Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Χαιρετισμός του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνοdata, στην Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ της 12-3-2011

Αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνοdata σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε να απευθύνουμε χαιρετισμό στην συνέλευσή σας.

Διανύσαμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε μέχρι εδώ σήμερα. Η Εθνοdata δραστηριοποιείται στον χώρο εδώ και 30 χρόνια, απασχολεί 350 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 300 δουλεύουμε σε διευθύνσεις της Τράπεζας όπως: Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Κεντροποιημένων Υπηρεσιών, Συναλλακτικής Τραπεζικής, Εσωτερικού Ελέγχου Επιθεώρησης, Οργάνωσης, Πληροφορικής, ΔΕΛ, ΔΙΔΑΛΤ, κ.α. Αν και βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου η ύπαρξη σωματείου είναι αυτονόητη και η παρέμβασή του για εργασιακά θέματα αυτεπάγγελτη, η έννοια του συνδικαλισμού δεν υπήρχε στο εσωτερικό της εταιρείας.

Ο Σύλλογος στους 12, 13 μήνες της ύπαρξής  του έχει εντάξει πάνω από τους μισούς συναδέλφους στο μητρώο του. Έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε καταθέσει προς διαπραγμάτευση σχέδιο Κανονισμού εργασίας. Την αναγκαιότητα και το όφελος ενός Κανονισμού δεν χρειάζεται να την εξηγήσω σε σας, την γνωρίζετε. Εμείς προσπαθήσαμε να μην αποτελούμε την παραφωνία στον χώρο και να φέρουμε μια ισορροπία στην σχέση εργαζόμενου - εργοδότη όσο μπορεί να γίνει αυτό και όσο έχει επιτευχθεί με κανονισμούς εργασίας σαν αυτούς που ισχύουν στον χώρο των Τραπεζών. Η εταιρεία θέλει να παρουσιάζεται σαν εταιρεία μηχανογραφικών υπηρεσιών αλλά ξεχνάει να μας πει ότι απασχολεί όλων των ειδών τις ειδικότητες: ταμίες-tellers, γραμματείς, (εκτός από τους προγραμματιστές και αναλυτές) για λογαριασμό της μητρικής της Τράπεζας.

Η μικρή μας εμπειρία, ειδικά μετά την αποτροπή απόλυσης συναδέλφου τον περασμένο Οκτώβριο μας έδειξε ότι η αλληλεγγύη και την συμπαράσταση των εργαζομένων συναδέλφων μπορείς να έχεις αποτελέσματα που εξαρχής φαντάζουν ανέλπιστα. Χωρίς την παρέμβαση του ΣΥΕΤΕ, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση συναδέλφων της Τράπεζας δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Οι συνάδελφοι της Εθνοdata έχουμε ήδη πάρει το πρώτο μας μάθημα,  έχουμε συνειδητοποιήσει την δύναμη της ενότητας.

Διαφορετικά συνάδελφοι, το νέο μοντέλο εργαζόμενου πλάθεται δίπλα μας, τόσο δίπλα μας όσο είναι το Contact center της Τράπεζας. Εκεί ο εργαζόμενος μέσα στο οχτάωρο και εκτός από τα προκαθορισμένα και επακριβώς χρονομετρημένα διαλείμματα δεν προλαβαίνει να ανταλλάξει ούτε μια κουβέντα με τον διπλανό του, δεν επιτρέπεται να έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο ακόμα και είναι ο γονιός του στο νοσοκομείο και ο συνδικαλισμός θεωρείται ατόπημα -σφάλμα που πρέπει να διορθωθεί.
Όπως φαίνεται έχει ήδη σχεδιαστεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον Τραπεζικό χώρο. Στον αγώνα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα χτυπήματα δεν θέλουμε να είμαστε ο καλοκουρδισμένος απεργιακός μηχανισμός, εμφυτευμένος στο εσωτερικό του συστήματος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένταξή του Συλλόγου μας στην ΟΤΟΕ.

Συνάδελφοι, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, εντός και εκτός Ελλάδας δείχνουν ότι οι αποφασισμένοι κερδίζουν τις νίκες. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: