Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση για την Απόσχιση στην NBG Pay

 


Η Εθνική κάνει πράξη την πρώτη απόσχιση κλάδου!
Κανένας συνάδελφος εκτός τράπεζας!

 

Μετά τις αποσχίσεις κλάδων σε όλες τις άλλες συστημικές τράπεζες, η Εθνική δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Ήδη από τον Ιούνιο είχε εξαγγείλει την πρώτη απόσχιση με την αποκοπή του τμήματος POS της Διεύθυνσης Καρτών στην NBG pay, εταιρία στην οποία η Εθνική δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Η κύρια μέτοχος είναι η αμερικάνικων συμφερόντων Evo Payments.

Στο τελευταίο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, η πλειοψηφία, η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ, έφεραν ξαφνικά σε ψηφοφορία και ψήφισαν, μόνοι τους πάλι, τους όρους που οι ίδιοι συμφώνησαν με την διοίκηση.

Πέρασαν από τις διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα γίνει καμία απόσχιση στην Εθνική Τράπεζα» στους πανηγυρισμούς «καταφέραμε να αυξήσουμε τις απολαβές των συναδέλφων που θα μετακινηθούν».

Έλεγαν ότι οι συνάδελφοι είχαν ενθουσιαστεί με τη νέα πρόταση της Διοίκησης που εξασφάλισαν– πριν ενημερώσουν το ΔΣ πρόλαβαν δηλαδή να ενημερώσουν τους εργαζόμενους…  Μας θυμίζει τον πρώην πρωθυπουργό που έλεγε ότι οι εργαζόμενοι τον κυνηγούν να του δώσουν τον μισθό τους αυτοβούλως.

Όταν αναδείξαμε τους σχεδιασμούς της Διοίκησης το καλοκαίρι, έλεγαν ότι κινδυνολογούσαμε και στην Εθνική δεν θα γίνει ποτέ απόσχιση όσο είναι αυτοί στο Σύλλογο.

Είχαν το θράσος να μας ρωτούν τι έπρεπε να κάνουν αντί να διαπραγματευτούν για τους όρους της απόλυσης των συναδέλφων.

Το να πει ο Σύλλογος «όχι στην απόσχιση», αγώνας για να αποκρουστεί, τους φαίνεται εκτός πραγματικότητας. Έχουν μάθει να λένε σε όλα ναι.

Η απόσχιση είναι πλέον γεγονός, ακόμα κι αν αυτή μεταμφιέζεται και μετονομάζεται σε «εθελοντική μετακίνηση» για δημαγωγικούς λόγους. Το αποτέλεσμα όμως είναι ίδιο.

Συνάδελφοι οι οποίοι χωρίς τη θέλησή τους μεταφέρονται σε άλλον εργοδότη, εκτός κλαδικής, χωρίς καν μισθολογική εξασφάλιση μετά τη λήξη της το 2025, που θα δουλεύουν 40ωρο και όχι 37ωρο όπως ο λοιπός τραπεζικός κλάδος. Απ’ ότι φαίνεται, η ρήτρα για προστασία της απασχόλησης δεν προστατεύει τελικά.

Ακόμα και οι δήθεν παροχές που αναφέρει στην ανακοίνωση ο ΣΥΕΤΕ αμφισβητούνται, αφού οι συνάδελφοι της Δ/νσης Καρτών ενημερώθηκαν στη συνέντευξη με τη νέα εταιρεία για λιγότερες απολαβές λίγες μέρες αργότερα.

Η εμπειρία της τελευταίας πενταετίας από τις αποσχίσεις των άλλων τριών τραπεζών μας έχει δείξει την πορεία που ακολουθείται. Οι υπάλληλοι που δεν δέχονται να μετακινηθούν εθελοντικά, εκβιάζονται να αποχωρήσουν «εθελοντικά» αφού βρίσκονται χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Γιατί η Εθνική να πράξει διαφορετικά; Το δίνει το δικαίωμα ο νόμος, την αφήνει η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ, δεν βρίσκει αντίσταση οπότε όσο μπορεί και όσο της επιτρέπουμε θα πιέζει και θα καταπιέζει.

Μόνος σκοπός η μείωση του μόνιμου προσωπικού, η αύξηση των κερδών, ο μετασχηματισμός της τράπεζας. Με κάθε κόστος. Πατώντας επί πτωμάτων, εν προκειμένω πατώντας πάνω στο πτώμα της ελεύθερης βούλησης και των δικαιωμάτων μας και μάλιστα με τις ευλογίες του Συλλόγου.

Το εξαιρετικό επιχείρημα των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ ότι δεν το ονομάζει η τράπεζα απόσχιση, άρα δεν είναι απόσχιση, δεν μας καθησυχάζει. Ούτε το ότι αφορά μόνο 25 άτομα. Σήμερα 25, χθες 150 (για τη ματαιωθείσα απόσχιση στην doValue), αύριο ακόμα περισσότεροι.

Το βασικό είναι να ανοίξει οι ασκός του Αιόλου. Να περάσει το πλάνο της Τράπεζας για αποσχίσεις κλάδων. Και σ΄ αυτό έβαλε πλάτη ο εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, που υπογράφει ό,τι θέλει η Διοίκηση και το βαφτίζει κιόλας ως νίκη.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη και το πρώτο εξάμηνο του 2022, σχέδιο για μέρισμα στους μετόχους, και για τους εργαζόμενους απολύσεις – ξεζούμισμα – στόχοι.

Γι’ αυτό ας καταψηφίσουμε όλοι στις 5 Νοεμβρίου στη Γενική Συνέλευση τα πεπραγμένα και μαζί με αυτά, και την ίδια την απόσχιση. Για να αποκτήσουμε έναν πραγματικό Σύλλογο κι όχι φερέφωνο της εργοδοσίας.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο διεκδικήσεων ας συμμετέχουμε όλοι στη γενική απεργία της 9 Νοέμβρη για βελτίωση των όρων εργασίας, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ενάντια στην ακρίβεια και την επίθεση στα δικαιώματά μας.     

18/10/2022

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com
6980925499, 6947724051, 64984, 23218

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: