Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ενημέρωση από Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων - Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας

Ενημέρωση για την εξαγγελία Πετρόπουλου από τη συνάντηση των προεδρείων ΔΣ ΣΣΕΤΕ και ΣΥΕΤΕ


Την Πέμπτη 31/1 το μεσημέρι έγινε συνάντηση των προεδρείων ΣΣΕΤΕ και ΣΥΕΤΕ στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το τι ειπώθηκε από τον Υπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο κατά την επίσκεψη στο Υπουργείο αντιπροσωπείας του ΣΣΕΤΕ την Τετάρτη 30/1. Την ενημέρωση παρακολουθήσαμε και αρκετοί σδ. που ήμασταν νωρίτερα στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου του ΣΣΕΤΕ, σδ. Πορτούλα και τις συμπληρώσεις άλλων μελών του προεδρείου, που παραβρισκόταν η συνάντηση, είχε ζητηθεί από το ΣΣΕΤΕ για το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων. Παρόλα αυτά ο Υπουργός στο ξεκίνημα είπε ότι θέτει αυτός το θέμα ΛΕΠΕΤΕ. Ανακοίνωσε ότι παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία τις αμέσως επόμενες μέρες για να ενταχτούν οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας στο ΕΤΕΑΕΠ. Επικαλέστηκε ότι αυτό το κάνει για να δώσει λύση στο πρόβλημα επειδή υπάρχουν συνταξιούχοι που πεινούν και ότι αυτό δεν εμποδίζει τη δικαστική διένεξη με την Τράπεζα για το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ που είναι διμερές και δεν παρεμβαίνει. Για τους εν ενεργεία δεν το συζήτησε μαζί τους, γιατί θεωρεί ότι είναι θέμα ξεχωριστό και θα το συζητήσει με τους εν ενεργεία. Για τις απαιτούμενες εισφορές στο ΕΤΕΑΕΠ είπε ότι θα το κανονίσει με την Τράπεζα, για το ύψος της επικούρησης είπε ότι θα υπολογιστεί με το συντελεστή αναπλήρωσης 0,45 και θα είναι περίπου όσο της Αγροτικής. Ενώ, για τις καθυστερήσεις ακόμα και 3 ετών για να υπολογιστούν συντάξεις είπε ότι θα τοποθετήσει κάποιους υπαλλήλους για να τρέξει πιο γρήγορα η έκδοσή τους. Ήταν βιαστικός και διέκοψε γρήγορα τη συνάντηση. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ, Μότσιος, δήλωσε ότι θα επιδιώξουν άμεσα μια συνάντηση για να μάθουν τι σχεδιάζει το Υπουργείο για τους εν ενεργεία. 

Οι εκτιμήσεις των συνταξιούχων σδ. που μίλησαν είναι ότι η μεθόδευση αυτή αποτελεί μια παγίδα, γιατί επιδιώκει να απαλλάξει την Τράπεζα από τις υποχρεώσεις της και να δώσει ένα οριστικό κτύπημα στη λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ.Θα έχει συνέπεια τον εκμηδενισμό της παροχής και την αντικατάστασή του από πενιχρή επικούρηση του ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο μάλιστα μέχρι τώρα δεν έχουμε καταβάλει εισφορές και το οποίο έχει οικονομικές δυσχέρειες. Ενώ, θα αδυνατίσει η δικαστική διεκδίκηση των οφειλόμενων και της συνέχισης της ύπαρξης του ΛΕΠΕΤΕ. 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί με αρνητική εκτίμηση για αυτή την εξέλιξη και δεν αποδέχτηκε πρόταση για να ανακοινώσουν άμεσα οι δύο σύλλογοι ότι κρατούν κοινή στάση αντίθεσης στην εξαγγελία Πετρόπουλου. Εξάντλησε τους αγωνιστικούς τόνους στο να λέει ότι όταν αυτός πάει θα απαιτήσει να τους δωθούν πλήρη στοιχεία και περιγραφή για το τι σχεδιάζουν για τους εν ενεργεία και μετά θα τοποθετηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: