ και άλλες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία προκήρυξαν απεργία στις 10 Φλεβάρη, κι άρα μπορεί να δημιουργηθεί ένα απεργιακό κύμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως μια πρώτη απάντηση του εργατικού κινήματος.
Καλούμε το ΣΥΕΤΕ και την ΟΤΟΕ να προκηρύξει απεργία στις 10 Φλεβάρη, καλούμε τους συναδέλφους με Γ. Συνελεύσεις ή κείμενα υπογραφών να ζητήσουν απεργία προς το ΔΣ, ώστε να συντονιστούμε και να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους.

Να διεκδικήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις:

§ Ενιαίο κατώτερο μισθό 1.500 ευρώ, για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Κατάργηση των μπόνους, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
§ Μείωση των ωρών εργασίας στις 30 (8-2, Δευτέρα – Παρασκευή) με προοπτική τη μείωση του εργάσιμου χρόνου στο μισό για την ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας με δημιουργία νέων θέσεων. Καμιά απλήρωτη υπερωρία.
§ Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σουφλιά, Ρέππα, Πετραλιά. Σύνταξη για όλους στα 55 (γυναίκες στα 50), μειωμένα όρια ηλικίας για μητέρες με ανήλικα. Σύνταξη ίση με το τελευταίο συντάξιμο μισθό. Να γυρίσουν πίσω όλα τα κλεμμένα στα ταμεία.
§ Επιστροφή των 28 δις από τις τράπεζες.
§ Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με μόνιμη, πλήρη απασχόληση. Όχι στις συμβάσεις, την ελαστική απασχόληση, τον θεσμό της ενοικίασης, στην εκχώρηση εργασιών σε εταιρείες (καθαριότητα, πληροφορική κ.α.).
§ Άμεσες, μαζικές προσλήψεις προσωπικού που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες και ενταγμένο στους οργανισμούς από την πρώτη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: