Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ανακοίνωση για το ΤΥΠΕΤ και κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση 19/7

 

Η πολιτική της ΕΤΕ και ο συνδικαλισμός της υποταγής «σκοτώνει» το ΤΥΠΕΤ!

Το ταμείο Υγείας ανήκει στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΕΤΕ!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Και στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ θέλουν να δούμε το ίδιο έργο:

Λίγες δεκάδες συνάδελφοι παρόντες, αφού γίνεται σε ημέρα και ώρα απαγορευτική για την πλειοψηφία των εργαζομένων πρώτα και κύρια από την επαρχία ενώ τελευταία γίνεται και face control στους συνταξιούχους και τους αποκλείεται η είσοδος αυστηρά.

Η πλειοψηφούσα παράταξη ΔΗΣΥΕ θα παρουσιάσει μια πανέμορφη εικόνα για τα λόγια και τα έργα της και πώς καταφέρνει να έχουμε ένα Ταμείο καταπληκτικό που όμοιό του δεν υπάρχει. Η ΔΑΚΕ θα συμφωνεί αν και θα θέλει να γίνει βεζύρης στη θέση του βεζύρη, δηλαδή να είναι εκείνη πρώτη, αν και μαζί τα ψηφίζουν όλα.

Η ΔΑΣ θα ασκήσει κριτική στις αποφάσεις, αν και δεν έχει ποτέ δημοσιοποιήσει ποιες έχει ψηφίσει και ποιες όχι, καθώς το πρόβλημα είναι ότι την έχουν πετάξει έξω από το Προεδρείο αφού δεν την έχουν ανάγκη – αυτά παθαίνει όποιος κάνει τα ίδια λίγους ορόφους πιο κάτω. 

Ελάχιστοι συνάδελφοι θα μιλήσουν και σίγουρα δεν θα ειπωθούν κυρίως τα σοβαρά προβλήματα που συνεχώς αυξάνονται για τους ασφαλισμένους. Και κυρίως πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα και θα ανατραπεί η κατάσταση, αντί απλά να πηγαίνει πιο πίσω ο «ξαφνικός θάνατος» ενός ήδη χρεοκοπημένου Ταμείου.

Τώρα τελευταία βρήκαν ευκαιρία με τον κορονοϊό κι αφού δεν έκαναν εκλογές για ενάμιση χρόνο, διεξάγουν τη συνέλευση στα μέσα Ιουλίου εν μέσω αδειών και θέρους, ώστε να συμμετάσχουν αλλά και να πάρουν χαμπάρι για τη συνέλευση όλο και λιγότεροι.

Άλλωστε, ο οικονομικός απολογισμός του ΤΥΠΕΤ δεν μοιράζεται καν τις προηγούμενες μέρες, δεν διακινείται στους συναδέλφους, αλλά δίνεται απλά έξω από την αίθουσα, ώστε να ενημερωθούν ελάχιστοι, αφού λίγοι θα προλάβουν ανα ρίξουν μια ματιά ούτως ή άλλως. Τα έχουν προσέξει όλα.

Γιατί η αλήθεια δεν θα αποτυπωθεί ούτε στη φετινή Γενική Συνέλευση, εκτός αν αποφασίσουμε διαφορετικά και κινητοποιηθούμε μαζικά.

Την αλήθεια βέβαια δεν την έχουμε διαβάσει και όλη την υπόλοιπη χρονιά, από καμιά παράταξη ή σωματείο που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του Ταμείου, δηλ ΣΥΤΑΤΕ, ΣΕΠΕΤΕ, Μπροστά. Ούτε από την Ενιαία, παρότι επίσης έχει έδρα στο ΔΣ και άρα γνωρίζει πράγματα πρόσωπα και στοιχεία. Έχει και αποσπασμένους συναδέλφους, άρα δυνατότητα για παρέμβαση, όμως εμφανίζεται μια φορά το χρόνο ή σε κάθε εκλογές. 

 

Η αλήθεια είναι η εξής, απλά και σταράτα:

v Τα χρέη και τα ελλείμματα του ΤΥΠΕΤ πλέον έχουν ξεφύγει. Το 2021 υπήρξε αύξηση του χρέους προς ιδιώτες και δημόσιο κατά 14% , δηλ το Ταμείο χρωστούσε 45 εκ ευρώ. Μόνο προς νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ χρωστούσε πέρυσι 42 εκ ευρώ. Η μείωση των εσόδων από τις συνεχιζόμενες εθελούσιες και τη μείωση προσωπικού έχουν εκτινάξει αυτά τα ελλείμματα, καθώς το ταμείο λαμβάνει συνεχώς λιγότερες εργοδοτικές εισφορές. Δεν ξεχνάμε το έλλειμμα από τη διακοπή του ΛΕΠΕΤΕ. Το ταμείο κάθε χρόνο χρωστάει όλο και περισσότερα και η ΕΤΕ εξοικονομεί όλο και περισσότερα. Τα 2,35 εκ που συνεχίζει να δίνει ετησίως η Εθνική βάσει και της νέας σύμβασης ακούγονται ως ανέκδοτο.

v Η διαχείριση των ζητημάτων από την πλειοψηφία έχει συνέπειες αρνητικές σε όλους μας. Δεν φτάνει που λειτουργώντας ως «Επιχείρηση» οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας είχαν κόψει αυθαίρετα το επίδομα ισολογισμού από τους εργαζόμενους πριν χρόνια, έχασαν το δικαστήριο όπως αναμενόταν και τώρα καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά 3 εκ! Μπράβο στη ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ, ωραία τα κατάφεραν. Όσο ωραία τα πήγαν τζογάροντας τα αποθεματικά του Ταμείου σε μετοχές, με συνέπεια  ζημιά 32 εκ!

v Η χειροτέρευση των παροχών δεν είναι απλά μια διαπίστωση. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας καθώς συνδέεται άμεσα με την υγεία μας και με το γεγονός ότι για να την έχουμε πρέπει να πληρώνουμε και στον ιδιωτικό τομέα. Η λογική της διαχείρισης που έχουν η πλειοψηφία των παρατάξεων οδηγεί το Ταμείο να λειτουργεί με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θεωρώντας ως κόστος τις παροχές υγείας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ασθενών.

v Όσον αφορά το φάρμακο, η πλειοψηφία έδωσε εντολή στους γιατρούς και την επιτροπή να μην συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους τα φάρμακα υψηλού κόστους (που αφορούν βαριές ασθένειες πχ καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κα) αλλά να τους προτρέπουν να τα λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο και για άλλα φάρμακα που μπορεί να κοστίζουν πχ 30 ευρώ και θεωρούνται ακριβά, οι γιατροί λένε στους ασθενείς ότι δεν συνταγογραφούνται.

v Όσον αφορά τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, ραντεβού σε γιατρούς στο οδοντιατρικό κέντρο κλείνονται ηλεκτρονικά μετά από 2 μήνες περίπου για απογεύματα, δηλαδή για τους εν ενεργεία. Τα ίδια και χειρότερα για το καρδιολογικό. Η μείωση του προσωπικού μετά την εθελούσια έχει αντίκτυπο στους ασφαλισμένους. Το ραντεβού για αξιολόγηση για λογοθεραπεία κλείνεται μετά από 2 μήνες, ενώ η αποζημίωση είναι περίπου στο 60% της τιμής, χαμηλότερη από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ. Η μη αποδοχή παιδιών στο Υγείας Μέλαθρον και η μη πληρωμή εξετάσεων στα παιδιά από 6 ετών και άνω έχει ως συνέπεια οι γονείς να πληρώνουν αδρά, αφού η κυβέρνηση ΝΔ στα πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ διαλύει τα νοσοκομεία Παίδων για να καταφεύγουμε στην ιδιωτική ασφάλιση.

v Οι φετινές οικογενειακές διακοπές ήταν σε νέα αυξημένη τιμή, για την κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Μια οικογένεια 4 ατόμων χρειάζεται από 640 έως 720 ευρώ  (!) για μια εβδομάδα για να μείνει στην κατασκήνωση του ΤΥΠΕΤ.

v Για τα δε ζητήματα πλήρους έλλειψης δημοκρατίας και διαφάνειας, επιβεβαιώνεται ότι είναι δείγμα της κουλτούρας των συνδικαλιστών της καρέκλας. Αρνούνται να αλλάξουν το κατασταστικό, και καμία παράταξη δεν το θίγει, γιατί τους συμφέρει, με βάση το οποίο μια κίνηση πρέπει να έχει 40 υποψήφιους (!) στην Αττική για να καταθέσει ψηφοδέλτιο. Για να μην πούμε για την άρνηση εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους συνταξιούχους, που πλήρωναν τόσα χρόνια και έχουν άμεσο συμφέρον, αλλά και τον πλήρη αποκλεισμό τους από τη Γενική Συνέλευση.

 

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

 

Οι συνδικαλιστές αυτών των παρατάξεων, που με θράσος αυτοδιαφημίζονται ως σωτήρες, είναι κομμάτι του προβλήματος, όχι η λύση. Ο αυτοδιαχειριζόμενος και αυτοδιοικούμενος χαρακτήρας του Ταμείου, από πλεονέκτημα έχει χάσει την αξία του, αφού η πλειοψηφία έχει παραδώσει το κλειδί στην Τράπεζα ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια.

Η αλλαγή πορείας στο ΤΥΠΕΤ προς όφελος των ασφαλισμένων δεν είναι θέμα διαχείρισης του ΔΣ. Αλλά κυρίως ευθύνη του ΣΥΕΤΕ , στον οποίο οι ίδιες παρατάξεις αρνούνται να βάλουν φρένο στην πολιτική της ΕΤΕ που σκοτώνει το Ταμείο. Όταν ανέχονται τη μείωση προσωπικού και τις εθελούσιες, πώς θα ζήσει το Ταμείο; Όταν δέχονται τις 46 προσλήψεις που ανακοίνωσε η Εθνική για το δίκτυο, ενώ ήταν ευκαιρία με το διαγωνισμό για μαζικές προσλήψεις στον κανονισμό εργασίας; Όταν δέχονται τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που είναι εκτός ΤΥΠΕΤ, τους εργολάβους που έχουν κατακλύσει την τράπεζα  σε όλες τις εργασίες της, πώς θα υπάρχει εύρωστο ταμείο; Η λύση θα έρθει από αύξηση των εισφορών, όχι από μείωση των παροχών όπως επιλέγει η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ.

Γι’ αυτό, είναι στο χέρι μας να αλλάξει η κατάσταση, διεκδικώντας από την Τράπεζα να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η τράπεζα δημιούργησε τα ελλείμματα, η τράπεζα να τα τα ξεχρεώσει.

Με κοινό μέτωπο εργαζομένων και συνταξιούχων, αφού όλοι έχουν πληρώσει και πληρώνουν εισφορές και έχουν συμφέρον. Με κοινό μέτωπο για το θέμα της υγείας με όλο το εργατικό κίνημα, αφού όσο υπάρχει ιδιωτικό μονοπώλιο στο φάρμακο θα επιβαρύνεται και το ταμείο, και κυρίως οι ασφαλισμένοι. Για να μην εξαρτάται η επιβίωσή μας από το πόσα λεφτά έχουμε να δώσουμε. Όποιος νομίζει ότι θα υπάρχει νησίδα το ΤΥΠΕΤ όταν καταρρέει όλη η δημόσια υγεία και άλλα πάλαι ποτέ μεγάλα ταμεία, είναι γελασμένος.

Να αφήσουμε την ανάθεση και την παθητικότητα στην άκρη, να κινητοποιηθούμε με ενεργό συμμετοχή! Μόνο η κινητοποίηση των εργαζομένων μπορεί να αλλάξει αυτόν τον κατήφορο. Πριν να είναι αργά.

Πρώτο βήμα η συμμετοχή στη ΓΣ, η δράση συναδέλφων με κείμενα, η δράση ώστε σε ΤΥΠΕΤ και ΣΥΕΤΕ να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Υπάρχει ελπίδα, αν διεκδικήσουμε αγωνιστικά και συλλογικά:

v Μαζικές προσλήψεις στην Εθνική μέσω κανονισμού εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές άμεσα και να αντιστραφεί η σχέση συνταξιούχων προς εν ενεργεία. Αύξηση των μισθών μας για να αυξηθούν οι εισφορές, όχι σε έκτακτες παροχές που δεν έχουν εισφορές. Έξω οι εργολάβοι, ένταξη ενοικιαζόμενων, κανείς εργαζόμενος στην Εθνική εκτός ΤΥΠΕΤ, όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που στερούν και πόρους από το Ταμείο.

v Άμεση καταβολή των χρεών από την Εθνική για να αποπληρωθούν οι προμηθευτές. Να καταβληθούν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από τον ΛΕΠΕΤΕ και τις εθελούσιες. Αύξηση του ποσού που καταβάλλει η ΕΤΕ στα 5 εκ ετησίως.

v Να παρθεί πίσω το Στρατηγικό Σχέδιο – μνημόνιο μεταξύ ΕΤΕ και ΔΣ ΤΥΠΕΤ του Δεκεμβρίου 2020.

v Αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς της ΕΤΕ στο 5%. Καταβολή εισφοράς της Τράπεζας 2% και για τους συνταξιούχους, ώστε να μην αυξάνεται η δική τους εισφορά .

v Όλες οι αγορές μηχανημάτων και οι προμήθειες να γίνονται με δημόσιο διαφανή διαγωνισμό. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες.

v  Κατάργηση συμμετοχής 25% για φάρμακα. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από το κύκλωμα υγεία – φάρμακο. Όχι κερδοσκοπία με την ασθένεια.

v Πρόσληψη γιατρών και νοσοκόμων για τη στελέχωση της κλινικής και την αύξηση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων.

v Αμεσοδημοκρατική λειτουργία με ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ (βλ. και προτάσεις αλλαγής στο καταστατικό)

v Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό.

 

Ιούλιος 2023

Όλοι - όλες στη Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ,

Τετάρτη 19/7 στις 16.00 στο κεντρικό

Να καταψηφιστεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός

Να στείλουμε μήνυμα για δυνατό Ταμείο Υγείας με αξιοπρεπείς παροχές

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: