Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοίνωση για το ξεπούλημα της Εθν. Ασφαλιστικής

 

Όχι άλλες «επενδύσεις» στις πλάτες μας.

Να μην προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής!

 

 

Από το 2014 έχει δεσμευτεί η ΕΤΕ στο πλαίσιο των μνημονίων να πουλήσει τη θυγατρική της Εθνική Ασφαλιστική κι από τότε ζητάει και παίρνει αναβολές μέχρι να βρεθεί «ο καταλληλότερος» αγοραστής. Φαίνεται ότι μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες, απορρίψεις προσφορών, κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ εταιρειών αμερικάνικων, ευρωπαϊκών και κινέζικων συμφερόντων για το ποιος θα αγοράσει πιο φθηνά μια εταιρεία χρυσωρυχείο, βρέθηκε ο ιδανικός!

Από το επικείμενο deal δεν θα μπορούσε να λείπει η πολύτιμη συμβολή μιας «ανεξάρτητης» συμβουλευτικής-ελεγκτικής εταιρείας, της PwC. Η εταιρεία μάλιστα είχε επιφορτιστεί με διπλό ρόλο, από τη μια έκανε έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία και καταστάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής ως ορκωτός λογιστής κι από την άλλη, μαζί με την Deutsche Bank, ήταν σύμβουλος πώλησης για τον αγοραστή που προκρίνεται, την CVC Capital Partners που ήδη κατέχει στην Ελλάδα μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (Metropolitan, ΥΓΕΙΑ, Ιασώ κα). Στον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων είναι όλοι μια οικογένεια, ειδικά σε υποθέσεις που κάτι σκανδαλώδες πρέπει να εμφανιστεί ως αδιάβλητο και επωφελές για όλους. Και όλοι επιδιώκουν τις «συνέργειες».

Κάπως έτσι μια εταιρεία με αποτίμηση άνω του 1 δις μπόρεσε άνετα μέσα σε λίγο χρόνο να χάσει την μισή της αξία και να «κοστολογείται» στα 500 εκ, όπως αποφάσισε η ΕΤΕ στο τέλος του 2019 για την Εθνική Ασφαλιστική. Αφού η «στοχοθεσία» της για 700εκ δεν πιάστηκε έπρεπε κάπως να διευκολύνει την κατάσταση.

Το deal του ξεπουλήματος έχει κι άλλους όρους για να χαρακτηριστεί «συμφωνία-κόσμημα». Το τελικό τίμημα συνδέεται με τις μελλοντικές πωλήσεις προϊόντων bancassurance μέσω του δικτύου της τράπεζας. Εφόσον οι πωλήσεις υπολείπονται των στόχων τους, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει μέρος του τιμήματος.  Με θυμό αναρωτιόμαστε πόσο θα εκτοξευθούν οι ήδη παράλογοι στόχοι στα καταστήματα για τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα από αυτό το γεγονός. Επίσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΛΕΠΕΤΕ (που καταργήθηκε από τη Διοίκηση της ΕΤΕ σε μια μέρα και επικυρώθηκε με νόμο η ένταξή του στο ΕΤΕΑΕΠ),  ο Λογαριασμός αντλούσε έσοδα και από ασφαλιστικές εργασίες. Θα καταλήξουν κι αυτές οι υποχρεώσεις, που συνάδελφοι τις διεκδικούν, στην τσέπη της CVC Partners και κάθε κερδοσκόπου;

Μήπως λοιπόν να σταθούμε στο πλευρό του κου Μυλωνά για να κερδίσει μια επιπλέον παράταση στη διαδικασία; Μήπως να συμμεριστούμε την πρόταση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής για είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο «με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης»;  Ή θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της αφωνίας όλων των συνδικαλιστών της ETE; Δεν είμαστε ούτε «κοινωνικοί σύμμαχοι» του κου Μυλωνά ούτε σύμβουλοι επιχειρήσεων ούτε συνέταιροι του Ομίλου ΕΤΕ.

Είμαστε εργαζόμενοι που ζητάμε:

Να υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Καμία σύνδεση συμφωνίας με πωλήσεις προϊόντων Bancassurance.

Κανένας εργαζόμενος στην Εθνική Ασφαλιστική εκτός συλλογικής σύμβασης. Ένταξη των ενοικιαζόμενων συναδέλφων.

 

21-12-2020

 

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 18767, 23218,  19923

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: