Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τις Επαπειλούμενες Μειώσεις Μισθών στην ΕΤΕ

ΔΕ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
Μείωση «κόστους», δηλαδή περικοπή των μισθών μας, ζήτησε η Διοίκηση της Εθνικής δια στόματος Ράπανου - Ταμβακάκη στη συνάντηση με το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 18/11.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι, επειδή τους λείπουν «κάποια δις» (περίπου 7), που θα προκύψουν ως ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων, αν εφαρμοστεί η συμφωνία της 26/10, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να εξασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Επειδή όμως από «ηθική υποχρέωση» απέναντι στους μετόχους, δεν μπορούν να τους ζητήσουν να καλύψουν όλη τη ζημιά, παρά μόνο 1 – 1,2 δις, τα υπόλοιπα αποφάσισαν να τα ζητήσουν από τους εργαζόμενους. Έτσι αποφάσισαν την περικοπή των μισθών όλου του προσωπικού κατά 200 εκ ευρώ ανά έτος (150 εκ. από την ΕΤΕ και 50 εκ. από τις θυγατρικές του ομίλου), ώστε σε βάθος τριετίας να εξοικονομηθούν 600 εκ ευρώ ως «έμμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου». Αν όμως τους λείπουν 7 δις, τα 150 εκατομμύρια θα σώσουν την Τράπεζα; Είναι φανερό ότι η μείωση των μισθών μας είναι το ζητούμενο και όχι το μέσο!
Εμείς τους απαντάμε: Να αναζητήσουν τα δις που τους λείπουν στις τράπεζες της Ελβετίας, όπου τα έχουν στείλει όλοι αυτοί που τόσα χρόνια θησαύρισαν από τη δουλειά μας!
Να για ποιους πάρθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα! Για το κεφάλαιο που βλέπει τα κέρδη του να μειώνονται λόγω της κρίσης. Αυτή είναι η Διοίκηση την οποία υπερασπιζόταν μέχρι και πριν λίγους μήνες στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ η πλειοψηφούσα ΔΗΣΥΕ ως καλύτερη της προηγούμενης. Η Διοίκηση που με θράσος, στη συνάντηση με το Σύλλογο, ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δε συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, «Θα προχωρήσει μόνη της σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να σώσει την Τράπεζα!». Μας απειλούν και μας εκβιάζουν! Ποιοι;
  • Αυτοί που κατάργησαν το πενθήμερο αφού, όλο το Σεπτέμβρη και Οκτώβρη απαίτησαν από χιλιάδες συναδέλφους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και 12ωρα για να βγει η δουλειά με τη Black Rock, μη πληρώνοντας όμως όλες τις υπερωρίες και παραβαίνοντας έτσι πολλαπλά την εργατική νομοθεσία.
  • Αυτοί που από το από το 2002 ως το 2010 είχαν καθαρά κέρδη 6,9 δις ευρώ.
  • Αυτοί που δε μας έδωσαν καμιά αύξηση τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς η τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση ήταν αυτή του 2009, όπου δεν είχε δοθεί αύξηση σε κανένα επίδομα.
  • Αυτοί που από τον Ιούνιο αποφάσισαν μονομερώς περικοπή επιδομάτων (τέκνων, ειδικών συνθηκών κλπ.), ενώ καθυστερούν εσκεμμένα τις προαγωγές για να εξοικονομήσουν επιπλέον χρήματα.
  • Αυτοί που ακόμη και σήμερα τρέχουν προγράμματα μπόνους για πιάσιμο στόχων (π.χ. στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, όπου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, πληρώνεσαι με το κομμάτι για κάθε «Προστατεύω» που πουλάς), και πιέζουν να πιάσουμε τους στόχους για να κερδίσουν οι ίδιοι.
  • Αυτοί που έχουν εκατοντάδες Ειδικούς Συνεργάτες και Συμβούλους, που μέχρι και σήμερα πληρώνονται πάνω από 4.000-5.000 ευρώ μηνιαίως. (Αλήθεια, ο κ. Χριστοδούλου που πρόσφατα προσλήφθηκε από την αγορά ως βοηθός Γ. Δ/ντής, τι μισθό έχει;)
  • Αυτοί που στους μεγαλοδιευθυντές παρέχουν αυτοκίνητα, κάρτες, πολυτέλειες, και δεκάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους και stock options, και που μοιράζουν εκατομμύρια  ευρώ σε χορηγίες.
  • Αυτοί που φρόντισαν για τα δικά τους μεγαλοστελέχη (Νικολάου, Πάσχας, Ασημόπουλος, Μπαλαμπάνης κλπ.), ώστε να βγουν εγκαίρως στη σύνταξη και να πάρουν έτσι και 200.000 εφάπαξ και κανονική σύνταξη, πριν τα νέα μέτρα και την πιθανή μείωση μισθών που θα σήμαινε μειωμένο εφάπαξ, και που την άλλη μέρα βρήκαν λεφτά για να τους επαναπροσλάβουν με 3ετή σύμβαση και μισθό 10.000 ευρώ ως Συμβούλους.
  • Αυτοί που τους τελευταίους μήνες καθημερινά συγχωνεύουν και κλείνουν καταστήματα   στην επαρχία και πρόσφατα άρχισαν και στην Αθήνα.
  • Αυτοί που δίνουν εκατομμύρια στις διάφορες εταιρείες (καθαρισμού, φύλαξης, πληροφορικής) με συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις, εκχωρώντας διαρκώς εργασίες σε τρίτους...
  • Αυτοί που αφού εκμεταλλεύτηκαν εδώ και 12 χρόνια χιλιάδες ενοικιαζόμενους με μισούς μισθούς και δικαιώματα, τους μείωσαν εκβιαστικά το μισθό το καλοκαίρι κατά 12% και τώρα τους απολύουν λίγους λίγους προσλαμβάνοντας άλλους στη θέση τους, με 500 ευρώ μεικτά για 7ωρο ή με 300 ευρώ για 4ωρο.
Όλοι οι τραπεζίτες περίμεναν να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για να επιτεθούν συγχρονισμένα ανά τράπεζα, ζητώντας μειώσεις μισθών. Είναι αδίστακτοι. Σε Γενική κι Εμπορική ζητούν επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις 15% και 20% αντίστοιχα, ενώ και η Διοίκηση της Πειραιώς ζήτησε προχθές συνάντηση με το σωματείο, προτείνοντας μείωση μισθών 10-20%. Όλες οι τράπεζες καταλήγουν στο ίδιο ποσοστό μείωσης. Τυχαίο; Η κλαδική σύμβαση θα καταργηθεί έτσι στην πράξη με την εφαρμογή του άρθρου 37, όπως έγινε ήδη στην Αγροτική όπου η μισθοδοσία Δεκεμβρίου θα είναι κάτω από ό,τι προβλέπει η κλαδική.
Ο σκοπός τους είναι η μείωση των μισθών μας, πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεται κανείς, με προοπτική τους μισθούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που και για αυτούς διαβουλεύονται στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πόσο πρέπει να μειωθούν Ο απώτερος στόχος τους είναι σε λίγα χρόνια να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα, να καταργήσουν τους κανονισμούς εργασίας και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, να επιβάλλουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Να κάνουμε πέρα τη συμβιβασμένη ηγεσία του ΣΥΕΤΕ!
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη να διαχειριστούν τον αγώνα μας οι πλειοψηφικές παρατάξεις ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ.  Έχουν μεγάλη ευθύνη για το ότι έχει νεκρώσει κάθε διαδικασία βάσης και για το ότι οι συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια, στην ατομικότητα, στον ανταγωνισμό και στο κυνήγι των στόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμπεριφορά τους στις αρχές Σεπτέμβρη, όταν αγνόησαν σκανδαλωδώς την αμεσοδημοκρατική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των συναδέλφων στο Κτίριο του Γέρακα για προκήρυξη αιφνιδιαστική απεργίας διαρκείας ως απάντηση στην περικοπή επιδομάτων. Αντ’ αυτής, προτίμησαν να κηρύξουν μια 24ωρης 2 εβδομάδες μετά, συναινώντας μάλιστα σε ύπαρξη απεργοσπαστικού προσωπικού! Είναι αυτό συνδικαλισμός;
Είναι αναντίστοιχη αυτή η ηγεσία με τις διαθέσεις των συναδέλφων, αλλά κυρίως με τις απαιτήσεις που δημιουργεί η επίθεση στο συνδικαλιστικό κι εργατικό κίνημα. Δεν έχουν δικαίωμα να μας εκπροσωπούν και να παίρνουν αποφάσεις ερήμην μας. Να μην τολμήσουν να σκεφτούν να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε μείωση μισθών με οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή δήθεν για να σωθεί η Τράπεζα.
Να αντεπιτεθούμε με τα δικά μας συλλογικά όπλα!
Εδώ και τώρα πρέπει να περάσουμε επιτέλους στην αντεπίθεση! Να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα και να αντιστρέψουμε τον εκβιασμό: Να μη σκεφτούν καν να πειράξουν το μισθό μας, γιατί τώρα που είναι στριμωγμένοι μας έχουνε ανάγκη. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να απειλήσουμε εμείς ότι θα κλείσουμε την Τράπεζα, αν δεν ικανοποιήσουν τα δικά μας αιτήματα. Τώρα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, δουλεύοντας σε έναν στρατηγικό κλάδο για την οικονομία, και να τραβήξουμε εμείς μπροστά στον αγώνα, συμπαρασύροντας και τους άλλους κλάδους σε νέο γύρο αντίστασης και διεκδικήσεων.
Ως Πρόταση Προοπτικής, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση, προτείναμε στο προεδρείο του ΣΥΕΤΕ την προκήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας, τη σύγκλιση έκτακτης Γ. Συνέλευσης στις αρχές Δεκέμβρη, καθώς και τη διοργάνωση περιφερειακών Συνελεύσεων στις μεγάλες πόλεις (Θες/κη, Πάτρα, κλπ), για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι τις μορφές πάλης με τις οποίες θα αντιδράσουν. Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας φτιάχνοντας επιτροπές αγώνα που θα περιοδεύουν και θα περιφρουρούν, συντονιζόμενοι με τους Συνταξιούχους και με άλλους κλάδους και πρωτοβάθμια σωματεία, στηρίζοντας τους ενοικιαζόμενους, ενισχύοντας το απεργιακό ταμείο και αλλάζοντας τα οικονομικά του Συλλόγου. Καλούμε τις ΕΑΚ να συγκαλέσουν συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς!
Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί «άγριες» μορφές πάλης, όπως καταλήψεις των κτιρίων Διοίκησης και μετατροπή τους σε κέντρα αγώνα, κατέβασμα του διακόπτη σε νευραλγικές δ/νσεις (Dealing Room, Γέρακας, Λ. Αθηνών, Συγγρού), απεργία χωρίς προσωπικό ασφαλείας, ώστε να βάλουμε πραγματικά λουκέτο στην Τράπεζα.
Η νίκη είναι στα χέρια μας με ένα νέο εργατικό κίνημα ρήξης και ανατροπής!
Η λογική της υποχωρητικότητας και του παζαριού που ηγεμόνευε τόσα χρόνια στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος μας έφερε μόνο ήττες. Χρειάζεται ένα αναζωογονημένο, νέο εργατικό κίνημα, με αυτοπεποίθηση και νέες ιδεολογικές αξίες, να εμπνεύσει τους εργαζόμενους και να τους συσπειρώσει σε αγώνες «από τα κάτω».
Ένα τέτοιο ανασυγκροτημένο πολιτικό εργατικό κίνημα είναι υπόθεση όλων μας να το χτίσουμε και να πετύχουμε έτσι τις δικές μας εργατικές νίκες στην εποχή του 21ου αιώνα. Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Και σε λίγο δεν θα έχουμε να χάσουμε ούτε τις αλυσίδες μας.
Τακτικό μέλος ΔΣ: Ξιφαρά Μαρία (Σόλωνος) 6974861242, 2103695042 (25042)
Αναπληρ. Μέλος ΔΣ: Τρυφερού Ευγενία (ΔΙΔΑΛΤ) 6985866002, 2103344432 (14432)

Δεν υπάρχουν σχόλια: