Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Καταγγελία της VRESNET για απόλυση εγκύου συναδέλφισσας και εργοδοτική τρομορκατία









Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των συναδελφισσών μας στη μητρότητα!
Όχι στην ποινικοποίηση του συνδικαλιστικού αγώνα!

Καταγγέλουμε τον εργοδότη της εταιρείας VresNET (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου στην Καλλιθέα) Ηρακλή Μπάμζα, ο οποίος απέλυσε έγκυο εργαζόμενη στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης, της έκανε και μήνυση για συκοφαντία και εξαπολύει μηνύσεις στους συνδικαλιστές που την υπερασπίζονται.
Η συνάδελφος Α.Μ. εργαζόταν στην εταιρία Vresnet και όταν έμεινε έγκυος, ο γιατρός της στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης – μέχρι τότε εργαζόταν κανονικά χωρίς καμία απουσία - , της χορήγησε κάποιες ημέρες αναρρωτική άδεια. Όταν επέστρεψε στη δουλειά, παρότι η εγκυμοσύνη της ήταν δηλωμένη εδώ και μήνες, ο εργοδότης της δεν αναγνώριζε τα χαρτιά της άδειας και εκτός αυτού, μέσω απειλών και φωνών της απαγόρευσε την εργασία της και την είσοδό της στην εταιρεία. ,
Η συνάδελφος όμως δεν τα παράτησε. Διεκδίκησε το δικαίωμά της, απευθυνόμενη στο ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας, και στη συνέχεια στο συνδικάτο του κλάδου (ΣΕΤΗΠ). Βλέποντας ο εργοδότης τη στάση της, ξεκίνησε μια άνευ όρων σωρεία απειλών προς τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρίας του. Απαίτησε από τους ίδιους να πάψουν να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τη συνάδελφό τους να πάρουν τη δική του θέση ώστε να “υπερασπιστούν τα συμφέροντα του εργοδότη τους”. Το εξωφρενικό είναι όταν τρεις εργαζόμενοί σήκωσαν κεφάλι και έκαναν την αυτονόητη κριτική υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους, ο ίδιος τους απέλυσε αμέσως.
Όμως το βαρέλι δεν έχει πάτο! Ο εργοδότης προχώρησε και σε μηνύσεις, καταρχήν στην ίδια την απολυμένη εργαζόμενη επειδή αντιστάθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία, και στη συνέχεια σε συνάδελφο μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και σε συνάδελφο που κατέθεσε υπέρ της εργαζόμενης εγκύου στην Επιθεώρηση Εργασίας!
Το θράσος της εργοδοσίας πάει πακέτο με την επίθεση στη μητρότητα και την τρομοκράτηση των εργαζόμενων, πρακτικές που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες από το εργατικό κίνημα. Λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι έγκυες μπορούν να απολύονται!
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απολυμένη εργαζόμενη και στους εργαζόμενους που μηνύθηκαν. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του, που παλεύει ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, που υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα.
Καλούμε τα σωματεία των τραπεζών, την ΟΤΟΕ, όλες τις εργατικές συλλογικότητες να σταθούν έμπρακτα στο πλάι των εργαζόμενων και της απολυμένης μητέρας. Καμία απειλή, καμία απόλυση, καμιά αυθαιρεσία να μην μείνει αναπάντητη.

Απαιτούμε
·               Την άμεση απόσυρση των μηνύσεων κατά των εργαζόμενων.
·               Την καταδίκη της εργοδοσίας VRESNET.
·               Την πλήρη δικαίωση της απολυμένης εργαζόμενης. Κάτω τα χέρια από την μητρότητα και τα δικαιώματα των γυναικών.

Δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!
Με συλλογικούς αγώνες σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: