Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση για το ΤΥΠΕΤ - κάλεσμα στη ΓΣ 6/10

 

Με την υγεία μας δεν παίζουμε!

Να αποτρέψουμε την «ταφόπλακα» στο ΤΥΠΕΤ που βάζουν Διοίκηση και εργοδοτικοί συνδικαλιστές!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Δεν χρειάζονται βαρύγδουπες ανακοινώσεις και μεγάλες αναλύσεις για να περιγράψουμε αυτό που όλοι ψυχανεμιζόμαστε αλλά λίγοι παραδέχονται γιατί, είτε δεν τους συμφέρει, είτε θέλουν να έχουν αυταπάτες: αν συνεχίσουμε έτσι, το ΤΥΠΕΤ θα είναι μια ανάμνηση.

Τον Δεκέμβριο του 2020 πανηγύριζαν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για τη συμφωνία με την Τράπεζα, ότι δήθεν η Διοίκηση μας χαρίζει λεφτά, και μπράβο στον ΣΥΕΤΕ και στο ΤΥΠΕΤ, δηλαδή τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Σήμερα, σχεδόν 1 χρόνο μετά, όλοι καταλάβαμε ότι οι καταγγελίες μας ήταν όχι μόνο βάσιμες, αλλά πέρα για πέρα αληθινές. Γιατί η συμφωνία ήταν ένα σκληρό μνημόνιο: τα χρήματα (11,5εκ) θα δοθούν με συγκεκριμένους όρους που θέτει η Διοίκηση και για συγκεκριμένους στόχους που πάλι θέτει η Διοίκηση. Ήδη, το πρώτο και σημαντικό σκέλος έγινε πράξη: η εθελούσια του Ταμείου Υγείας είχε ως αποτέλεσμα  να αποχωρήσουν πάνω από 60 εργαζόμενοί του, πολλοί γιατροί, ιδιαίτερα οδοντίατροι (22), με συνέπεια ήδη οι ασφαλισμένοι να καταλαβαίνουμε ότι η μείωση του κόστους πέφτει στις πλάτες μας και πολλοί να μη βρίσκουν πια γιατρό. Η μείωση του προσωπικού εν μέσω πανδημίας μάλιστα είναι εγκληματική απόφαση και πρακτική.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτή η συμφωνία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σε επίπεδο ΔΣ ΣΥΕΤΕ και ΔΣ ΤΥΠΕΤ, σηματοδοτεί το τέλος του χαρακτήρα του Ταμείου ως αυτοδιοικούμενου και αυτοδιαχειριζόμενου, αλλά και την οριστικοποίηση της οικονομικής αιμορραγίας του Ταμείου. Στο πετσί μας ζούμε τη μείωση του κόστους εις βάρος της υγείας μας σε όλα τα επίπεδα: στο φάρμακο καταρχάς, με την απόδοση τιμών γενοσήμων, με τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, με τη μείωση ειδικοτήτων στα εξωτερικά ιατρεία, με την καθυστέρηση στα ραντεβού, τη δυσκολία τηλεφωνικής επικοινωνίας, με το πλαφόν σε επισκέψεις κατ΄ έτος ανά ειδικότητα, με τις περικοπές ακόμα και στα τεστ covid με τη μη παροχή τεστ στα έμμεσα μέλη, δηλ παιδιά/συζύγους των συναδέλφων, που αναγκάζονται να τα πληρώνουν έξτρα στους ιδιώτες. Σε κάποιες ειδικότητες μπορεί να υπάρχει μόνο ένας γιατρός (πχ Θεσσαλονίκη 1 ψυχίατρος), με συνέπεια αν απουσιάσει οι ασφαλισμένοι να παραπέμπονται εκτός ΤΥΠΕΤ και να επιβαρύνονται οι ίδιοι αλλά και το ταμείο με την επίσκεψη.

Και στην κλινική, η είσοδος επίσημα «πελατών», εκτός ασφαλισμένων του ταμείου, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει: η πληρότητα της κλινικής από όσους πληρώνουν για να αγοράσουν υπηρεσίες υγείας θα είναι εις βάρος των ασφαλισμένων που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και δεν θα βρίσκουν θέση. Θυμόμαστε όλοι ότι για πάνω από 1 χρόνο είχαν κλείσει ουσιαστικά το Ταμείο με πρόσχημα την πανδημία, και δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες.

Το Ταμείο πια λειτουργεί με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θεωρώντας ως κόστος τις παροχές υγείας, σαν ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο που νοιάζεται να μειώσει τα έξοδά του εις βάρος των ασθενών φυσικά. Έτσι, φαντάζει λογικό να μην τους ενδιαφέρει η απώλεια της κατασκήνωσης της Λούτσας, όπως με τον ίδιο τρόπο έχει χαθεί εδώ και χρόνια το θέρετρο της Ραψάνης.

Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις και οι δυσμενείς αλλαγές εις βάρος των ασφαλισμένων γίνονται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, καθώς ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ κρύβουν πρακτικά, συμβάσεις, συμφωνίες, τα πάντα. Καμιά άλλη παράταξη όμως, από όσες συμμετέχουν στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, δεν ενημερώνει, παρότι όλες έχουν αποσπασμένους συνδικαλιστές, και τώρα θα ζητήσουν την ψήφο για τις εκλογές (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ, ΕΝΙΑΙΑ, ΣΕΠΕΤΕ, ΣΥΤΑΤΕ).

Αν κάποιος πρέπει να πανηγυρίσει επομένως, είναι η Διοίκηση της ΕΤΕ. Γιατί ενώ είναι η μοναδική υπεύθυνη για τη χρεοκοπία του Ταμείου, με τις απανωτές εθελούσιες των τελευταίων ετών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων εργαζόμενων που δεν ασφαλίζονται στο ταμείο, τη μείωση των εσόδων, ειδικά μετά την περικοπή του ΛΕΠΕΤΕ το 2017, κατάφερε να παραμείνει ανενόχλητη και να μη βάλει το χέρι στην τσέπη, να περάσει το σχέδιό της να πάρει ουσιαστικά τη διαχείριση του Ταμείου. 70 εκ το χρόνο μόνο έχει εξοικονομήσει από τη μη καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ, πλήττοντας το ΤΥΠΕΤ ανεπανόρθωτα, ενώ δεν πλήρωσε ούτε για τα αναδρομικά στους 572 από το Ταμείο Αυτασφάλειας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τον Γενάρη του 2020 στην ανακοίνωσή μας αναφερθήκαμε αναλυτικά και γι΄αυτό την υπενθυμίζουμε (http://protasiprooptikis.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html). Όπως και την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, που ευτυχώς μας ενημέρωσε για τα οικονομικά στοιχεία,  αφού δεν έχει γίνει Γενική Συνέλευση από το 2019 για να δημοσιευθεί:

- Το 2019 το οργανικό έλλειμμα ανήλθε σε 7 εκ ευρώ, από 6 εκ ευρώ το 2018.

- Ο προϋπολογισμός για το 2020 είναι επίσης ζημιογόνος, με έλλειμμα 7 εκ ευρώ.  

- Στις 31/8/2020 το Ταμείο χρωστάει 31 εκ ευρώ σε προμηθευτές, από τα οποία 27 εκ ευρώ είναι χρέη στα κρατικά νοσοκομεία. 

-Η Τράπεζα εξοικονομεί 3,5 εκ το χρόνο από τη μη καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ, δηλ. της εισφοράς στους συνταξιούχους στο ταμείο, ενώ υπήρξε μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 1 εκ ευρώ το 2019.

- Οι μετοχές αποτιμώνται σε τιμές κτήσης ως 33 εκ ευρώ, ενώ η πραγματική τους αξία είναι 1 εκ ευρώ.  

Θα το ξαναπούμε, η Τράπεζα πρέπει επιτέλους να βάλει το χέρι στην τσέπη, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διεκδίκηση και λύση. Αντί για τον συμβιβασμό και το ξεπούλημα του δικαιώματός μας στην περίθαλψη και την υγεία, πρέπει να διεκδικήσουμε συνδικαλιστικά να καλύψει η Τράπεζα τα ελλείμματα που η ίδια δημιούργησε. Τα έσοδα και οι πόροι θα αυξηθούν τάχιστα αν αυξηθούν τα άμεσα μέλη του Ταμείου μέσω μαζικών προσλήψεων, αύξησης της εργοδοτικής εισφοράς, ένταξης όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα στο Ταμείο, αν σταματήσει η ύπαρξη ενοικιαζόμενων και άλλων ελαστικά εργαζόμενων και το outsourcing. Με αύξηση των άμεσων μελών είναι εντελώς ρεαλιστικό το Ταμείο να είναι και βιώσιμο και με πλούσιες παροχές υγείας που δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη.

Η θητεία του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ  έχει λήξει από τον Απρίλη του 2020, αφού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ θέλουν να παραμείνουν στις καρέκλες όσο γίνεται περισσότερο, το έχουν αποδείξει χρόνια τώρα ότι αυτό είναι το κίνητρό τους. Εξαργυρώνουν το ξεπούλημά μας με προαγωγές, αποσπάσεις, υψηλές θέσεις, συνδικαλιστικά προνόμια.

Σαν Πρόταση Προοπτικής δεν έχουμε την ενημέρωση και την παρέμβαση που θα θέλαμε αφού δεν εκπροσωπούμαστε στο ΔΣ του Ταμείου. Αιτία το πλήρως αντιδημοκρατικό καταστατικό που απαιτεί 40 υποψήφιους συνολικά για κατάρτιση ψηφοδελτίου στην Αττική. Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα ξανά, συσπείρωσης και δράσης, σε συναδέλφους να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο της Πρότασης Προοπτικής, για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε και στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ, πέρα από την επαρχία. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο καταστατικό του ΤΥΠΕΤ, όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στους συνταξιούχους.

Δεν έχουμε πια περιθώρια για μη συμμετοχή στα δρώμενα, για αδιαφορία, παθητικότητα, μοιρολατρία ή ανάθεση σε άλλους να διαπραγματεύονται για μας χωρίς εμάς. Τόσο σε επίπεδο ΣΥΕΤΕ όσο και στο ΤΥΠΕΤ, είναι επιτακτικό να πετάξουμε έξω αυτές τις παρατάξεις που είναι επικίνδυνες για τα δικαιώματά μας!

Πρώτο βήμα η συμμετοχή των συναδέλφων της Αττικής στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 6/10 στο κεντρικό κατάστημα, και η καταψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού. Να πάρουμε την υπόθεση της υγείας μας και των οικογενειών μας στα χέρια μας, πριν να είναι αργά!

Οκτώβρης 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: