Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση για τον πόλεμο

 

Να αναγεννηθεί το αντιπολεμικό κίνημα

Λήξη των πολεμικών συγκρούσεων τώρα! 

Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!

 

Μήνες πέρασαν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας. Άλλος ένας πόλεμος στη γειτονιά μας που φέρει τη σφραγίδα των ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας.  Χιλιάδες ζωές χάνονται για το κέρδος, τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και πηγών.

Ακόμα και τώρα η οδύνη του ουκρανικού λαού που χάνει τη ζωή και το σπίτι του, παραμένει αναλλοίωτη. Οι συνέπειες και αυτού του πολέμου, ξεπερνούν πλέον σύνορα και χώρες, μας αγγίζουν και μας επηρεάζουν πολύ πέρα απ’ τα πεδία των μαχών, με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, και την απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης να κρέμεται σαν πέλεκυς πάνω από το κεφάλι της ανθρωπότητας.

Τα δεινά του λαού αυτού ξέρουμε ότι  δεν άρχισαν στις 22 Φλεβάρη του 2022. Η Ουκρανία διαχρονικά ήταν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Η Δύση (ΗΠΑ και Ε.Ε.) έκανε πολλές προσπάθειες να επέμβει στα εσωτερικά της Ουκρανίας, προκαλώντας και εντείνοντας την αναταραχή στην Ουκρανία, σε έναν λαό ήδη διχασμένο. Αποκορύφωμα η στήριξη και αναγνώριση του πραξικοπήματος Μαϊντάν το 2014, που έφερε την εκδίωξη της φιλορωσικής κυβέρνησης, και την άνοδο στην εξουσία των φιλοαμερικάνων – αποδεδειγμένα ακροδεξιών/νεοναζί - «πορτοκαλί».

 Έκτοτε η Ουκρανία βιώνει έναν εμφύλιο πόλεμο και βυθίζεται στο αίμα, με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας να σοκάρουν υπολογίζοντας τους νεκρούς (αμάχους και μη) σε 13.000 από το 2014 ως το 2020.

Ο φασισμός γνωρίζει απαράμιλλη άνθηση με παραστρατιωτικά μορφώματα, όπως τα τάγματα Αζόφ, να δρουν ανενόχλητα στις φιλορωσικές περιφέρειες του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, και να προβαίνουν σε διώξεις και εκτελέσεις φιλορώσων αμάχων.

 Οι όροι των συμφωνιών του Μινσκ, δεν τηρήθηκαν, και όλες οι προσπάθειες για εκεχειρία απέβησαν άκαρπες. Συμπτωματικά, τα παραπάνω γεγονότα και δεδομένα, χρησιμοποιεί ως έρεισμα η ρωσική άρχουσα τάξη για να δικαιολογήσει την εισβολή, βάζοντας θεματικούς υπότιτλους όπως «αποναζιστικοποίηση» ή «πάταξη του φασισμού» προκειμένου να δικαιολογήσει την επεκτατική πολιτική της.

Τα χρόνια αυτά, η Δύση εντείνει και υποστηρίζει το διχασμό, εκφράζοντας την υποστήριξη στις φιλοδυτικές ουκρανικές κυβερνήσεις, τάζοντας ανταλλάγματα και πείθοντάς τους πως «weve got your back». Το ΝΑΤΟ προσαρτά νέες χώρες στα σύνορα της Ρωσίας.

Κάπως έτσι φτάσαμε στις 22 Φλεβάρη με τον ρωσικό στρατό να εισβάλει, χωρίς νομιμοποίηση στην Ουκρανία. Με την κήρυξη του πολέμου, οι μάσκες έπεσαν, και όλοι είδαν την υποκρισία και την ανηθικότητα να πορεύονται χέρι-χέρι, και στις δυο πλευρές, ΗΠΑ & Ε.Ε. από τη μία, Ρωσία από την άλλη. Η δύση έσπευσε να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, μαζί με αυτούς και η Ελλάδα ως το «καλό και υπάκουο παιδί του ΝΑΤΟ».

Βλέπετε, αντί να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, σπεύσαμε να στείλουμε πολεμοφόδια, μεταξύ των οποίων, ως ειρωνεία θα έλεγε κάποιος, τυφέκια ΑΚ47, τα γνωστά (ρωσικής προέλευσης) και ως καλάσνικοφ.

Παράλληλα, νέες αμερικάνικες βάσεις ξεπήδησαν στην Ελλάδα και πλοία του ΝΑΤΟ εξορμούν από την Αλεξανδρούπολη, καθώς από το 2017 και δια χειρός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανική βάση.

Η Δύση συστηματικά ξεπλένει πλέον τα φασιστικά τάγματα Αζόφ από τη ναζιστική τους ιδεολογία, και παρουσιάζει ως «ήρωες», αυτούς που, μέχρι πριν την κήρυξη του πολέμου, αναγνώριζε ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Τους ίδιους οι οποίοι, όπως κατήγγειλε ανοιχτά η Διεθνής Αμνηστία τον περασμένο Αύγουστο, χρησιμοποιούσαν τους άμαχους συμπατριώτες τους (!) ως ανθρώπινες ασπίδες προτεταμένες απέναντι στον ρωσικό στρατό. Σε αυτούς έδωσε βήμα στο ελληνικό κοινοβούλιο η ΝΔ τον περασμένο Απρίλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Καμία πλευρά δεν φαίνεται να θέλει να σταματήσει χωρίς να πετύχει τους απώτερους στόχους της.  Καμία άρχουσα τάξη δεν έχει το δίκιο με το μέρος της, παρά μόνο οι λαοί, που πεθαίνουν σε έναν άδικο πόλεμο ως θυσία στον βωμό των συμφερόντων των ολιγαρχών και του κεφαλαίου.

Βέβαια για τα ειδησεογραφικά μέσα θεωρείται πλέον ξεπερασμένο θέμα. Κάποτε, στην αρχή του πολέμου, έπαιζε πρώτο στις ειδήσεις, πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, καθώς η Ουκρανία είναι στη γειτονιά μας,  έχουν δέρμα σαν το δικό μας και πιστεύουν στον ίδιο θεό – αληθινά επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν στελέχη της κυβέρνησης. Μπορεί η Μαριούπολη να απέχει από την Ελλάδα όσο το Κομπάνι της Συρίας αλλά εκεί οι άνθρωποι είναι σκουρόχρωμοι και αλλόθρηκοι, ενώ εδώ είναι Ευρωπαίοι. Επαναπροωθήσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μεν, καλωσορίσματα και άμεση πρόσβαση σε στέγη και υπηρεσίες (όπως άνοιγμα λογαριασμών στα καθ΄ημάς) για τους δε.

 Τώρα τα ειδησεογραφικά ασχολούνται με την ενεργειακή και οικονομική κρίση, η οποία οφείλουμε να σημειώσουμε πως δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο, αλλά ήδη από το 2021. Η όξυνσή της είναι σύμπτωμα και όχι αποτέλεσμα του πολέμου. Όλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν εν έτει 2022 στην Ευρώπη να συνηθίσουμε στις διακοπές ρεύματος, τη στιγμή που οι ενεργειακοί κολοσσοί πλουτίζουν και τα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η απάντηση είναι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Παράλληλα, για την πεφωτισμένη κυβέρνηση «αρίστων» του κ. Μητσοτάκη, η ανθρώπινη τραγωδία μετατρέπεται σε βολικό επικοινωνιακό εργαλείο. Η κυβερνητική γραμμή αναιδέστατα αποδίδει μια σειρά από δεινά που μαστίζουν τον ελληνικό λαό στον πόλεμο της Ουκρανίας, από τον οκταπλασιασμό (!) της τιμής της κιλοβατώρας, ως τις υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων. Πίσω από όλα τα κακώς κείμενα κρύβεται ο «ρωσικός δάκτυλος».  Ευτυχώς όμως υπάρχει αυτή η κυβέρνηση που σου δίνει fuel pass, power pass και νέο κλιματιστικό με επιδότηση.

Αυτή τη στιγμή μαίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο δεκάδες πολεμικές εστίες, μικρές και μεγάλες, με μέτωπα στη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Γάζα, την Αφρική. Πόλεμοι που συχνά βαφτίζονται «εμφύλιοι» για να μας εφησυχάσουν ότι δεν θα χτυπήσουν την πόρτα μας αύριο μεθαύριο. Δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς θύματα, χωρίς εγκλήματα. Δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς αίμα, νεκρούς, καμένα σπίτια και ορφανά παιδιά. Και στον σύγχρονο «πολιτισμένο» κόσμο μας, που κουμάντο κάνουν οι εταιρείες μαζί με τα ισχυρά κράτη και τους συνασπισμούς τους, μόνο ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα από τα κάτω μπορεί να τους σταματήσει.

Εμείς είμαστε με τους λαούς, κόντρα στους πολέμους του κεφαλαίου.

Οι λαοί πρέπει να διατρανώσουμε το μήνυμα της ειρήνης, της αδελφοσύνης των λαών με την προσοχή μας στραμμένη στην επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.  Να μην επιτρέψουμε μετά από όσα δεινά έχει υποστεί η ανθρωπότητα από τον φασισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, να συνεχίζει να επικρατεί, να ενδύεται τον κοινοβουλευτικό μανδύα, να κανονικοποιείται.

Το εργατικό κίνημα να μπει μπροστά και να οργανώσει ένα πλατύ αντιπολεμικό μέτωπο, να διατρανώσουμε όλοι μαζί να σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι!

Να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Έξω από την Ουκρανία η Ρωσία, να σταματήσει κάθε επέμβαση και επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή. Να αποφασίσουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας για το μέλλον τους.

- Να παύσει κάθε εμπλοκή, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να σταματήσουν οι ασκήσεις και κοινές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και έξω απ’ αυτήν, με τους μακελάρηδες των λαών. Κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα.

- Έξω οι βάσεις. Να κλείσει η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη δεν θα γίνει εφαλτήριο πολέμου. Έξω οι Αμερικάνοι από Στεφανοβίκειο, Λάρισα και όπου αλλού. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Ανατροπή της πενταετούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ και της αντίστοιχης με Γαλλία.

- Να ακυρωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα – λεφτά για την υγεία, την παιδεία, τους ανέργους, τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για όπλα.

- Έξω από το ΝΑΤΟ, όχι στον ευρωστρατό, έξω από την ΕΕ. Ευρώπη των λαών και όχι των κρατών.

- Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τον πόλεμό τους. Οι κυρώσεις πλήττουν πρωτίστως τους λαούς, να ακυρωθούν.

- Επιβολή διατίμησης στις τιμές ενέργειας και στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινής ζωής τώρα! Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση και στα τιμολόγια κοινής ωφέλειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας.

- Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπορεύματα αλλά κοινωνικό αγαθό. Να περάσουν στο δημόσιο με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλες οι εταιρείες ενέργειας, που πρέπει να λειτουργούν υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.
Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας από τον εθνικοποιημένο ενεργειακό τομέα, και τροφίμων από τους πρωτοβάθμιους γεωργικούς συνεταιρισμούς, με σεβασμό στο περιβάλλον.

- Διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων. Ειρήνη και φιλία των λαών.

25-10-2022

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

Δεν υπάρχουν σχόλια: