Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Προληπτική προστασία των εργαζομένων από τον επερχόμενο καύσωνα

 

Να κλείσουν αύριο καταστήματα και διευθύνσεις στις 12.00

 Ο καύσωνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα. Δεδομένων των προβλέψεων για πολύ υψηλές θερμοκρασίες με κορύφωση αύριο Παρασκευή και Σάββατο, ήδη έχει ανακοινωθεί σε πολλούς εργαζομένους ότι πολλοί χώροι εργασίας θα είναι κλειστοί αυτές τις 2 μέρες σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Στην Εθνική  κυκλοφόρησε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να απέχουν σήμερα και αύριο αν το δηλώσουν, ενώ υπάρχει και δυνατότητα για εξ αποστάσεως εργασία.

Οφείλουμε όμως να καταδείξουμε την υποκρισία. Η κανονική ώρα αποχώρησης των συναδέλφων, σήμερα 3.15 και αύριο 2.45, είναι στην πιο θερμή ώρα, «ώρα αιχμής» κατά τα λεγόμενα. Εκείνη την ώρα θα υπάρξει τρομακτική επιβάρυνση για όλους τους εργαζόμενους.

Είναι προφανές πως δεν κινδυνεύουν μόνο οι ευπαθείς ομάδες. Ήδη από τα ΜΜΕ αναφέρεται ότι οι μετεωρολόγοι συνιστούν να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις από τις 12 ως τις 5 εκείνες τις μέρες, ενώ πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπου δέχονται κοινό θα κλείσουν στις 12.

Για άλλη μία φορά, το κέρδος που θα αποκομίσει το κεφάλαιο με τις 2-3 ώρες εργασίας μας είναι σημαντικότερο από την υγεία μας. Δεν νοείται να μην υπάρχει μέριμνα να αποχωρήσουμε νωρίτερα και στον ιδιωτικό τομέα. Πριν λίγες μέρες μόλις, ένας 57χρονος εργάτης στα ναυπηγεία Ελευσίνας άφησε την τελευταία του πνοή επειδή έμεινε 2 ώρες υπερωρία, από τις 3 ως τις 5. Είναι ανεπίτρεπτο η σωματική μας ακεραιότητα να θυσιάζεται για τα κέρδη τους.

Για το δίκτυο καταστημάτων είναι μονόδρομος, τόσο για λόγους προστασίας των εργαζομένων αλλά και της συναλλασσόμενης πελατείας, να λήξει τη λειτουργία του στις 12. Υπάρχουν περιοχές και αστικά κέντρα που η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς.

Να ανακοινωθεί από σήμερα για να αποφευχθεί και άσκοπη μετακίνηση της πελατείας. Το ίδιο ισχύει και για και πολλές διευθύνσεις, καθώς θυμόμαστε πχ ότι το κτίριο της Βαρυμπόμπης και πρόσφατα έμεινε χωρίς κλιματισμό, οπότε πρέπει να υπάρχει πρόληψη παντού.

Να κλείσουν αύριο στις 12.00 υπηρεσίες και καταστήματα της ΕΤΕ και να αποχωρήσουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Να αυξηθούν εκτάκτως τα όρια στα ΑΤΜ για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

13-7-2023

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: