Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή Συναδέλφου από την ΕΑΚ Κατ/τος Αγοστολίου (315) προς το ΔΣ ΣΥΕΤΕ για το σεισμό

Δημοσιεύουμε επιστολή που στάλθηκε χθες το πρωί. Οι παρεμβάσεις της ΕΑΚ είχαν αποτέλεσμα! Ο Σύλλογος ευαισθητοποιήθηκε τελικά και πήγαν κι από τη νομαρχία και έγιναν μια σειρά ενέργειες.

 
Σεισμός Κεφαλονιάς 2014
30-1-2014

Καταρχήν πριν κανείς διαβάσει παρακάτω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Το κείμενο γράφεται υπό καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, οργής και αγανάκτησης 90 ώρες μετά το σεισμό, 30+ από αυτές μέσα στο κλουβί του κεντρικού ταμείου στο 315. Ίσως είναι πιο μακροσκελές και έντονο από ότι θα έπρεπε αλλά όποιος θεωρεί ότι είμαι άδικος και υπερβολικός θα έπρεπε να είναι εδώ μέσα από τη Δευτέρα το πρωί μαζί μου να μετράμε τους σεισμούς παρέα. Επίσης γράφεται σε πρώτο ενικό και υπογράφεται μόνο από εμένα κι όχι την ΕΑΚ γιατί το άλλο μέλος εδώ και τρεις μέρες είναι σε κάποια πλατεία με το παιδί της μέσα στο αυτοκίνητο. Έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου κειμένου μου που αναρτήθηκε στο Facebook.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, την Κεφαλονιά τη χτύπησε σεισμός της τάξης των 6R (ανάλογα ποιον πιστεύετε από 5,8 έως 6,3 τον έχουν δώσει τα διάφορα ινστιτούτα ανά τον κόσμο). Για να το εξηγήσω σε απλά αθηναϊκά: η Καλαμάτα το 1986 καταστράφηκε από 6,2R, το Αίγιο το 1995 από 6,1R και η καταστροφή στην Αθήνα το 1999 ήταν από 5,9R. Το γεγονός πως δεν θρηνούμε νεκρούς και ολοκληρωτική καταστροφή σήμερα οφείλεται στο ότι αυτό το κάνανε πριν 60 χρόνια οι παππούδες κι οι γονείς μας και από τότε μάθαμε να ζούμε και να χτίζουμε περιμένοντας τον επόμενο.
Στα καθ’ημών ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Δντης ΔΙΔΙΕ κος Ασημακόπουλος που επικοινώνησε με τον Δντη μας άμεσα μερικές ώρες μετά το σεισμό. Από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία προέκυψε η θέση «η προσέλευση αύριο (σημ. Δευτέρα) είναι προαιρετική και όποιος έχει προβλήματα στο σπίτι ή ψυχολογικό θέμα με την παρουσία στο Κατάστημα είναι δικαιολογημένος να απουσιάσει».
Από εκεί και πέρα όμως τίποτε άλλο. Καμία πρωτοβουλία να μείνουν κλειστά τα καταστήματα έστω το πρώτο 24ωρο, καμία προσωρινή ενίσχυση σε προσωπικό. Μόνο αυτή η μετάθεση της ευθύνης στον κάθε συνάδελφο προσωπικά. Nα μετρήσει ο καθένας μας μόνος του το φόβο για την δική του ζωή, τις ευθύνες του απέναντι στα παιδιά του και την οικογένειά του και αθροίζοντας όλα αυτά να τα βάλει στη ζυγαριά με τις ανοχές της τράπεζας για «κατανόηση» στην τυπικά «αυθαίρετη» απουσία του.
Από το ΣΥΕΤΕ μόνο ένα εθιμοτυπικό τηλέφωνο «συμπαράστασης» τη Δευτέρα το πρωί στο Δντη. Καμία επικοινωνία με την ΕΑΚ ή τους περισσότερο πληγέντες συναδέλφους, καμία πρωτοβουλία για την καταγραφή της κατάστασης, καμία ενόχληση στη Διοίκηση για μη λειτουργία των Καταστημάτων, καμία παρέμβαση για να ξεκαθαρίσει η ασφάλεια ή όχι των εγκαταστάσεων.
Η Δευτέρα στο δικό μας κατάστημα υπήρξε μαρτυρική. Το Κατάστημα λειτούργησε με το Διευθυντή, ένα ταμία (εμένα), και 3 ακόμη συναδέλφους (2 χορηγήσεων και τον αναπληρωτή chief teller). Συνεχείς μετασεισμοί διαφόρων εντάσεων και να μη γνωρίζει κανείς αν πέρασε το κακό ή έρχεται μεγαλύτερο ούτε φυσικά αν το κτίριο είναι ασφαλές ή όχι. Φόβος, τεντωμένα νεύρα και οι πελάτες στον κόσμο τους να βρίζουν ότι δεν υπάρχουν ταμεία.
Η διοίκηση έστειλε όντως άμεσα μηχανικό από τις τεχνικές υπηρεσίες για να επιθεωρήσει το κτήριο. Η προφορική του διάγνωση, όπως μας μεταφέρθηκε από το Διευθυντή, ήταν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος κατάρρευσης. Ακόμα και να δεχτούμε 100% την θέση του μηχανικού, σε μια κατάσταση σεισμού δεν μας αφορά μόνο η δομική ακεραιότητα της οικοδομής. Ψευδοροφές, «φωλιές» φωτισμού, αεραγωγοί και καλώδια στο ταβάνι, μεγάλα έπιπλα και  χρηματοκιβώτια στο έδαφος αποτελούν εξίσου ή και μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού. Αν θέλετε να μετρήσω πόσα κομμάτια από την ψευδοροφή κρέμονται γίνεται. Οι ρωγμές στην τοιχοποιία που σε κάθε μετασεισμό πολλαπλασιάζονται (ειδικά στο περίγραμμα των κουφωμάτων) είναι ακίνδυνες και δε σημαίνουν τίποτε; Την τελευταία φορά που μας επισκέφθηκε ο εγκέλαδος πριν μερικά χρόνια, ξεκόλλησαν τα μάρμαρα που ντύνουν τις εσωτερικές κολώνες στην αίθουσα συναλλαγής και μόνο από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τότε τα βίδωσαν αλλά τα ξανακοίταξε κανείς αν παραμένουν στερεωμένα;
Ακόμη και σήμερα δύο 24ωρα μετά την επιθεώρηση και τρία από το σεισμό καμία έγγραφη και ενυπόγραφη έκθεση δεν έχει φτάσει στα μάτια μας. Το κατάστημα πριν δικές μας χθεσινές ενέργειες δεν δηλώθηκε ποτέ για έλεγχο στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που συντονίζουν τις επιθεωρήσεις στα κτίρια οπότε ούτε από δημόσιους φορείς έχει προκύψει γίνει επιθεώρηση.
Οι δικές μας ζωές τίθενται σε κίνδυνο και δικαιούμαστε να έχουμε εγγράφως και όχι προφορικά (ακόμα και για νομικούς λόγους σε περίπτωση δυστυχήματος) το όποιο πόρισμα για την ασφάλεια του κτιρίου.
Ξεκίνησε ήδη η καταβολή των συντάξεων και όλοι γνωρίζουμε την κοσμοσυρροή που αυτές οι μέρες συνεπάγονται παρότι ο κόσμος ακόμα φοβάται να βγει. Ήδη είναι στην αίθουσα 50 συνταξιούχοι. Ακόμα κι αν οι συνάδελφοι είμαστε αδιάφοροι κι αναλώσιμοι για την τράπεζα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τους πελάτες; Αν κάνει ένα 5R, επικρατήσει πανικός και ποδοπατηθούν θα πάει φυλακή ο Διευθυντής και το προσωπικό του καταστήματος;
Έχουμε στο κατάστημα συνάδελφο που έχει αποκλειστεί στο σπίτι της καθώς οι δρόμοι από και προς το χωριό που διαμένει έχουν αποκλειστεί λόγω συνεχών κατολισθήσεων αλλά και καθίζησης του οδοστρώματος. Αρκετοί συνάδελφοι και σε μας αλλά και στα άλλα 2 καταστήματα έχουν υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές. Οι περισσότεροι γλιτώσαμε με σπασμένα γυαλικά και τζάμια. Κάποιοι όμως έχουν χάσει ολόκληρο νοικοκυριό.Κανείς δεν ασχολήθηκε να τους συνδράμει ούτε καν ένα τηλέφωνο.
Κατόπιν εορτής, μετά την προχθεσινή μου μέσω facebook κραυγή αγανάκτησης και την παρέμβαση της Μαρίας Ξιφαρά στο ΣΥΕΤΕ ξύπνησε χθες ο σύλλογος. Τρεις μέρες μετά ζητήσατε να καταγράψουμε τις ζημιές των συναδέλφων για να δείτε τι μπορεί να γίνει για τη στήριξή τους.
ΣΥΕΤΕ, η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
 Έχει γίνει το facebook το μοναδικό μέσο-δίαυλος επικοινωνίας. Οι επιστολές και τα επίσημα email της ΕΑΚ που απευθύνονται στο σύλλογο (στα επίσημα είτε μέσω της φόρμας στη σελίδα είτε σε αυτό της Τράπεζας) χάνονται και δεν φτάνουν ποτέ στα μέλη του ΔΣ (όπως το δικό μας της 02/01/2014 για την τραγική κατάσταση στο κατάστημα μετά την εθελούσια). Αυτό εδώ το λοιπόν το στέλνω προσωπικά σε όσα από τα μέλη του ΔΣ μπόρεσα να βρω για να μη «χαθεί» κι αυτό… Μόλις όμως ανέβει στο FB σχόλιο που να ενοχλεί κάποιους αμέσως τηλέφωνο να μας τραβήξετε το αυτί! Όχι να μάθετε για την ουσία των προβλημάτων, όχι να συμπαρασταθείτε ως οφείλετε αλλά να μας επαναφέρετε στην τάξη που δεν απευθυνθήκαμε αρμοδίως. Αποκορύφωμα της υποκρισίας ο κος Πούπκος που αφού μας έχει καθυβρίσει επανειλημμένα μέσω του προσωπικού του φαν κλαμπ στο FB (χωρίς να έχει το σθένος να αφήσει τα δικά μας σχόλια για αντιπαραβολή με τα λεγόμενά του σαν γνήσιος λογοκριτής άλλων εποχών), είχε το θράσος να τηλεφωνήσει στο κατάστημα και να απαιτήσει να μιλήσουμε επικαλούμενος τη θεσμική του θέση.
Τρεις μέρες απόλυτης αδιαφορίας και σιωπής και ξαφνικά σπάσανε τα τηλέφωνα.
Εντάξει συνάδελφοι δεν έπεσε τελικά (μέχρι τώρα)…
Ηρεμήστε, ευχαριστούμε.
Μελισσαράτος Σπύρος (Ταμίας, μέλος ΕΑΚ Κατάστημα Αργοστολίου (315))

ΥΓ. Κι επειδή η ασφάλεια των χρημάτων είναι σημαντικότερη από αυτή των ανθρώπων οι κανονισμοί ασφαλείας (χρημάτων) αμείλικτοι: ο κλωβός ασφαλείας είναι ενεργός στην πόρτα, ο φίκος στη θέση του να μπλοκάρει την έξοδο κινδύνου για να μη χρησιμοποιείται από «βιαστικούς» για να παρακάμψουν την ασφάλεια και η πίσω πόρτα (μοναδική διαφυγή για εμάς τους υπαλλήλους της πίσω αίθουσας κλειδωμένη με κλειδί και δύο σύρτες)! Αλλά δεν πέφτει μωρέ, το είπαν οι ειδικοί(;;;)



Δεν υπάρχουν σχόλια: