Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Επιστολή Σωματείου ΕΘΝΟDATA προς ΔΣ ΣΥΕΤΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟDATA
Αρ. Απ. Μ.Π.Πειρ. 21/10, Α.Μ. 4683, Ειδ.Αρ. 1395
Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Τηλ. 6984-073435, email: somateioethnodata@gmail.com


Αρ. Πρωτ.:
Γέρακας / /2011
Προς: Πρόεδρο ΣΥΕΤΕ
           κ. Γιώργο Γιαννακόπουλο

Κοιν. Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ.


Κύριε Πρόεδρε,


Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας θυμίσουμε το πολύ άσχημο εργασιακό κλίμα  στο Contact Center της οδού Θεσσαλονίκης 125 που  απασχολεί πάνω από 200 άτομα ανάμεσα τους 12  υπάλληλοι της Εθνοdata και να θέσουμε υπόψη σας κάποιες ελάχιστες τεχνικές προτάσεις σχετικά με τη διαμόρφωση χώρου εργασίας σε εγκαταστάσεις της Εθνικής Τράπεζας όπου απασχολούνται.

Ως γνωστόν οι υπάλληλοι αυτοί είναι ενοικιαζόμενοι από διάφορες εταιρείες που κάθονται σε γραφεία φέρετρα, μέσα σε τεράστιες αίθουσες-θαλάμους όπου επιχειρείται να επιβληθεί στρατιωτική πειθαρχία. Οι «οδηγίες» που έχουν επιβάλλει, μας αφορούν όλους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Ξέρουμε ότι άμεση επιδίωξη της διοίκησης είναι σύντομα το μοντέλο αυτό να επεκταθεί σε κάθε εργαζόμενο της ΕΤΕ με το πρόσχημα της κρίσης! Εξάλλου τέτοιου είδους έντυπα και «οδηγίες» είναι μόνο η αρχή στο «πνεύμα» του Μνημονίου και σίγουρα στην ίδια κατεύθυνση με την προσπάθεια τραπεζιτών-ΕΕ-ΔΝΤ για μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου όλοι θα είμαστε δούλοι στην ίδια γαλέρα.

Αιτιολογώντας την πρόταση μας θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τα ακόλουθα:
Ο χώρος εργασίας όπως διαμορφώθηκε στον 1ο όροφο του κτιρίου περιλαμβάνει γραφεία διαστάσεων 1,40 x 0,80  τα οποία περιβάλλονται και από τις τρεις πλευρές με ξύλινα χωρίσματα ύψους 1,40m με εσωτερική κάλυψη από ύφασμα. Ο κάθε εργαζόμενος περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό χώρο και συγχρόνως μειώνεται το οπτικό του πεδίο το οποίο φτάνει σε ακτίνα μόλις 0,5m.
Με δεδομένο ότι η κάθε θέση εργασίας δεν είναι πλήρως αποκομμένη από τις διπλανές - αφού το χώρισμα δεν φτάνει μέχρι την οροφή - ο ήχος τελικά δεν εγκλωβίζεται ούτε απορροφάται πλήρως από τα καλύμματα των χωρισμάτων. Το πρόβλημα του θορύβου από την συνύπαρξη 96 ατόμων στον ίδιο χώρο είναι σημαντικό. Επιπλέον τα εν λόγω χωρίσματα δημιουργούν αίσθημα κλειστοφοβίας και απομόνωσης στους συναδέλφους οι οποίοι διαμαρτύρονται για ιλίγγους και πονοκεφάλους. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι η συνεννόηση και άμεση επικοινωνία μεταξύ των εργαζόμενων προσφέρει παρά εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.
Για την δημιουργία ενός πιο κατάλληλου περιβάλλοντος εργασίας θέλουμε να προτείνουμε, με την σύμφωνη γνώμη του τεχνικού ασφαλείας κ. Φιλήμωνα, τις ακόλουθες τεχνικές προτάσεις:
1.         Τα χωρίσματα να τεθούν μέχρι το ύψος του ενός (1) μέτρου πάνω από την επιφάνεια του δαπέδου, όπως ήταν διαμορφωμένα στον Γέρακα. Εφόσον κριθεί απαραίτητο αυτά να φθάσουν σε μεγαλύτερο ύψος τότε να χρησιμοποιηθεί διαφανές υλικό, γυαλί ή πλαστικό.
2.         Για δε την εξάλειψη του θορύβου προτείνουμε χώρισμα από το δάπεδο μέχρι την οροφή το οποίο θα χωρίζει το τμήμα Help Desk από τα υπόλοιπα τμήματα της αίθουσας.

  • ·         Και βέβαια με την ευκαιρία
Καλούμε την διοίκηση να αποσύρει εγγράφως το έντυπο με τίτλο « οδηγίες εργασίας contact center » που αλλοιώνουν ή ακόμα ακυρώνουν τις κατακτήσεις μας.

Σας θυμίζουμε ότι ο ιδιότυπος αυτός «κανονισμός εργασίας» μας πληροφορεί ότι:
  • Απαγορεύεται κάθε προσωπική επικοινωνία χωρίς την λήψη ειδικής άδειας!
  • Απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε προσωπικού αντικειμένου!
  • Απαγορεύεται η απομάκρυνση από την καρέκλα αν δεν ενημερώσουμε τον προϊστάμενο.
  • Για να πάμε τουαλέτα, είναι μέσα στο κανονικό διάλειμμά μας.
  • Υποχρεωνόμαστε να καθόμαστε σε επαγγελματική στάση!
  • Χρησιμοποιούνται όροι όπως: τάξη και καθαριότητα, τάξη & ησυχία, ενδυματολογική ευπρέπεια, ειδική άδεια.
  • Απαγορεύεται η εσωτερική επικοινωνία και αποκρύπτεται το δικαίωμα του υπαλλήλου να αναφέρεται εγγράφως στους ιεραρχικά ανώτερους του Προϊσταμένου του.
  • Το ωράριο καθορίζεται από τους προϊστάμενους, οι όποιοι είναι αρμόδιοι για την τήρηση του άλλα και για την καταστρατήγηση του αν χρειαστεί.

Θέλουμε ο ΣΥΕΤΕ να μας βοηθήσει με την έγγραφη πρόταση του ώστε μαζί να παλέψουμε για ένα εργασιακό περιβάλλον ανθρώπινο, όπου ο αλληλοσεβασμός, η συναδελφική αλληλεγγύη και η ελευθερία έκφρασης θα αποτελούν δύναμη για τους εργαζόμενους εναντία σε κάθε καταπίεση των εργοδοτών.



Συναδελφικά,


Η Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας


Γιώτα Λαζαροπούλου                                       Κωνσταντίνος Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: