Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων-Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας

Εκτιμήσεις για τη νέα φάση, κάλεσμα για Παρασκευή στα Δικαστήρια και για Δευτέρα σε ΣΣΕΤΕ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/1, 11 πμ στα Δικαστήρια στην Ευελπίδων
-     ΔΕΥΤΕΡΑ 22/1, 11 πμ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στο ΣΣΕΤΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα, 15/1/2018 έγινε η συνάντηση εκπροσώπων των προεδρείων ΣΥΕΤΕ, ΣΣΕΤΕ και ΤΥΠΕΤ με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά από πρόσκλησή της. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων προσήλθαν μετά από αποφάσεις των προεδρείων, που πάρθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και μετά από συνεννόηση μεταξύ τους για κοινή στάση.
Έξω από το Κεντρικό ήταν συγκεντρωμένοι συνάδελφοι που αγωνιούσαν για τις εξελίξεις και έγινε μετά προφορική ενημέρωση, από τους Πορτούλα και Τζούλη, πρόεδρο  και γενικό γραμματέα ΣΣΕΤΕ αντίστοιχα. Οι δηλώσεις τους είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο που έχουμε αναρτήσει στο ιστολόγιο μας και είναι αποκαλυπτικές για την παγίδα που έχει στηθεί με την επιτροπή που προτείνει η διοίκηση για  αναλογιστικές για το ΛΕΠΕΤΕ, «προκειμένου να βρουν μια άκρη» (!!). Για αυτό και υπήρχαν διαμαρτυρίες συναδέλφων, παρά το ευχολόγιο και τις υποσχέσεις για συνέχεια των αγώνων κάτω από την πίεση.
Στην ανακοίνωση που έβγαλαν την Τρίτη αφού συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών, γράφουν περίπου τα ίδια. Εκτιμούν τη συνάντηση ως " θετικό παράγοντα για την αποκατάσταση μιας καλύτερης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ συνταξιούχων και τράπεζας» και ότι ενδεχόμενη «καταβολή της οφειλόμενης επικούρησης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το καλό κλίμα μέσα στο οποίο θα περιστραφεί η προσδοκόμενη οριστική λύση». «Η Διοίκηση πρότεινε την άμεση δημιουργία σχετικής επιτροπής, με τη συμμετοχή ειδικών οικονομικών εμπειρογνωμόνων στην οποία έδωσε περιθώριο περαίωσης των εργασιών της ένα σύντομο χρονικό διάστημα για την υποβολή των προτάσεων της. Οι εκπρόσωποι μας αποδέχθηκαν  την πρόταση…». Δεν αναφέρεται τίποτα στο γραπτό κείμενο για δέσμευση της Διοίκησης για την καταβολή των χρωστούμενων Δεκεμβρίου, Δώρου και Ιανουαρίου, ούτε για τη διευθέτηση των δανείων και των τόκων που τρέχουν ενώ είμαστε απλήρωτοι, ούτε για την διεκδίκηση της ένταξης των προσληφθέντων μετά το 2005.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Από τη μια φαίνεται σαν να υπήρξε νίκη κάτω από τη μαζική πίεση των συναδέλφων και την ανυποχώρητη στάση για υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ και ότι η Διοίκηση άρει τα τελεσίγραφα και δέχεται να συζητήσει, ενώ ήθελε να απαλλαχτεί από τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν και να μας στείλει στο ΕΤΕΑΕΠΑπό την άλλη η πραγματικότητα είναι ότι η Διοίκηση πέτυχε κάτι κρίσιμο, δηλαδή τα σωματεία μας να μπουν σε επιτροπή συζήτησης για τις παροχές του ΛΕΠΕΤΕ.

Εργοδοτικοί και πρώην και νυν κυβερνητικοί συνδικαλιστές των συλλόγων μας αθετώντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους, πάνε σε «διάλογο» χωρίς προαπαιτούμενο την καταβολή των μέχρι τώρα χρωστούμενων και χωρίς δεσμεύσεις. Άρα, σκοπός τους είναι να διαπραγματευτούν. Τι όμως ; Το πώς θα διευρυνθούν τα μέλη του ΛΕΠΕΤΕ και άρα αυτοί που δίνουν εισφορές και καλύπτονται από αυτόν; Δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στην ανακοίνωσή τους. Πάνε να απαιτήσουν η τράπεζα να αναλάβει την ευθύνη της για την παροχή των προκαθορισμένων παροχών ή για να αυξήσει την εισφορά της η Τράπεζα; Ούτε κάτι τέτοιο αναφέρεται.  
Με τη μέχρι σήμερα εμπειρία καταλαβαίνουμε όλοι ότι πάνε να παζαρέψουν πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις μας εντός του ΛΕΠΕΤΕ. Και να ανοίξει η όρεξη κάθε φορά στην κάθε διοίκηση να επαναφέρει επιδιώξεις για την απαλλαγή από τις  υποχρεώσεις της,  με τις πλάτες της κάθε κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.. Αν οι διαδικασίες που ακολουθούν είναι μια τακτική στημένη και από πριν ξεπουλημένη, δεν πρέπει να τους περάσει. Αποδεικνύεται ότι το κύριο είναι οι παροχές και ότι η μορφή πρέπει να εγγυάται το ύψος και τη σταθερότητά τους.
Στην επίθεση σε μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα όλοι οι τραπεζίτες όλων των τραπεζών, όλοι οι εργοδότες και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είναι ενωμένοι. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με αυτούς, θα μπορέσουμε να ενωθούμε ;
Επιχειρήματα για το δίκιο μας υπάρχουν πολλά, αφού ήταν η ίδια η τράπεζα διαχειρίστρια των εισφορών και υπεύθυνη για τα όποια ελλείμματα και τη συμπλήρωση του ποσού.
Επιχειρήματα για να πάνε σε διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν. Ενώ, με την απόφαση, 1 μέρα πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, για συμμετοχή σε επιτροπή που σχεδιάζει οικονομικές αλλαγές στο ΛΕΠΕΤΕ, στρώνουν το χαλί, για να αδυνατήσουν οι νομικές προσφυγές, που είναι σε εξέλιξη απαιτώντας την καταβολή των επικουρήσεων στο ακέραιο. 
Επιβεβαιώνεται ότι οι δήθεν υπεύθυνες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως αποφάσισαν και για την περικοπή του Εφάπαξ των συναδέλφων, έτσι και τώραμεθοδεύουν την περικοπή των συντάξεων.
Με εργαλεία τους την αδιαφάνεια, το συνδικαλισμό της ανάθεσης, τις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, την περιθωριοποίηση των συναδέλφων, τις κατηγορίες για διάσπαση σε όσους τους κάνουν κριτική, τη φίμωση κάθε διαφορετικής πρότασης και γνώμης στο όνομα δήθεν της ενότητας και της ομοφωνίας, τελικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα και το σχεδιασμό της Τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μας ανακοίνωσαν ότι αν η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα κάνει κριτική στο ΔΣ του ΣΣΕΤΕ δεν θα μας αφήνουν να χρησιμοποιούμε την αίθουσα για τις συνεδριάσεις μας.
Είναι τραγικό να επαναληφθεί με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ του ΣΣΕΤΕ και του ΣΥΕΤΕ, αλλά και όσων άλλων ανένταχτων συναινούν, μια ακόμα περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η ανοχή και η μη δημόσια και καθαρή διαφοροποίηση από αυτές τις μεθοδεύσεις από τις άλλες παρατάξεις, είναι συνενοχήΝα τους προσπεράσουμε.
Να πάρουμε πρωτοβουλίες και την οργάνωση του αγώνα στα χέρια της βάσης των συναδέλφων παντού.  Μετά και από αυτή την εξέλιξη είναι υποχρεωμένοι να συγκαλέσουν συνέλευση του ΣΣΕΤΕ. Ο ΣΣΕΤΕ είναι των μελών του και όχι του προεδρείου του Δ.Σ..
Και αν στις προηγούμενες επιθέσεις την πληρώσαμε όλοι με κατάργηση στις κύριες δώρων και  αδειών και οι άνω των 1.300 ευρώ με μεγάλες μειώσεις,τώρα τι θα γίνει; Είναι για όλα ικανοί, ειδικά όταν σκεφτούμε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ είναι πρώην στελέχη της τράπεζας.
Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε περικοπή. Πληρώσαμε και απαιτούμε την επικούρηση που δικαιούμαστε. Όσο, για αυτά που κυκλοφορούν περί υψηλών ποσών που σηκώνουν μειώσεις, ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2016 η πλειοψηφία του 52,81% παίρνει επικούρηση από 250-500 €, ενώ το 31,7% παίρνει από 500-700 €.
Δεν θα συναινέσουμε ! Δεν έχουν την έγκρισή μας για καμιά διαπραγμάτευση !
·     Να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση του λογαριασμού.
·     Να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της στο ΛΕΠΕΤΕ.
·     Εγγραφή όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα στο ΛΕΠΕΤΕ.
·     Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
·     Να προσληφτούν με ενιαίες εργασιακές-ασφαλιστικές σχέσεις και δικαιώματα εργαζόμενοι για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες της τράπεζας.
·     Κοινοί αγώνες με όλους τους εργαζόμενους σε τράπεζες και άλλους κλάδους.

Ήρθε ο καιρός να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί :
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΕΠΕΤΕ.

Να οργανώσουμε :

Μαζικούς μαχητικούς αγώνες μας στα χέρια μας για να υπερασπίσουμε το δίκιο μας.
Πλαισιώστε τις δράσεις της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα
Η μοιρολατρία, η υποταγή και η ανάθεση φέρνουν καταστροφικά αποτελέσματα
Οι μόνοι χαμένοι αγώνες, είναι αυτοί που δεν δίνονται.

-                 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/1, 11 πμ στα Δικαστήρια στην Ευελπίδων για τις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων  
-      ΔΕΥΤΕΡΑ 22/1, 11 πμ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στο ΣΣΕΤΕ για ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. Απαιτούμε ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ και ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ : - τις υπογραφές που ζητούν στοιχεία για τη διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ και - τις υπογραφές για σύγκληση συνέλευσης

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
https://aeaesete.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: