Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Νέο σκάνδαλο της ΠΑΣΚΕ: υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση ‘09 με 0€ αύξηση!

Η κατρακύλα της ΔΗΣΥΕ δεν έχει τέλος. Στο ΔΣ του Συλλόγου της 25/10, ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ ανακοίνωσε στις υπόλοιπες παρατάξεις ότι αφού συναντήθηκε μόνος του (!) με τη Διοίκηση για την επιχειρησιακή σύμβαση του 2009, δέχεται την πρόταση της τράπεζας:
  • Οικονομικά: καμία αύξηση σε κανένα επίδομα, καμιά θέσπιση νέου επιδόματος, δανεισμός των συναδέλφων(!): 60% έκπτωση (σε σχέση με τους πελάτες) στους τόκους για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετατροπή καταναλωτικών σε στεγαστικά κλπ.
  • Θεσμικά: 3 μέρες άδεια για νοσηλεία παιδιού, σωρευτική άδεια σε μητέρες διδύμων.

Αυτή ήταν η πρόταση της Διοίκησης: να μην πάρουμε φράγκο! Πέρασε με 13 ψήφους της ΔΗΣΥΕ υπέρ, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις ψήφισαν κατά (13-11).

Οι ευθύνες του ΣΥΕΤΕ είναι τεράστιες κι εγκληματικές. Κωλυσιέργησε 1,5 χρόνο, περιμένοντας δήθεν να αλλάξει η διοίκηση Αράπογλου, αλλά έκανε τα ίδια και με τη νέα διοίκηση. Δεν ρώτησε τους συναδέλφους καμία στιγμή για τις διεκδικήσεις, για τη μορφή των αγώνων. Δεν επιδίωξε να συντονιστεί σε κοινό αγώνα με άλλα σωματεία που διεκδικούν και εκείνα την υπογραφή επιχειρησιακής. Δεν προκήρυξε ούτε μία 24ωρη απεργία, παρότι από την αρχή η Διοίκηση αρνούνταν σχεδόν όλα τα αιτήματα. Πότε περιμένουν ότι θα διεκδικήσουμε επιχειρησιακή σύμβαση για το 2010? Του παραχρόνου?

Κι έρχεται τώρα η ΔΗΣΥΕ, που τα έχει βρει με τη Διοίκηση Ράπανου να μας ξεπουλήσει! Δεν έχουν τη νομιμοποίηση των συναδέλφων να μας εκπροσωπήσουν. Να μην τολμήσουν να καμαρώσουν για τη σύμβαση, ότι δήθεν μας διασφαλίζει. Κάνουν πλάτες στην τράπεζα που τόσα χρόνια έβγαζε υπερκέρδη πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και σε αυτούς που για χρόνια έβγαζαν εκατομμύρια, να μας φορτώσουν τώρα τη μείωση των κερδών.

Είναι πρόκληση η στάση της Διοίκησης που :

  • σταμάτησε να δίνει τη νόμιμη αποζημίωση στους συνταξιοδοτούμενους, και πρέπει να καταφύγουν στα δικαστήρια
  • προσλαμβάνει εξωτερικούς συμβούλους με 4-5.000 € από τη Eurobank κι ανανεώνει τις συμβάσεις δεκάδων άλλων, ενώ αμείβει εκατοντάδες ενοικιαζόμενους με 700-800 €.
  • έχει παγώσει τις προσλήψεις των 230 προσληφθέντων στην επαρχία.
  • ανακοινώνει συνεχώς περικοπές δαπανών, εγκρίνει όλο και λιγότερες υπερωρίες, καθυστερεί προκλητικά στην πληρωμή τους, συνεργάζεται με εταιρείες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, πίεσε το προσωπικό για την ΑΜΚ, ενώ έδωσε χιλιάδες € σε διαφημίσεις για να «ευχαριστήσει» τους πελάτες για τη συμμετοχή τους στην αύξηση.

Πιο προκλητική όμως είναι η στάση του ΣΥΕΤΕ, που δεν έχει κοντράρει στο ελάχιστο τη Διοίκηση, έχει δεχτεί όλα τα παραπάνω, αρνείται να οργανώσει τους συναδέλφους, να διεκδικήσει προσλήψεις! Για τους ίδιους φρόντισαν: στη σύμβαση έγινε δεκτό το αίτημα να ισχύσουν τα ίδια προνόμια για τους αποσπασμένους συνδικαλιστές στο ΤΥΠΕΤ, με αυτούς του ΣΥΕΤΕ, ενώ σχεδιάζουν να μεταστεγάσουν το σύλλογο σε ακόμα μεγαλύτερα γραφεία! Εμείς προτείναμε να συγκληθούν έκτακτες Γεν. συνελεύσεις, να οργανωθούν δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να κατεβάσουμε τα ρολά και τους διακόπτες σε ΚΜ, Dealing Room κ.λπ.

Να μην τους αφήσουμε! Ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Να οργανώσουμε την πάλη μας, με συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, ανυπακοή στα σχέδιά τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις των διευθυντών, να μην κάνουν ούτε 1 απλήρωτη υπερωρία, να πάρουν όλοι τις άδειές τους (που πλέον δεν μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά), να δημιουργήσουν δίκτυα αλληλεγγύης, να αποδοκιμάσουν τους συνδικαλιστές που μας έφεραν ως εδώ.

Να ξεσηκωθούμε ενάντια στο μνημόνιο, την υποταγή, το συμβιβασμό και τα παζάρια.

Η υπογραφή κλαδικής σύμβασης είναι ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί το εργατικό κίνημα στις τράπεζες. Να παραμερίσουμε τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές. Να παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι για να μην περάσουν τα σχέδια των τραπεζιτών, να πάρουμε ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό, να μη γίνουν απολύσεις στο όνομα των συγχωνεύσεων, να μην οδηγηθούμε στη ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων.

29-10-2010

1 σχόλιο:

Πρόταση Προοπτικής είπε...

Για λόγους ιστορικής τάξης υπενθυμίζουμε ότι η Πρόταση Προοπτικής το Σεπτέμβρη του 2009 είχε εκδώσει και διακινήσει ανακοίνωση με θέμα την Επιχειρησιακή Σύμβαση του 2009 ενώ το Μάρτη του 2010 είχε αποστείλει στο ΣΥΕΤΕ επιστολή με την οποία εγκαλούσε τα μέλη του ΔΣ για τη στάση τους απέναντι στο θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης και ζητούσε την άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης μέσα από την οποία οι συνάδελφοι θα αποφάσιζαν το διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στη διοίκηση της ΕΤΕ.