Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοίνωση για τους νέους διωγμούς συναδέλφων στην Εθνική Τράπεζα μέσω του έργου "Ηρακλής"

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

 

Με  τις γνωστές μαφιόζικες μεθόδους,

οι ηράκλειες προσπάθειες της Εθνική Τράπεζας να διώξει προσωπικό!

 

            Δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα πια η Διοίκηση της ΕΤΕ στην προσπάθειά της να διώξει εργαζομένους που υπάγονται στον κανονισμό εργασίας, μέσω του προγράμματος «εθελούσιας» εν μέσω πανδημίας και εν μέσω τρομακτικής οικονομικής κρίσης.

Πρώτα ανακοίνωσε ακριβώς πριν την έναρξη της εθελούσιας ότι κλείνει 41 καταστήματα, σε Αττική και επαρχία, δίνοντας «μπόνους» στο προσωπικό των καταστημάτων αυτών 30% για να φύγουν. Παράλληλα,  έκοψε μέσω οργανογράμματος σε πολλές διευθύνσεις δεκάδες οργανικές θέσεις, ώστε να ωθήσει στην έξοδο συναδέλφους που βλέπουν τις θέσεις ευθύνης στις διοικητικές υπηρεσίες είτε να μειώνονται είτε να κατακλύζονται από ειδικούς συνεργάτες από την αγορά.

Αφού όμως ο στόχος δεν πιάστηκε την ημέρα λήξης του προγράμματος, - 450 εργαζόμενοι δήλωσαν αποχώρηση, οι μισοί περίπου από τον στόχο των 800-, προχώρησε την ίδια μέρα σε κίνηση καθαρής εργοδοτικής τρομοκρατίας και εκβιασμού: ανακοίνωσε παράταση 1 εβδομάδας και βγήκε νέα Πράξη  Διοίκησης που υπογράφει ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος με λίστα 140 συναδέλφων στο έργο «Ηρακλής», συμπληρωματικά στις 2 προηγούμενες πράξεις που είχαν βγει πριν 1 χρόνο περίπου.

Ξαφνικά και χωρίς καν ενημέρωση, είδαν το όνομά τους στη λίστα συνάδελφοι που τους είχε γίνει πρόταση για την εθελούσια αλλά δεν δέχτηκαν, αρκετοί άνω των 50 ετών που η Διοίκηση πριμοδοτεί με το μεγαλύτερο ποσοστό για να φύγουν – αρκετοί όμως με απόσταση 10 χρόνια και παραπάνω από τη συνταξιοδότηση, πολλοί από Διευθύνσεις που είτε θέλουν να δοθούν σε εταιρείες μέσω outsourcing είτε να τις κατακλύσουν νέα κύματα ειδικών συνεργατών που προσλαμβάνονται συνεχώς, συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στοχοποιούν κατηγορίες συναδέλφων, και χρησιμοποιούν ως όχημα το έργο του Ηρακλή για να απομακρύνουν όποιους δεν συμπαθεί ο εκάστοτε Διευθυντής, ακόμη και νέους συναδέλφους. Η εγκύκλιος προβλέπει δε ότι σταδιακά θα προστίθενται κι άλλα ονόματα, θα την έχουν μόνιμο φόβητρο για όλους μας!

Είναι πια αδίστακτη η εργοδοσία, το έχουμε ξαναπεί. Είναι γνωστό ότι το νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι τα κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν μέσω «Ηρακλή» θα πρέπει υποχρεωτικά να τα διαχειριστούν ειδικές εταιρείες εκτός τραπεζών, δηλ. το έργο ετοιμάζει δάνεια για να φύγουν. Είναι καθαρή βλαπτική μεταβολή η μετακίνηση για 1 χρόνο και παραπάνω αφού είναι απίθανο να βρεις τη θέση σου κενή επιστρέφοντας, αν υπάρχει επιστροφή... Σε παρέμβαση για συναδέλφους που τους ενέταξαν για να βολευτούν ειδικοί συνεργάτες στις θέσεις τους, σύμβουλοι που ήρθαν πριν 1 χρόνο στην Τράπεζα απαντούν ότι είναι πολύ σημαντικό το έργο γι΄ αυτό στέλνουν αξιόλογα στελέχη! Μας κάνουν και πλάκα! Δεν ικανοποιούν αιτήματα μεταθέσεων εκδικητικά, και τους στέλνουν εκεί μήπως πειστούν να φύγουν. Εμείς προτείνουμε στον κ Μυλωνά να στείλει ειδικούς συνεργάτες στον Ηρακλή.

Το έργο επαναλήφθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως και στις 2 προηγούμενες πράξεις. Έτσι έφυγαν περίπου 100 εργαζόμενοι, αφού τους έλεγαν να διαλέξουν μεταξύ εθελούσιας και Βαρυμπόμπης! Αρκετοί από αυτούς που τοποθετήθηκαν στο έργο από το Νοέμβριο αναφέρουν πλήρη υπηρεσιακή απαξίωση, αφού βγάζουν φωτοτυπίες για λογαριασμό της ελεγκτικής εταιρείας, κάποιοι χωρίς προσβάσεις στα συστήματα και απορούν γιατί τους έχουν εκεί όταν υπάρχουν τόσες ανάγκες σε δίκτυο και δ/νσεις. Μας κατήγγειλαν μάλιστα συνεχείς τηλεφωνικές πιέσεις και πόλεμο νεύρων από τη Δ/νση Ανθ. Δυναμικού για να φύγουν με την εθελούσια!

Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα κάνει πάλι πλάτες στη Διοίκηση. Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 7/12, που θέσαμε το ζήτημα αφού δεκάδες συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ απαντούσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το έργο είναι εξαιρετικό και θα υπάρχει και υπηρεσιακή εξέλιξη (!), είναι τραπεζική εργασία και κάποιοι πρέπει να την κάνουν. Όλα τέλεια τα βρίσκουν, ομοίως και ο ΣΕΠΕΤΕ. Δεν προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη για τους συναδέλφους. Θέλουν να  μας «κοιμίζουν» για να περνούν τα σχέδια της Διοίκησης. Τώρα χρειαζόμαστε έναν άλλο Σύλλογο, διεκδικητικό όχι συμβιβασμένο.

Καλούμε τους συναδέλφους να αντισταθούν στο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου. Να μην τους κάνουμε τη χάρη, να παλέψουμε ενωμένοι και θα αντέξουμε! Από πλευράς μας θα στηρίξουμε κάθε συνάδελφο, θα καταγγείλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

11/12/2020

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 18767, 23218,  19923

Δεν υπάρχουν σχόλια: