Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση για τη διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη



ΣΥΜΠAΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ

Η Πρόταση Προοπτικής Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας εκφράζει τη συμπαράσταση και τη στήριξή της στη διακλαδική απεργία της 01.11.2018 που έχουν κηρύξει κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία με κύριο θέμα την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Επειδή είναι ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης και προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να δημιουργείται με μικρά αλλά σταθερά βήματα ένας πιο μόνιμος διακλαδικός συντονισμός σωματείων οργανωμένος «από τα κάτω».
Επειδή, για να μπορούμε οι εργαζόμενοι σε ένα εργασιακό χώρο ή σε έναν κλάδο να περιφρουρούμε συλλογικά δικαιώματα και κατακτήσεις και να προβάλλουμε τα εργατικά συμφέροντα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να παλεύουμε από κοινού με εργαζόμενους από άλλους κλάδους και εργασιακούς χώρους και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες άλλων κλάδων και εργασιακών χώρων. Μέσα από αυτήν την κοινή συμπόρευση άλλωστε έχουμε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε και για τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε κάθε κλάδο και να ανταλλάζουμε σκεπτικά και εμπειρίες αγώνα απέναντι στους εργοδότες μας.
 Επειδή την 1η Νοέμβρη πρέπει να ακουστεί η φωνή μας, να βγει η αγανάκτησή μας στο δρόμο, απαιτώντας το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την εργοδοσία: Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας.
Επειδή οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση για την «επαναφορά» των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον κατώτατο μισθό είναι μια απάτη και πολύ μακριά από τις ανάγκες μας.
Επειδή μόνο η δράση των ίδιων των εργαζομένων και των πρωτοβάθμιων σωματείων τους είναι η ικανή προϋπόθεση για πραγματικό αγώνα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για λύσεις που θα έρθουν από ειδικούς και σωτήρες.
Επειδή ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να οργανώνονται πετυχημένες απεργίες είναι να οργανώνονται από τη βάση των εργαζομένων μέσα από γενικές συνελεύσεις που θα κάνουν τον κάθε συνάδελφο συμμέτοχο. Επειδή οι πραγματικές απεργίες είναι οι καλά προετοιμασμένες και ακηδεμόνευτες, αυτές που υπακούουν στα συμφέροντα και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων.
Επειδή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι μακριά και πέρα από τις αγωνίες και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Η ΓΣΕΕ εδώ και χρόνια επιδίδεται στην αγωνιστική γυμναστική των «ξεκάρφωτων» 24ωρων απεργιών και την τελευταία περίοδο έχει αφεθεί, πιο ξεδιάντροπα από ποτέ, στη γοητεία της «Κοινωνικής Συμμαχίας» με τους εργοδότες. Η συνολική στάση της έχει καταδείξει πλέον στον καθένα ότι δεν έχουμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα από αυτήν. Το ίδιο ισχύει και για την ΟΤΟΕ στον κλάδο μας.
Επειδή, από την άλλη, ο κομματικός συνδικαλισμός του ΠΑΜΕ δεν μπορεί να εμπνεύσει καμία εμπιστοσύνη, καθώς αρνήθηκαν να βάλουν απεργία την 1η  Νοέμβρη ενώ ήταν ενήμεροι από το καλοκαίρι για τις διεργασίες οργάνωσης της συγκεκριμένης απεργίας και τελικά πήραν αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη. Όμως μετά από μόλις λίγες ημέρες πάλι άλλαξαν ημερομηνία και καλούν πλέον στην απεργία της 14 Νοέμβρη για να συμπορευτούν με τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ!
Επειδή και οι δικές μας συλλογικές συμβάσεις εργασίας λήγουν τους επόμενους μήνες, κλαδική και επιχειρησιακή, προτείναμε στις 27.09 στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ να κηρυχτεί απεργία κι από το Σύλλογο μας. Η πλειοψηφία όμως του Συλλόγου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) για άλλη μια φορά αρνήθηκε.

Προσυπογράφουμε τα ανωτέρω, και ιδιαίτερα στο χώρο της ΕΤΕ διεκδικούμε:
-Να φύγει το «κουτάκι» της μείωσης στην μισθοδοσία. Επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού στην κλαδική σύμβαση. 
-Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην ΕΤΕ. Όλοι ενταγμένοι στον κανονισμό, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στο ΤΥΠΕΤ, ΤΑΠΕΤΕ, ΛΕΠΕΤΕ. 
-Μείωση του χρόνου εργασίας. 7ωρο άμεσα για όλους. Ωράριο 08:00 ως 14:00 στα καταστήματα της τράπεζας. 

6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 83908, 23218, 74306, 79836

Δεν υπάρχουν σχόλια: