Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικήςγια την απεργία 24/09/2019


Η απεργία της 24/9 να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων(ή για ένα κομμάτι ΑΕΠ δεν φτάνει μόνο η δουλειά)


Μοιάζει πολύ λογικό για μια κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και των «επενδυτών», όπως κι αυτή της ΝΔ, να εντάξει σε σχέδιο νόμου για την περίφημη «ανάπτυξη» μια σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων. Σε μια περίοδο που η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται» (δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, κυρίως για τον εμπορικό πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ), οι ντόπιοι υπέρμαχοί της επιστρατεύουν την εργαλειοθήκη μέτρων για οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αχαλίνωτη καπιταλιστική επέκταση. Βάζοντας πάνω από όλα τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους, η κυβέρνηση κατ’ επιταγήν του ΣΕΒ, φιλοδοξεί να εξουδετερώσει θεσμικά οποιαδήποτε μέσα αντίστασης, ελέγχοντας τα συνδικάτα, αλλά και να χαλαρώσει αισθητά το πλαίσιο προστασίας της εργασίας στις αρπακτικές ορέξεις των εργοδοτών. 

Κάπως έτσι λοιπόν αυτό το σχέδιο νόμου τα χωράει όλα: απλοποίηση αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων και γενικά διαδικασιών για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, διατάξεις για επιχειρηματικά πάρκα, κατασκευή κεραιών, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τις δημόσιες συμβάσεις κα. Χέρι βοηθείας στο κεφάλαιο. Και κάπου εκεί στο βάθος εργασιακά θέματα και ατομικές εργασιακές σχέσεις, δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Σημειωτέον ότι πολλές διατάξεις αποτελούν συνέχεια νόμων που ψηφίστηκαν μεταξύ 2011 και 2019, δηλαδή των μνημονίων που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. 

Όταν ακούς ανάπτυξη, περίμενε τσεκούρι στα εργατικά δικαιώματα 

Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις για τις κλαδικές συμβάσεις. Εισάγονται εξαιρέσεις στην εφαρμογή τους σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, ενώ υποβαθμίζονται σε σχέση με τοπικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν. Το ενιαίο μισθολόγιο στις τράπεζες μπορεί να καταλυθεί στην πράξη, όπως ακόμη κι εργοδοτική ΟΤΟΕ παραδέχεται στην ανακοίνωσή της με την εξευγενισμένη κατά τα συνηθισμένα παρουσίαση ως «νέες πιέσεις μείωσης του ενιαίου μισθολογίου, νέα ανασφάλεια δικαίου». Υπεύθυνος για την εξειδίκευση των κριτηρίων για τις εξαιρέσεις θα είναι ο εκάστοτε Υπουργός. Άραγε στα επιχειρηματικά πάρκα δεν θα βρεθούν εργοδότες, φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση, να επικαλεστούν οικονομικές δυσχέρειες για να περικόψουν μισθολογικό κόστος; Επίσης, στο κομμάτι της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων προσθέτει ως όρο την τεκμηρίωση των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Κρίνοντας από τον κλάδο μας πάντως, οι τράπεζες ανταγωνίζονται για το ποια θα παραβιάσει χωρίς επιπτώσεις τις ρυθμίσεις για το ωράριο, την πληρωμή των υπερωριών κλπ. 

Ο θεσμός της Διαιτησίας επίσης υπονομεύεται, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αφού για την μονομερή προσφυγή σε αυτήν (από την πλευρά των εργαζόμενων που μας αφορά) πρέπει να συντρέχουν σωρεία προϋποθέσεων, όπως η συλλογική διαφορά να αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο. Δηλαδή ο βιβλιοϋπάλληλος δεν μπορεί να προσφύγει σε αυτήν σε ενδεχόμενη ουσιαστική άρνηση (όχι τυπική μέσω Διαμεσολάβησης) του εργοδότη (εκδότη πχ) να διαπραγματευτεί συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ), καθώς το βιβλίο μπορεί να μην κριθεί κλάδος ζωτικής σημασίας, αν και όλοι ξέρουμε ότι είναι. 

Για το ηλεκτρονικό μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία η ΟΤΟΕ δεν βρήκε χώρο να σχολιάσει κάτι στην ανακοίνωσή της αλλά φαίνεται να συνάδει με τη δυναμική είσοδο που έκανε η ίδια στην ψηφιακή εποχή μέσω της ΟΤΟΕ TV... Για μας εγείρονται πολλά ερωτήματα για το ποιον εξυπηρετεί η δημόσια έκθεση μητρώου συνδικαλιστών, των μελών που συμμετείχαν στις (ηλεκτρονικές) εκλογικές διαδικασίες καθώς και για το αν η συλλογική δράση και η λήψη αποφάσεων τίθενται κάτω από το άγρυπνο μάτι του κράτους Λεβιάθαν. Βασικό στοιχείο για την υγιή λειτουργία των σωματείων είναι η συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων, η ενημέρωσή τους και η διευκόλυνση στη λήψη των αποφάσεων. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει τέτοιες έγνοιες για τη ζωή των συλλογικών μας θεσμών. 

Εκεί που τα πάει πολύ καλά το νομοσχέδιο αυτό είναι στις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και τις ατομικές εργασιακές σχέσεις. Οι χιλιάδες ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, που σε πολλές υπηρεσίες είναι περισσότεροι από το τακτικό προσωπικό, δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα περισσότερο από τη διευκόλυνση της απόλυσής τους. Η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου πέραν των 2 μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Η μη καταβολή δηλαδή των αποδοχών δεν θεωρείται αιτία καταγγελίας της σύμβασης, όπως μέχρι τώρα, άρα δυσχεραίνεται και η διεκδίκηση της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης. Επίσης, η προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 12% στους μερικώς απασχολούμενους όταν υπάρχει υπέρβαση από τις ώρες που συμφωνήθηκαν, σε μία τόσο ευέλικτη αγορά εργασίας που μπορεί να δηλώνονται ζώνες ωρών εργασίας και να επικαλείται ο κάθε εργοδότης διαφορετικές ώρες προσέλευσης (άρα και συμπλήρωσης του ωραρίου) για τον κάθε εργαζόμενο, είναι λιγότερη ακόμα κι από την υπερεργασία 20% και είναι δωρεάν εργασία ουσιαστικά. Τέτοια «ευελιξία» γνωρίζουμε ότι εφαρμόζεται ήδη σε Διευθύνσεις της Τράπεζας, όπως πχ στον Γέρακα. Η προσπάθεια να ρυθμιστούν επιμέρους λεπτομέρειες σε ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, και με υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, και αυτό να παρουσιάζεται ως φιλεργατικό από την κυβέρνηση δεν είναι απλώς υποκρισία αλλά ξεδιάντροπη κοροϊδία. 

Η συλλογική απάντηση περισσότερο αναγκαία από ποτέ 

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από σωματεία εργατικά και όχι εργοδοτικά. Που θα βάλουν μπροστά τα δικά μας συμφέροντα τη στιγμή που το αντίπαλο δέος στην πάλη μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας έχει κατεβάσει το βαρύ πυροβολικό του. Μια αστική κυβέρνηση που παίρνει την εκλογική ρεβάνς έναντι του απαξιωμένου στα μάτια της κοινωνικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται να κάνει όσα δεν πρόλαβαν οι άλλοι. Με απόλυτη ιδεολογική συνέπεια λόγων και έργων. Το act4Greece της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει το «κοινωνικό πρόσωπο» της επιχείρησης, που για τους εργαζόμενους του ΜΙΕΤ είναι αυτό της εκ περιτροπής απασχόλησης, για τους υπότροφους του ΙΚΥ τσάμπα δουλειά, εργασιακή ομηρία και επισφάλεια για ολοένα περισσότερους. Ο ΣΥΕΤΕ και η ΟΤΟΕ έχουν αποδειχθεί πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, βάζοντας πρώτα το να είναι δυνατές οι τράπεζες και μετά οι εργαζόμενοι, όταν για να γίνει το ένα πετιούνται στον Καιάδα οι δεύτεροι. Η ΓΣΕΕ, συνεχίζοντας την κόντρα με το ΠΑΜΕ, λειτουργεί ξεκάθαρα απεργοσπαστικά καλώντας τα σωματεία μέλη της, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΟΤΟΕ, να αλλάξουν την ημερομηνία της απεργίας για 2/10. Λέει ότι υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, άρα παραδέχεται εμμέσως ότι δεν έχει σκοπό να κάνει τίποτα πέρα από μια εθιμοτυπική απεργία, σαν αυτή της κατάθεσης Προϋπολογισμού. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Προφανώς η σκοτεινή εποχή, στην οποία έχουμε εισέλθει εδώ και χρόνια, δε θα λάβει τέλος με μία απεργία. Μια τουφεκιά στον αέρα δεν θα δώσει τίποτα παρά απογοήτευση. Χρειάζεται από τώρα σχέδιο κλιμάκωσης, να διατρανώσουμε με συνελεύσεις και τη συμμετοχή μας τη διάθεση να μην υποχωρήσουμε αν δεν νικήσουμε! Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα έχουμε χιλιάδες λόγους να αντιδράσουμε απέναντι στη Διοίκηση που θα ευνοηθεί από το νόμο, όταν απολύουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και έχουν διακηρύξει ότι θέλουν να αποδιαρθρώσουν πλήρως το σημερινό κανονισμό εργασίας εις βάρος μας. Κι ενώ η κυβέρνηση ΝΔ σχεδιάζει νέο νόμο εις βάρος της επικούρησής μας, απαλλάσσοντας πλήρως την ΕΤΕ ακόμη κι από τα ψίχουλα του νόμου Πετρόπουλου. Την εποχή της πληροφορίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού οι όροι εργασίας πρέπει κι αυτοί να μετασχηματιστούν προς όφελος των αναγκών όσων παράγουν τον πλούτο. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης να κάνουν ένα πρώτο βήμα επίδειξης ισχύος και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στην περιφρούρησή της. Με ταξική αλληλεγγύη, οργάνωση και αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε! 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ- 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 ΧΑΥΤΕΙΑ 

6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 83913, 23218, 74306, 79836

Δεν υπάρχουν σχόλια: