Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση - κάλεσμα στη διαδήλωση της ΔΕΘ


                       ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
                                    Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!
ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ!

Μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή και την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση διαχείρισης της κρίσης με ανοιχτά νεοφιλελεύθερο και αυτάρεσκα αυταρχικό πρόσημο. Οι πολιτικές που υποβάθμισαν ραγδαία τις ζωές μας ήρθαν για να μείνουν ως νέα κανονικότητα και τα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι η ευκαιρία να μας τις παρουσιάσουν με ωραίο περιτύλιγμα.  

Μπροστά μας έχουμε τις αλλαγές που προωθούνται σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, το νέο χτύπημα στο συνδικαλισμό και το δικαίωμα στην απεργία, η νέα μείωση της κύριας σύνταξης, το χάρισμα της ΔΕΗ σε ιδιώτες και η συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είναι έτοιμη από καιρό να νομοθετήσει για να διευκολύνει τον ΣΕΒ, τους ξενοδόχους, τους τραπεζίτες αλλά και το μεσαίο κεφάλαιο να διαφυλάξουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

Συμμάχους βέβαια η κυβέρνηση αυτή έχει και την πλειοψηφία των συνδικάτων που θα παρελάσουν εθιμοτυπικά το Σάββατο 7/9 στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, που με την υπογραφή κατάπτυστων συμβάσεων έβαλε πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να μειωθούν οι μισθοί, να εδραιωθεί η ελαστική και μερική απασχόληση, ή που με την αδράνειά τους επέτρεψαν τη μείωση της κύριας και επικουρικής σύνταξης και τώρα έρχονται να ζητήσουν δια στόματος ΓΣΕΕ την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου

Αυτό το κλίμα εμπεδώνουμε με βίαιο τρόπο και στον κλάδο. Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται ραγδαία, μειώνονται οι εργαζόμενοι μέσω κλαδικής σύμβασης ενώ παρελαύνουν γιάπηδες με προκλητικούς μισθούς.  Στην Τράπεζα Πειραιώς, προωθείται, σε συμφωνία με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο, με εκβιασμούς και απειλές η μεταφορά σε σουηδικό fund όσων περισσότερων μπορούν από τους 1300 συναδέλφους που εργάζονται στη διαχείριση κόκκινων δανείων, οι οποίοι ωστόσο συντριπτικά (90%) είπαν ΌΧΙ στη μεταφορά στο fund, χαλώντας τα σχέδια της τράπεζας προσωρινά.

Στην Εθνική, το σχέδιο μετασχηματισμού σαρώνει τα δικαιώματά μας: καταστήματα κλείνουν κάθε μέρα, εργαζόμενοι χάνουν κομμάτι του μισθού και μετατίθενται παρά τη θέλησή τους, η πίεση για στόχους στο δίκτυο έχει γίνει σε ατομικό επίπεδο, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι των 600-700 ευρώ που εργάζονταν για πολλά χρόνια απολύονται, ενώ τα μεγαλοστελέχη με θράσος διακηρύσσουν  ότι το Νοέμβρη θα αλλάξει ο κανονισμός εργασίας προς το χειρότερο, όπως δήλωσε κι ο Δ/νων Σύμβουλος στη ΓΣ της ΕΤΕ στις 31/7 , χωρίς καμία αντίδραση από το Σύλλογο. Η εντατικοποίηση μετά τη μείωση προσωπικού έχει ξεφύγει και η Διοίκηση προσπαθεί με απειλές να διώξει τους συναδέλφους μέσω ατομικής «εθελούσιας».

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Στην πορεία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στη Θεσσαλονίκη, κανονικά πρέπει να συναντηθούμε όλοι όσοι νιώθουμε ότι τα συμφέροντά μας δεν εκπροσωπούνται ούτε από αυτή την κυβέρνηση ούτε από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να αντιταχθούμε συλλογικά στα μέτρα που σχεδιάζονται και να μπλοκάρουμε την υλοποίησή τους, για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή που ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με το δόγμα «Νόμος και Τάξη». 

Καλούμε ως Πρόταση Προοπτικής όλους τους συνάδελφους της Β. Ελλάδας να συμμετέχουν στην ανεξάρτητη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα (7/9, 18:00) και στην πορεία που θα ακολουθήσει. Για να σπάσουμε το κλίμα της συναίνεσης που τόσα χρόνια οικοδομείται από κυβερνήσεις και εργοδότες και να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας. Για να βάλουμε μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για την υπεράσπισή τους. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες. Για να μη γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα!

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ

6980925499, 6947724051, 18767, 23218, 83913, 19923, 34507

Δεν υπάρχουν σχόλια: