Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα για τις Εκδικητικές Μετακινήσεις Προσωπικού από την ICAP


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
29-6-2012
Συναδέλφισσες, -οι,
Σε αντίποινα προχωράει η ICAP προς τους συναδέλφους που τόλμησαν να κάνουν καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας μετά την μονομερή περικοπή των μισθών τους. Μετά από 4 έως 6 χρόνια δουλειάς στην Διεύθυνση Κτηματικής Πίστης της Εθνικής Τράπεζας με αντικείμενο δουλειάς τον επεξεργασία αιτήσεων στεγαστικών δανείων, τους μετακινεί στο τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου, στο τμήμα Collection, τηλεφωνικές κλήσεις για συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι γνωστές οι συνθήκες εργασίας στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής, οι εξοντωτικοί ρυθμοί εργασίας, η χρονομέτρηση των διαλειμμάτων και της τουαλέτας, συνθήκες που θα έκαναν οποιοδήποτε εργαζόμενο να εύχεται να απολυθεί.
Η ιστορία από την αρχή έχει ως εξής: η εταιρεία στις αρχές του χρόνου (2012) καλεί όσους συναδέλφους έχουν την ειδικότητα του χειριστή Η/Υ να υπογράψουν αλλαγή σύμβασης με ειδικότητα υπαλλήλου γραφείου, υποσχόμενη προφορικά ότι δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στις αποδοχές τους. Έχει προηγηθεί η μείωση ωραρίου κατά μία ώρα και η αντίστοιχη μείωση μισθού τον Ιούνιο του 2011. Σε λιγότερο από δύο μήνες καλεί εκ νέου τους εργαζόμενους για να υπογράψουν νέα τροποποίηση για μείωση μισθού. (Έχει μεσολαβήσει η έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 28/2/2012, από την κυβέρνηση Παπαδήμου - ΠΥΣ6 -  που έδωσε το σύνθημα στους εργοδότες για μειώσεις μισθών.) Αυτή τη φορά κάποιοι δεν υπογράφουν και προβαίνουν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση εργασίας. Οι αποφάσεις στις κατά τόπους επιθεωρήσεις δικαιώνουν τους εργαζόμενους γνωμοδοτώντας ότι πρέπει να καταβληθεί ο μισθός χωρίς τις περικοπές. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην τελευταία στην τελευταία συνάντηση παραδέχεται ενώπιον του επιθεωρητή εργασίας ότι «έγινε λάθος» και η μείωση έγινε «εκ παραδρομής». Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να τους καλέσει τηλεφωνικά για να τους ανακοινώσει ότι από Δευτέρα αλλάζουν τμήμα. Επιλέγουν να μετακινήσουν μόνο τους συγκεκριμένους τέσσερις συναδέλφους που είχαν προχωρήσει σε καταγγελία.
Νομίζουν ότι με τις συγκεκριμένες μετακινήσεις θα δώσουν το μήνυμα ότι όποιος αντιδρά και δεν υπακούει πειθήνια και χωρίς αντιρρήσεις στις αποφάσεις της Διοίκησης δεν έχει καλή κατάληξη. Χρησιμοποιούν το διευθυντικό τους δικαίωμα όχι για να προάγουν και να διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία αλλά για να «σωφρονίσουν» τους εργαζόμενους και να υποτάξουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας.
Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες της Διοίκησης της ICAP για εκφοβισμό και τρομοκράτηση των συναδέλφων. Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης αφού όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται εντός της τράπεζας. Περιμένουμε από όλους τους Συλλόγους Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα να τοποθετηθούν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να δείξουν την συμπαράστασή τους.
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: