Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Ανακοίνωση για τα νέα έργα ανακαινίσεων δικτύου στην ΕΤΕ και το πάρτι εργολάβων

 

 

Εθνική Τράπεζα: Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες !

 

Με ένα προκλητικό μήνυμα προς πολλά καταστήματα, η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι θα ξεκινήσει ένα νέο έργο ανανέωσης της εικόνας των καταστημάτων και πως «οι εργασίες θα απαιτήσουν την παρουσία συναδέλφων σε ώρες εκτός εργασίας».

Με το δίκτυο αποδεκατισμένο μετά και την τελευταία εθελουσία του Δεκέμβρη, την άνευ ορίων εντατικοποίηση, τις συνεχείς μετακινήσεις συναδέλφων για αναπληρώσεις ή/και σε μονάδες κεντροποίησης, και την εξουθένωση να έχει μονιμοποιηθεί, υπάρχει τώρα και η νέα απαίτηση οι συνάδελφοι να μένουν 4 ώρες παραπάνω κάθε μέρα, να εργάζονται πάνω από 11 ώρες ημερησίως αλλά και τα Σαββατοκύριακα!

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνούν η ΕΤΕ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως η «νόμιμη» εργασία 13 ωρών ημερησίως το 2023 απελευθερώνει - τα κέρδη των εργοδοτών προφανώς!

Βέβαια, η κ Θεοφιλίδη «αντιλαμβάνεται την αναστάτωση που αυτό μπορεί να προκαλέσει, εν μέσω αδειών αλλά και απαιτητικών στόχων». Μας θυμίζει τις αμέτρητες «συγγνώμες» του κ. Μητσοτάκη μετά από κάθε τι δεινό που συμβαίνει στην χώρα μας.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τη Διοίκηση της Εθνικής και τα μεγαλοστελέχη, πως τα έργα βιτρίνας και η σωρεία αναθέσεων έργων σε εργολάβους, δεν είναι πιο σημαντικά από τις ζωές μας. Μας πιέζουν απ’ τις αρχές του έτους να προγραμματίσουμε άδειες, μας πιέζουν καθημερινά με την στοχοθεσία, και τώρα μας πιέζουν να ακυρώσουμε τις άδειές μας για να βάλουμε πλάτη με το rebranding.

Όχι λοιπόν, αδυνατούμε να «υποστηρίξουμε με θετική διάθεση και προσήλωση και αυτή τη δράση της Τράπεζας», όπως μας ζητάει η Γενική Διευθύντρια.

Ανακαλώντας στην μνήμη μας 1,5 χρόνο πριν τη διαπραγμάτευση της επιχειρησιακής σύμβασης, δεν θυμόμαστε να επέδειξε θετική διάθεση η Τράπεζα να αυξήσει τους μισθούς μας. Δεν βλέπουμε καμία θετική διάθεση να μειώσουν τους παράλογους στόχους πωλήσεων και την καθημερινή πίεση με mail, τηλέφωνα, teams κλπ. Ούτε αποτελεί τεκμήριο θετικής διάθεσης οι προσλήψεις 46 ατόμων σε Αττική και λίγα νησιά, περισσότερο εμπαιγμός είναι, ίσα ίσα για να πάρει χρήματα η ICAP για να κάνει ένα δήθεν  διαγωνισμό με διαφάνεια.

Εν τω μεταξύ, παρά τα νέα υπερκέρδη της ΕΤΕ που συνεχώς αυξάνονται (530 εκ ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2023), οι εργαζόμενοι εξακολουθούμε να «περισσεύουμε» και να είμαστε «λειτουργικό κόστος» που πρέπει να περικοπεί. Για όλα τα υπόλοιπα, λεφτά υπάρχουν.

Απαραίτητες δεν είναι οι συνεχείς ανακαινίσεις και οι αίθουσες συνεδριάσεων στα καταστήματα (εδώ γελάνε!). Απαραίτητες είναι οι μαζικές προσλήψεις και τα ανοίγματα νέων καταστημάτων - και για μας και για τους πελάτες!

Αν η Εθνική θέλει να διεκπεραιώσει έργα fast-track, να μην το απαιτεί απ’ το εξουθενωμένο δίκτυο, αλλά ας στείλει τους εκατοντάδες ειδικούς συνεργάτες-αλεξιπτωτιστές, με τους παχυλούς μισθούς, να δουλέψουν και λίγο για τους μισθούς τους. Δεν φτάνει που κάθε τρεις και λίγο ξεκινούν ένα νέο έργο που πρέπει να γίνει σε ασφυκτικά πλαίσια, ή μας φορτώνουν με νέες εργασίες, συχνά υπάρχουν και ευτράπελα και προχειρότητες που τις πληρώνουμε εμείς ξανά!

Αναμένουμε με ανυπομονησία το δελτίο αποδοχών για το 2022, να δούμε αν οι αποδοχές της κ Θεοφιλίδη θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2021 (281.000 ευρώ ετησίως) ή θα αυξηθούν λόγω του πληθωρισμού, για να αντιληφθούμε τη θετική της διάθεση…

Έτσι εξηγούνται και οι πανηγυρισμοί της όταν πριν 2 μήνες δήλωνε για «στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που έχουν ολοκληρωθεί – αλλά και που αναμένονται – και επιτυγχάνεται η ανανέωση του προσωπικού.» www.mononews.gr)

Στην ίδια συνέντευξη συμπλήρωσε για «ανανέωση του προσωπικού  στην Εθνική με εισροή 300 στελεχών την τελευταία 2ετία». Δηλαδή, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μέσω κανονισμού εργασίας εδώ και χρόνια, τα στελέχη της Τράπεζας διαφημίζουν δημόσια ότι τον έχουν παραβιάσει ασύστολα καθώς έχουν προσλάβει 300 στελέχη με δήθεν υψηλή κατάρτιση και υψηλούς μισθούς!

Μήπως νομίζουν ότι ξεχάσαμε ότι την τελευταία 2ετία ανακαινίστηκαν δεκάδες καταστήματα στο περίφημο έργο transformation; Πολλά από αυτά θα ανακαινιστούν ξανά, το πάρτι εργολάβων καλά κρατεί! Εκατοντάδες συνάδελφοι γύριζαν στα σπίτι τους στις 10 το βράδυ και χωρίς να δηλώνονται καν υπερωρίες, και τώρα έχουν το θράσος να ζητάνε πάλι μια απ’ τα ίδια. Όπως και να βαφτίζουν τα νέα έργα, transformation, rebranding, η πραγματικότητα είναι η ίδια.

Σίγουρα όλα αυτά δεν τα βλέπουμε και δεν τα διαβάζουμε μόνο εμείς. Η συναίνεση του υποταγμένου συνδικαλισμού έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η τελευταία ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ ήταν ξανά απαράδεκτη! ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έτρεξαν αμέσως να χαιρετήσουν, αντί να καταγγείλουν, το mail της Γενικής Διευθύντριας γιατί ανέφερε ότι θα πληρωθούν αυτές οι υπερωρίες! Δεν ρώτησαν τους εργαζόμενους αν αντέχουν να παραμένουν και μετά το κανονικό ωράριο. Πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα, πως η ΕΤΕ θα τηρήσει απλά τη νομιμότητα!

Τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ είναι αυτά που τους αναγκάζουν να δηλώνουν ότι θα πληρωθούν οι υπερωρίες. ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ όμως ευλογούν τα γένια τους πως κατάφεραν τεράστιες επιτυχίες στη βελτίωση στην καθημερινότητάς μας,  όπως το επιβεβαιώνει το παραπάνω mail!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούμε άμεσα από αυτούς τους συνδικαλιστές, που «γλείφουν» τους εργοδότες μας. Η ξεφτίλα του Συλλόγου που ενδιαφέρεται μόνο πώς θα διατηρήσει τις καρέκλες το Προεδρείο των 4 παρατάξεων και τα βρίσκει όλα τέλεια, όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα υγείας σωματικά και ψυχικά από αυτή την αντεργατική πολιτική, είναι πια θλιβερή. Το ίδιο βέβαια και ΣΥΤΑΤΕ και ΣΕΠΕΤΕ, καθώς οι τελευταίες τους ανακοινώσεις παρακαλούν για ένα ξεροκόμματο και στηρίζουν την Τράπεζα.

Και μιας και αναφερθήκαμε στον «εργοδοτικό συνδικαλισμό», είδαμε τις πρώτες προτάσεις για αλλαγή κάποιων άρθρων που έστειλε η Διοίκηση στον ΣΥΕΤΕ, και έχουμε σοβαρές ενστάσεις. Να δηλώσουμε ξανά προς κάθε κατεύθυνση, πως οποιαδήποτε συμφωνία αλλαγής κανονισμού εργασίας στην κατεύθυνση των βλαπτικών προτάσεων Τράπεζας, θα βρει απέναντί της εμάς και τους εργαζόμενους. Θα επανέλθουμε όμως με σχετική ανακοίνωση.

Δεν θα πληρώσουμε οι συνάδελφοι με ατέλειωτα ωράρια τα έργα βιτρίνας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε παραπάνω εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής ζωής μας! Ψηφιοποίηση, μετασχηματισμοί και εμείς να δουλεύουμε 12ωρα πάει πολύ!

Ας πάει πίσω το έργο, ας μη γίνει και καθόλου, ας κλείσουν τα καταστήματα για λίγες μέρες όπως κάνουν τόσες επιχειρήσεις και να γίνονται οι εργασίες τις πρωινές ώρες, αλλιώς ας στείλουν τα μεγαλοστελέχη στα rebranding! Καλούμε τους συναδέλφους να μας ενημερώνουν για κάθε περίπτωση πίεσης, κανείς να μη χτυπάει την ψηφιακή κάρτα πριν φύγει.

Πρέπει να μπει ένα φρένο, τώρα να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας και μαζικές προσλήψεις! Με συλλογικό αγώνα, απεργία, γενικό ξεσηκωμό!

Αύγουστος 2023

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: